Реклама / Ads
2| 7731 |19.06.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Даниел Божилов: Политическият проект на Гешев е де жавю с този на Цветанов, ще постигне същите резултати

.
Даниел Божилов Източник: БГНЕС
Политическият проект на Гешев на мен ми се вижда като някакво де жавю на политическия проект на Цветанов. Предполагам, че Гешев ще постигне същите резултати, които постигна и Цветанов, т.е. - никакви.
 

Това каза за ФрогНюз адв. Даниел Божилов.

 

Ето го и цялото интервю:

 

Адвокат Божилов, смятате ли, че президентът Румен Раев има връзка с избирането на Борислав Боби Сарафов като и.д. главен прокурор?


Това трудно може да се каже. Сарафов винаги е бил близък до едни други кръгове, които имат преплитане на интереси. Изненадата, че Сарафов ще бъде главен прокурор, не е никаква за мен. Това се говореше от може би година. 


Борислав Сарафов беше избран за и.д. главен прокурор от същите тези хора във ВСС, които избраха Иван Гешев за такъв през 2019 г. Същите тези магистрати, които го подкрепиха тогава, сега го отстраниха от пост.  Има ли политически натиск, който играе във ВСС?


Така е, същите, които избраха Гешев, сега избират Сарафов. Практически видяхме, че ВСС, който по Конституция трябва да бъде някакъв професионален, независим орган, всъщност е подорган на политиците, които в момента, в който решат натискат копчето и те си обръщат позициите на 180°. 


Кой извършва този политически натиск върху Прокуратурата?


Гешев си го каза, Борисов-Пеевски. 


Как смятате, трябваше ли Гешев да бъде отстранен от длъжност заради изказването му “политически боклук, което залегна в основанията на кадровиците? Нямаше ли по-сериозни основания за неговото предсрочни освобождаване?


По принцип самото назначаване на Гешев беше абсолютно несериозно. Той трябваше да бъде отстранен, преди да бъде назначен. Ако вземем например последното дело, по което работеше за КТБ, там е абсолютен провал и цялото общество разбра за какъв грабеж става дума. Те в крайна сметка намериха елегантен начин да не се рови в това, което е вършил Гешев, но да го отстранят за едно политическо изказване. 


В противен случай, ако бяха дали ясна мотивировка за несвършена работа, трябваше да се погледне какво е свършил, какво не е свършил и тогава щяха да изникнат много нелицеприятни неща. 


Днес Гешев обяви, че напуска съдебната система, а като отговорни за предсрочното прекратяване на мандата си посочи политици и олигарси, които не са искали делата им да стигнат до съда. Даде ли заявка в своето петминутно обръщение към народа , че влиза в политиката?


Той си каза, че това е заявка за влизането му в политиката. Тази заявка беше повече от очаквана, защото Гешев беше отстранен от длъжността главен прокурор, заради уронване престижа на съдебната система и следва той да бъде отстранен и като прокурор. С неговите стъпки, които видяхме, че направи, той просто изпревари събитията. Беше ясно, че при тези обвинения той ще бъде отстранен и като прокурор. 

 

Ще успее ли да премине бариерата политическият проект на Иван Гешев?


Политическият проект на Гешев на мен ми се вижда като някакво де жавю на политическия проект на Цветанов. Предполагам, че Гешев ще постигне същите резултати, които постигна и Цветанов, т.е. - никакви. 


Редно ли е прокурори да избират прокурори и съдии - съдии?


Законът като цяло не е такъв, когато се отнася за главен прокурор и председателите на ВАС и ВКС. Там се изисква решение на пленума за избора на прокурор. В случая прокурорската колегия направи нещо много спорно, което ще видим как ще бъде тълкувано във времето. За мен това е незаконно, защото в крайна сметка логиката е, че когато се избира и.д. главен прокурор, пленума трябва да го избере. Що се отнася до представителите на другите съдилища, те се одобряват от целия пленум. 


Направи впечатление, че доста набързо беше избран и.д. главен прокурор. Възможно ли е сега да наблюдаваме такова бързане за избор на главен прокурор, който да се направи от същия този състав на ВСС?


Според мен това няма как да се случи. С така анонсираната реформа, която беше направена във фаза пак на съдебна реформа, нещата отидоха в Конституционния съд. Практически това възпрепятства провеждането на избор за нов главен прокурор, защото колкото и да искат да бързат, ще се наложи да чакат решението на Конституционния съд и едва тогава да се случи.

 

Може би това е по-добрият вариант, защото този ВСС, с тази прокурорска колегия, той не може да роди нищо повече от още един Гешев. Защото проблемът не е персонален, а системен за съдебната система, включително и за съда, включително и за прокуратурата. 


Ние съда го оставяме малко в периферията, но самият съд, самите съдилища не са много по-различни от това, което виждаме в прокуратурата. Самият факт, че не се говори, не означава, че проблемите ги няма. 


Предстоят конституционни промени и се заговори за това изобщо да се премахне длъжността главен прокурор. Как ви се струва тази идея?


Не мисля, че с едни конституционни изменения, в този вариант, който са приели чрез обикновено Народно събрание, е добра идея, защото в Конституцията самата институция на прокуратурата е замислена по начин, по който трябва да има главен прокурор.

 

В самата Конституция е заложена пирамидална структура. Ако отрежем само върха на пирамидата, т.е. премахнем само длъжността на главния прокурор без да се преосмисли целия статут на прокуратурата в Конституцията, тогава ще се получи някакво безумие, което няма да работи.

 

Единственият вариант това да бъде направено е, чрез цялостно изменение на институцията прокуратура, но това не може да стане от обикновено Народно събрание, тъй като вече има тълкувателно решение на Конституционния съд по въпроса, а то може да бъде направено от Велико народно събрание. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5111 |08.12.2022 Даниел Вълчев пред Фрог: Образователната ни система не можа да излезе от състоянието, в което е била преди десетилетия . 7| 16474 |08.12.2022 Даниел Вълчев за Фрог: Почти в целия период от моето следване аз бях в един перестроечен момент . 2| 4870 |25.10.2022 Даниел Янев пред Фрог: Критичното мислене има повече потенциал за промяна от всяка партия или депутат . 0| 6067 |07.07.2022 Даниел Смилов пред Фрог: Вероятността за избори е все по-голяма. Служебен кабинет може да върне руските дипломати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads