Реклама / Ads
22| 22119 |15.05.2023 ИНТЕРВЮ

Адв.Екимджиев за Фрог: Империята Борисов ще отвърне на удара. Възможно е до часове Гешев да бъде обвинен, дори задържан

.
Източник: личен архив
Империята на Борсов ще отвърне на удара. Възможно е Борисов чрез Сарафов или някой по-решителен прокурор да бъде повдигнато обвинение срещу Гешев, при което той да може дори да бъде арестуван, задържан и много бързо, светкавично да се образува процедура във ВСС за отстраняването му от длъжност, в резултат на повдигнатите срещу него обвинения. Това каза за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Ето го и цялото интервю:

 

Адв. Екимиджиев, как ще коментирате демонстрацията със скъсването на оставката си, която ни спретна главният прокурор днес. Прави впечатление, че Иван Гешев се чувства доста уверен в себе си, въпреки, че се опитва да се изкарва като жертва. Дали не готви нещо, някакви разкрития свързани с конкретни лица например?


Това е по-скоро въпрос за гадател, отколкото за анализатор. Факт е, че това, което се случва страшно много прилича на война между мафиотски кланове, които са овладели различни власти на държавата. Едните са в изпълнителната власт, владеят и съответните парламентарни групи, а другите начело на прокуратурата са поставени от тях, но в резултат на очевиден конфликт, война, тези групировки, високо организирани престъпни групи, разполагащи с огромен публичен, държавен властови ресурс, сега са една срещу друга. 


Въпросът е, дали ще влязат в открита война, при която могат да се очакват едни решителни изпреварващи действия.

 

Аз мисля, че войната вече е обявена, но е интересно какво предстои  да се случи вследствие на нея и кой ще излезе победител?

 

 

Възможно е Борисов чрез Сарафов или някой по-решителен прокурор да бъде повдигнато обвинение срещу Гешев, при което той да може дори да бъде арестуван, задържан и много бързо, светкавично да се образува процедура във ВСС за отстраняването му от длъжност, в резултат на повдигнатите срещу него обвинения. 


Ако пък Гешев не преиграва и не демонстрира своя водевилен актьорски талант със скъсването на оставката и усеща, че е подкрепян от някъде, да се опита той да вземе инициативата и той да предприеме подобни действия срещу Борисов, има намеци за къщата в Барселона и т.н. Така че, въпросът е кой има по-изявена подкрепа 


До вчера изглеждаше, че съдебната власт практически е овладяна от Борисов и ДПС, визирам изявленията на Сарафов и на 6-та лакеи от прокурорската колегия на ВСС. Така че, остава да интерпретираме точно тази демонстрация с оставката.  Дали е театрален жест или действително, примерно в Щатите му е обещана подкрепа в името на това той да направи разкрития срещу Борисов. 

 

Смятате ли наистина, че има външна намеса в събитията, които наблюдаваме през последните дни?


Да, според мен тук има намеса на други сценаристи, извън Българи, които много умело успяха да противопоставят двете групировки, двата престъпни клана един срещу друг.

 

Каквото и да се случи, те вече са понесли изключително тежки репутационни щети, след които нито Гешев може да остане трайно непокътнат като главен прокурор, нито Бойко Борисов да продължи да бъде лидер на партия ГЕРБ.

 

Репутацията на Мария Габриел също беше зацапана, защото тя беше замислена като един универсален разтворител и човек, който замазва криминалното и корупционно минало на Борисов. За всички е ясно, че нейната заявка да иска отстраняването на Иван Гешев не е нейна, а на Борисов, и всъщност е действала като марионетка, вече и тя е компрометирана.

 

Гешев съобщи, че е получил завоалирано предложение на Борисов, да стане посланик или в Израел или в Турция или евентуално да има политическа кариера в неговата партия, но той е отказал, след което започнали нападките към него. Възможно ли е Борисов наистина да е отправял такова предложение на Гешев?

 


Изглежда достоверно и ще ви кажа защо. Всичко това, което се случва от три дни насам е един много изпитан маниер на спретване на такива преврати, които са характерни за тоталитарните системи. Така преди 30-ина години беше отстранен и Тодор Живков. Т.е. това е един сценарии, който специалните служби на комунистическа България  прилагаха много често.

 

Първо сваляха някой от ръководна служба, докато той беше изпратен в чужбина и след това, за да не става голям скандал му предлагаха спокойна, добре платена, доживотна работа. Вероятно помните, че Никола Филчев беше изпратен за посланик в Казахстан след като изтече мандата му и след куп скандали. Заради тази прилика, понеже тези хора не са с особено въображение, те търсят зоната си на комфорт по познат начин. Ще спретнат преврата срещу Гешев докато него го няма, ще му направят предложение, на което си мислят, че той не може да откаже, че той ще подаде оставка, за да го пратят после в чужбина. 

 

Не знам обаче дали са допускали, че Гешев няма да го направи, особено ако той се е направил на луд и им е казал: “добре” и сега ги изненадва. 


Сигурен съм, че докато ние си говорим трескаво се мисли точно как империята на Борсов ще отвърне на удара. Не изключвам до часове да ясно какви ще са действията им.


В този ред на мисли може да стане нещо много интересно. Нали по инициатива на Гешев беше сезиран Конституционният съд по повод това дали всеки може да разследва Гешев.


Конституционният съд стъпвайки на базата на принципи от теорията каза: " да, още от римско време има принцип, че ако се разследва главният прокурор, той не може да дава указания на тези, които го разследват."


Логиката беше, че дори и последният младши прокурор от най-затънтената прокуратура може да повдигне обвинения на Гешев, а той няма право да отменя неговите постановления, за привличане като обвиняем, задържане и т.н., защото този, който е разследван няма право да разпорежда на органа, който го разследва, независимо, че е по-високо в йерархията. 


Точно тази теоретична постановка, която никога не знаеха, че някога ще бъде използвана, може сега да послужи като демо версия срещу Гешев. Така от една страна ще му повдигнат обвинение, а след това ще могат да го отстранят от длъжността главен прокурор по Чл. 230 от Закона за съдебната власт, който предвижда автоматично след като се повдигне обвинение да могат и да го задържат ако поискат или да го поставят под домашен арест. 


Най-важното е, че след като направят това, те ще кажат, че нямаме нужда от нова реформа в прокуратурата, защото ние показахме, че има ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. 


Това приплъзване на истинския, фактически, мафиотски начин, по който се управлява държавата ни и официалния, по който би трябвало да се управлява, виждаме до какви чудовища могат да доведат и до какви странни ситуации, защото всички виждаме как за няколко часа излиза на преден план задкулисието, колко бързо взема най-важните решения, провежда един блицкриг срещу Гешев и после започва да наслагва с политически и юридически обяснения да го валидира, за да придобие привидно законова форма.


Това се случва и може да се окаже сега, че благодарение на тази инициатива на Гешев до Конституционния съд, той ще може да бъде обвинен или от Сарафов или за да не става толкова явна конфронтацията със Сарафов, от някого на когото Бойко Борисов и Сарафов ще разпоредят. Послушни прокурори дал Господ. 


Ако да речем нещата се развият в полза на Гешев, защото има и такава вероятност, заплашен ли е по някакъв начин имиджа и поста на Сарафов. Все пак беше поискана и неговата оставка? 


Ако допуснем, че Гешев изпревари Борисов и той вземе инициативата, ако действително е получил някаква подкрепа от САЩ, ще пострада не само той, но и Бойко Борисов. Всичко е въпрос на контекст и на неща, които не знаем, но очевидно някой успя да ги скара, да им дърпа конците и да ги насъска едни срещу други и това според мен е станало от чужбина по много умел начин. 

 

Интервю на Констанца Илиева, което беше записано преди брифинга на заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, в който обяви, че се страхува за живота си и официално поиска да му бъде назначена охрана от ГД ”Охрана” към Министерството на правосъдието. 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9900 |11.05.2023 Любомир Аламанов за Габриел и Гешев пред Фрог: ГЕРБ правят политическа измама, гавра с избирателите . 11| 11514 |11.05.2023 Методи Андреев за Фрог: Мария Габриел ще бъде като Фандъкова, само че в Министерския съвет . 15| 10264 |11.05.2023 Адв. Величков за Фрог: Има план за нов главен прокурор, който да не прилича на Гешев, но да е удобен колкото него . 4| 34661 |10.05.2023 Осман Октай за Фрог: Кандидатурата на Мария Габриел е блъф. В понеделник Борисов може да се яви с друг премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads