Реклама / Ads
8| 13494 |15.07.2020 ИНТЕРВЮ

Адв. Минчо Спасов пред Фрог: Гешев трябва да ползва консултация от юрист

.
Адв. Минчо Спасов
Публикуваните записи показаха, че под аудиоконтрол са не само държавните мъже, но и журналистите. При всички свои действия главният прокурор Иван Гешев трябва да ползва консултация от юрист.
 

Това каза пред Фрог нюз адвокат Минчо Спасов. Ето какво още допълни той:  


Г-н Спасов, появи се нов скандален запис, свързан с властта. Твърди се, че той е между премиера Бойко Борисов и шефа на КС Борис Велчев. Как ще го коментирате?

 

Това означава само едно, че всички държавни мъже са под аудиоконтрол - и президенти, и министър-председатели. От записа между Васил Божков и Огнян Стефанов се разбра, че и журналистите също са под контрол, което е абсолютно недопустимо. Трябва да се пита дали и президентът не се е обаждал така на КС. 

 

Как ви  звучат обясненията на управляващите, че няма да подадат оставка, защото имат да решават важни задачи, свързани с народа, че  идва тежка зима и т. н. Успяват ли с тези аргументи да разубедят хората, че трябва да се откажат от протеста?

 

По този начин управляващите показват героизъм, че въпреки охулването на което са подложени, те са готови да се жертват и да стоят под дъжда от  развалени домати, само и само да запазят “народния интерес”. 

 

Ваши колеги обясниха, че с публикуването на записи от прокуратурата се нарушат два закона - за специалните разузнавателни средства и Конституцията. Вие съгласен ли сте, че с осветяването на разговорите се извършва сериозно нарушение? 

 

Бих добавил още, че се нарушава и НПК, който въвежда като принцип в предварителното производство следствената тайна. С претекст Решение №4 от 2014 г. на Общото събрание на наказателната колегия на ВКС, прокуратурата си позволява да изважда СРС-та и ВДС /веществени доказателства/, като по този начин изкривява смисъла на това тълкувателно решение. Там съдът се е произнесъл в смисъл, че подсъдимото лице трябва да има достъп до СРС-та и до ВДС-те, използвани срещу него, но не означава, че те трябва да бъдат опубличени по дела, по които дори няма посочен извършител. За тези дела не важи изключение от решението на ВКС, за тях важи общият принцип на следствената тайна. Всичко това е тера инкогнита за главния прокурор. За това е наложително при всички свои действия главният прокурор да ползва консултация от юрист. 

 

Ако ви се обяда и се консултирам с вас за нещо, прокуратурата може да реши, че правим заговор срещу държавата, а след това да  публикува съвсем избирателно част от разговора ни.  Можем ли да се защитим по някакъв начин от това?  


Зависи кога ще ни пуснат от ареста. Защото прокуратурата и специализираният съд може да ни държат до 8 месеца в ареста. Като излезем оттам, ще ви кажа какво да правим. 

 

Вчера на протеста организирахте “ракетна атака” с имената на хората, гласували срещу Иван Гешев. Успешна ли бе тази атака?

 

Не само, че я извършихме. Лично прочетох едно по едно имената на членовете на ВСС, подкрепили Гешев. И попитах хората позор ли е този, позор ли е този... И така 20 пъти. Получих един и същи отговор 20 пъти: “Позор!”

 

Смятате ли, че протестиращите ще постигат исканията си за оставка на Борисов и на Гешев? 

 

Протестите вече постигнаха много. Предстои да постигнат още повече. Това което постигнаха досега е, че лъснаха в откровени и грозни краски кухненските миризми и зловония на управлението на Бойко Борисов, ГЕРБ и Пеевски. Лъснаха обвързаностите. Онзи ден Борисов каза, че като се върне при нас ДПС, ще говорим друго. Така той потвърди, че той е при ДПС. 

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17143 |09.07.2020 Анна Заркова пред Фрог: В кой закон пише, че делата се решават не по съвест и по доказателства, ами както каже Главният? . 18| 14271 |07.07.2020 Адв. Веселина Кирилова първо пред Фрог: Либийският собственик спечели ключово дело по казуса ”БАДР” . 25| 15304 |25.06.2020 Д-р Георги Тодоров пред Фрог: Скандално е, че готвят задължителни тестове за хората със СПИН и техните контакти . 19| 34017 |24.06.2020 Бойко Атанасов пред Фрог: Пепи Еврото е господар на прокуратурата. Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads