Реклама / Ads
13| 17767 |15.12.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе

.
Адвокат Михаил Екимджиев
Главният прокурор Иван Гешев просто е един гангстер. Наградата ме е брутална подигравка с паметта на легендарния италиански съдия Джовани Фалконе. Това каза пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев. Ето какво още допълни той: 
 

Адв. Екимджиев, напоследък виждаме неочаквано активен пиар от страна на главния прокурор Иван Гешев. Каква е целта му? 

 

Когато Гешев не може и не иска да изпълни конституционните си задължения да разследва в еднаква степен всички престъпления, включително и високата политическа корупция и организираната престъпност, не му остава нищо друго, освен да гради образ, за съжаление подигравайки се по изключително брутален начин с паметта на легендарния съдия - следовател Джовани Фалконе. Той загуби живота си в битката с истинската мафия, която за съжаление в България е олицетворявана от хора като Иван Гешев.  Има и още нещо - пиарът на Гешев се използва се, за да се замъгли образа му като главен виновник за поредния отказ да бъдем включени в шенгенското пространство. За мен е напълно разбираема позицията на Австрия и Нидерландия. Тя се споделя  и от международни организации като  Съвета на Европа, Венецианската комисия, че върховенството на закона и правовата държава са несъвместими в ситуация, при която главния прокурор е над закона и не може да бъде разследван, дори когато срещу него има съмнения за участие в убийство. Правя уточнение, че визирам решението на ЕСПЧ по делото “Колеви”. Правовата държава не допуска от един човек, какъвто е главния прокурор, да зависи дали ще разследва или ще прикрива очевидни корупционни престъпления. Примери в тази посока са Мата Хари, пачките, Осемте джуджета. 

 

Срещите на Гешев с депутати, обществени организации, хора, организирането на конференции,  може ли да “изчисти” публичния му образ?

 

Някой усърдно и за съжаление, признавам, много професионално гради един публичен образ на Гешев, така че на хората обособен в чужбина, партньорските служби, неправителствените организации, да изпаднат в заблудата, че Гешев действително е главен прокурор на България. Защото аз многократно съм твърдял в интервюта, пред вас включително, че той просто е един актьор. За съжаление и пиарите са му добри и актьорския талант си струва. Видяхме го в култовото интервю в “Панорама”, както и при Мария Цънцарова. Това, което той не може да си позволи да направи с реални правозащитни действия, разследвайки истинските, големи престъпници, той го компенсира с една добре и последователно градена имиджова стратегия. Но понеже си говорим за този лъскав имидж на Гешев, знаете ли в момента работа по казуса на Явор Златанов и “Осемте джуджета”. 


Интересно е да научим какво мислите за този казус, който буквално разтресе държавата от гняв и възмущение. 


Не можете да си представите каква драматична  колизия има между това, което се опитва Гешев да изгради като образ на юрист и прокурор, загрижен за върховенството на закона, за справедливостта и интереса на хората, с буквално хищническия нагон на тази прокурорска шайка от приближени нему прокурори. А там има данни, че всичко това се случва и с неговата благословия. Когато усетят плячка, кръв, възможност да грабеж и рейдърство, тези хора стават неудържими. Буквално се действа за минути и часове. Не е като да чакаме като при Мата Хари с години, за да разберем има ли я, няма ли я и коя е тя? Има ли съвпадение в номерата на пачките от чекмеджето на Бойко Борисов? Тук се действа в реално време.   Докато ние си говорим, се произвежда постановление за задържане на Явор Златанов. В същото време са атакувани негови фирми и предприятия, за да бъдат заграбени. Прокурори, за съжаление, с една гнусна колаборация с адвокати, са заплашвали Златанов, че ако не направи това, което се очаква от него в полза на Петьо Еврото и благоверната му съпруга Любена, той няма да остане жив, защото е в болница. Има пропаст между публичния образ и реалните действия на българската прокуратура, която до преди година-две действаше като най-високо организираната престъпна група в България, най-ефективна и разбира се - недосегаема. 

 

Община Благоевград дава три пъти наградата Джовани Фалконе на човек, който през 2020 г. изкара стотици хиляди хора по площадите, зовейки “Гешев е позор. Оставка и затвор”. Как да си обясним подобна награда?


За да ви отговоря, трябва да зная механизма на вземане на това решение. При всички случаи резултатът го нарекох “Бурлеска”. Но като че ли става дума за брутален цинизъм и гавра с паметта на Джовани Фалконе. Защото в Италия не само той, но и други техни разследващи съдии си дадоха живота в битка срещу мафията. А тук типове с криминални наклонности като Гешев и зависими от тях лица и техните кукловоди не се свенят да използват тези икони на италианската битка срещу мафията за едни такива нашенски провинциални и карикатурни пиар акции. Това е жалко и недопустимо. Но в една нормална държава вероятно би имало някой, който да разследва. Бих сезирал италиански правозащитни организации с тази гавра с паметта на Фалконе. Това е все едно полицейската академия да бъде кръстена Ал Капоне.  

 

Във фейсбук валят предложения следващата година община Благоевград да даде  наградата на Пепи Еврото. 

 

Може да бъде връчена на него и на Любена - неговата изгора, която активно участваше при разпределянето на плячката от “Осемте джуджета”. 

 

След толкова активен пиар на прокуратурата, докъде според вас стигна в борбата с престъпността и мафията?  

 

Такава борба изобщо не е започнала. Просто прокуратурата от време на време се насъсква от нейните кукловоди към определени представители на олигархията, за да бъдат атакувани. Но не в интерес на битката с престъпността, а в интерес на техни бизнес и политически конкуренти. Тоест едно разчистване на терена и разчистване на сметки, което няма общо с истинската легитимна борба с престъпността. Всъщност се преследва друга цел. На преден план е - хайде сега ще атакуваме Баневи, Божков, защото те са от лошите олигарси. В същото време се цели тяхното злепоставяне и отнемането на бизнеса им. Вижте какво се случи с хазартния бизнес. Когато отнемаха лиценза и бизнеса на Божков преди две години, Валери Симеонов държеше едни пламенни речи, че това се прави, за да се ограничи хазарта, от който хиляди българи били зависими и се разорявали. Аз не мога да се добера до нормална телевизионна програма или до футболен мач от реклами на другите хазартни дружества, които се оказаха на разчистения терен, след като Божков бе елиминиран. Ето ви пример, който всеки ден през телевизора буквално се натрапва. Така действа българската прокуратура. Няма битка срещу престъпността. Внушението, което Гешев прави, обикаляйки села и паланки, срещайки се с хора с повод и без повод е - ние ще се занимаем с пътно-транспортните произшествия, с битовите кражби, побои и грабежи по селата, но не се занимавайте с корупцията. Едва ли не корупцията вас не ви засяга - това е посланието. Внушава се, че през корупцията хората не се ограбват, защото те не усещат пряко как банкнотите изчезват от джобовете им. И за съжаление, поради ред причини, като че ли тази целева група, към която са насочени тези послания, едва ли не е склонна да повярва.  Защото тя живее с мисълта, че се крадат някакви виртуални пари и това не са парите от техните пенсии, заплати, от здравеопазването и т. н. Внушава се, че това, което се случва по политическите върхове - тежката и голяма корупция, там където са милионите и милиардите, които се крадат, тях не ни засяга. Тях ги засяга техния битов живот, техните кокошки, кучета, коли и безопасността по пътищата, но не и това, което става на по-високото ниво. “Там си е наша работа и не ни занимавайте с такива въпроси”,  е посланието на Гешев. 


Имате ли усещането, че отивайки в парламента, той сякаш страхува народните избраници?  

 

Това се прави от една страна, за да им напомни кой е. Защото така, както ги гледа в парламента,  така може да ги гледа и през прокурорското си бюро.  Но същите, които са ментори на Гешев, с чиято решаващо роля той се оказа на това невъобразимо място на главен прокурор, го легитимират. Драгият зрител  и слушател, виждайки, че той говори с политици, народни представители, той остава с впечатление, че наистина Гешев е главен прокурор. А той по дефиниция няма базисните морални и професионални качества да бъде такъв. Той е един актьор и както вече казах - добре се справя с ролята си. От една страна той ги страхува, както вие казахте, а от друга те го легитимират. Ако бях на мястото на парламентарните групи не бих  се срещал с Гешев по чисто хигиенни съображения. И с опасения, че когато аз като депутат застана лице в лице с него, аз го признавам като равнопоставена публична институция. А той просто е един гангстер.  

 

Предвид събитията в НС около съставянето на кабинет,  имате ли опасения, че първия ни обвинител ще си остане безотчетен и безконтролен, какъвто си е бил до момента?


Да, ако няма сериозна, драматична политическа промяна, така че клептократското мнозинство, което  сега доминира в парламента, да бъде заменено, Гешев ще остане и ще си изкара мандата. Това са съжаление все по-категорично се натрапва като внушение. И като че ли е постигнат един консенсус. Знаете ли, аз бях много обезпокоен като видях и чух миналата седмица, че за първи път от дълго време има съвместна акция на прокуратурата и полицията.  Т. нар. акция “бяло”. За информационно и юридически необременения читател това вероятно звучи добре - синхрон на институции. Но когато ние знаем кой олицетворява и ръководи българската прокуратура, това може би означава капитулация на МВР в лицето на министър Демерджиев и отказ да бъдат разследвани, доколкото може, престъпленията на главния прокурор и на лицата, над които той е поставил чадър. Като че ли самият Гешев се е снишил - няма показни акции каквито имаше преди. Действа с МВР и най-вероятно са арестували обичайните заподозрени, за да се вдига пушилка. Влиза се в до болка познатия жанр на имитация и пиар. А зад него прозира едно тъжно съгласие, постигнато за оцеляването на Гешев, Борисов и на всичко, които ни държи на дъното по доходи, качество на живот, по индекс на щастието и т. н.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8025 |15.12.2022 Румен Драганов пред Фрог: Около 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. 6000 ще бъдат на екзотични дестинации . 11| 50400 |14.12.2022 Адв. Боян Кайров пред Фрог: ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета . 1| 6291 |14.12.2022 Иво Инджов пред Фрог: Дали ”хартиената коалиция” ще се запази, ако третият мандат отиде при Янев?  . 5| 7698 |13.12.2022 Валери Йорданов за Фрог: Темата на проблема е значението на творците в театъра, не моето здравословно състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads