Реклама / Ads
40| 39807 |05.08.2020 ИНТЕРВЮ

Владо Береану пред Фрог: Безсмисленото сборище на ГЕРБ показа, че Борисов не знае какво да направи

.
Владо Береану
Единственото положително нещо, което произтече от цялото това безсмислено сборище на ГЕРБ днес бе, че стана ясно, че Борисов не знае какво да направи. Според мен, много скоро, по един или друг начин, той ще се оттегли от сцената. Поне за малко. Това подготвя. Той подготви вариант да подаде и оставка, въпреки че осъзнава ясно, че ако подаде оставката си ГЕРБ се разпада. Радостно е, че самия Борисов е страхлив.
 

Това каза пред Фрог Нюз журналистът и анализатор Владимир Береану. Той коментира оттеглянето на Севда Арнаудова, спешно свиканата Национална конференция на ГЕРБ и протестите в страната. Ето какво каза още той пред екипа ни:

 

Премиерът говори пред огромен брой членове на ГЕРБ днес. Речта му как ви прозвуча?

 

Основното е, че не съм чувал напоследък по слаба реч и по-слаба изява на Борисов от тази. Той наистина в момента е много изплашен. Няколко елемента се забелязват. Първо, той започна да се дистанцира от главния прокурор. Опита се да обясни, че той няма нищо общо с главния прокурор и неговото назначаване, че подписът бил на президента Румен Радев, въпреки че това е изпълняване на Конституцията. Дистанцира се от Иван Гешев, т.е. започва да разбира, че исканията за оставката на обвинител №1 очевидно са оправдани. Този опит за разграничаване за първи път го виждаме.

 

Второ – имаше едно много интересно изказване, че той бил най-проверявания от НАП за личните му доходи, за средствата, които той има или няма, което изразява негов страх от това да бъде разследван. Естествено, че никой не знае за тези проверки, дали са верни или не, но той държеше да подскаже, че той не е корумпиран. От това, че твърди, че е подлаган на много проверки се вижда, че очевидно го е страх от евентуално започване независими проверки на личните му финанси и личните ми авоари.

 

Реално той просто нищо не каза. „Аз съм готов, ама сега ще обсъждаме… Дали ще остане някакво правителство без мене, аз съм готов да се оттегля, ама коалиционните ми партньори не искат…“. То е очевидно, че не искат, защото всякакви социологически проучвания показват, че нито един от двамата, нито Красимир Каракачанов, нито Валери Симеонов, и обединени и по отделно, при евентуални нови избори, няма да влязат в управлението. Така че, това при тях е за последно. Същевременно Борисов изясни, че ГЕРБ няма никакво бъдеще при евентуални нови избори, защото единствените, с които би могъл да се коалира са Патриотите, които няма да влязат и СДС, което пък изобщо не съществува. Това, че там някакъв ръководител ходи и се прави на ръководител на нещо, което не съществува, не означава нищо.

 

Беше ли необходима цяла Национална конференция на ПП ГЕРБ за да бъдат казани тези неща?

 

Абсолютно безсмислено беше. Това беше един акт на паника. Събра едни хора набързо. Повечето от тези хора нямаха представа защо са събрани там. Това бяха работници по магистрали, собственици на разни дребни строителни фирмички, които получават пари благодарение на някакви обществени поръчки, които са подготвени от сегашното правителство. Изобщо тези хора не знаеха много-много защо са там.

Изключително вяла беше и тяхната изява с възгласите „Бойко, Бойко“. Опитваха се някои да предизвикат някакви викове, които изчезваха точно след 10-тина секунди и не бяха подети от цялата тази тълпа, която беше събрана там. Много лошо беше, че бяха събрани точно на слънце. Тези хора как са издържали изобщо. Заради това беше и толкова кратко събитието. За Борисов, който говори поне час, час и 15 минути, свикнахме с това на брифингите от извънредното положение, тук беше много кратък, понеже наистина не знаеше какво да каже. Така де се каже, остави всички врати отворени – ама може да се махна, ама може да остане правителство без мене, ама може това, може онова – очевидно е, че не знае какво да прави. Цялата тази изява е поредна проява на паника.

 

За първи път виждаме подобна агресия срещу журналисти и граждани. Имаше блъскане, чупене на телефони и камери, късане на дрехи. Не сме виждали подобно нещо на такива политически сбирки. Това как може да се коментира?

 

Това вече е изблик на отчаянието в управляващите. Очевидно е, че има част от тези, които съветват Борисов, които искат той да използва сила срещу протестиращите, срещу блокадите. Той самия го е страх от подобно нещо, защото такава ескалация ще изкара наистина много повече хора на улицата.

 

Индикациите са, че агресията е от страна на активисти на ГЕРБ точно, в смисъл неговите хора го правят.

 

Точно това е, че сред неговите хора има много, които искат да има агресия срещу протестиращите. Ако се проследят проГЕРБ троловете в социалните мрежи, всички започват една кампания с възмущение, ама как така полицията не действа да премахне тези блокади. Самият той в речта си каза: „Вижте какво правят с протестиращите в Америка, какво правят с протестиращите в Русия, какво правят с протестиращите в Германия.“ Един милион как ги били разгонили. Разбира се, това не е вярно и няма как да сравняваме нещата едно с друго. Чувства се, че има едно желание на много голяма част от тези, които го съветват и тези, които са около него, да се приложи сила спрямо протестите. Няма да се учудя ако наистина тръгнат на подобен начин на действие. Това ще бъде действие, което ще предизвика огромна реакция. Радостно е, че самия Борисов е страхлив. Него го е страх от това.

 

Единственото положително нещо, което произтече от цялото това безсмислено сборище днес бе, че стана ясно, че той не знае какво да направи. Според мен, много скоро, по един или друг начин, той ще се оттегли от сцената. Поне за малко. Това подготвя. Той подготви вариант да подаде и оставка, въпреки че осъзнава ясно, че ако подаде оставката си ГЕРБ се разпада. Защото това е еднолична партия, която няма възможност да съществува. Тя автоматично ще изчезне, ако той се оттегли от нея. Той трябва да осъзнава това.  Ако се оттегли от властта също, защото тази партия е еднолична и единствено обслужва частни интереси на тези хора, които печелят незаконни средства, благодарение на това управление. При неговото оттегляне се разпада, както системата, която поддържа неговите симпатизанти, така и цялата партия, която не съществува извън неговото еднолично управление.

 

Това е едно от най-неясните и глупави събирания – да докараш на слънце на една поляна толкова хора, събрани по различни начини и методи, които са, така да се каже, единствените, които биха излезли в подкрепа на ГЕРБ. Това са хората, които реално биха подкрепили ГЕРБ на улицата. Да ги изкараш там, да ги държиш на слънце толкова време - това е просто напълно безсмислено действие. Не мога да го сравня с нищо. Няма никаква цел и никакъв смисъл.

 

Какъв е коментарът ви за оттеглянето Севдалина Арнаудова от поста и на шеф на правителствената пресслужба и личен пиар на премиера Бойко Борисов?

 

За Арнаудова нещата са доста ясни. Очевидно целия този цирк с джипката и излъчванията на живо от джипката вероятно са нейна идея. Борисов най-накрая осъзна, че цялото това нещо му послужи точно обратно на това, за което беше замислено като цел. Хората наистина започнаха да се подиграват с него и с джипката, с карането му и всички тези хвалби и безсмислените постове във Фейсбук. Според мен, повече подобни изяви няма да има, независимо какво ще се случи. Т.е. слава Богу, Борисов ще слезе от тази джипка и няма да го видим да обикаля безсмислено държавата без никаква цел и без нищо конкретно, освен някакво самохвалство и откриване на предприятия, за които той нищо не е помогнал. Частни предприятия да откриваш, когато е ясно, че частниците зависят от властта и естествено ще го приемат. Но целият този медиен цирк явно приключва със Севда ТВ, която отпада.

 

Интервю на Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7861 |28.07.2020 Концертмайсторът Иво Станков пред Фрог: Промяната е многопластова. Всички я искаме . 4| 13924 |28.07.2020 Уволненият служител от Летище ”София” пред Фрог: Отношението към мен бе абсолютно незаслужено . 1| 11755 |27.07.2020 Славчо Кънчев пред Фрог: Ако не се смени системата, след Пеевски ще дойде нов Пеевски . 37| 60966 |23.07.2020 Ген. Валери Григоров пред Фрог: На новия шеф на МВР му казват Ицо Носа. Пеевски и Доган са извън страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads