Реклама / Ads
0| 21474 |29.03.2022 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Гешев иска от ВСС да ме уволни. Прокуратурата ще реабилитира Борисов

.
Бойко Атанасов
Главният прокурор Иван Гешев иска от ВСС да бъда уволнен. С действията си, прокуратурата ще реабилитира Бойко Борисов. Това каза пред Фрог нюз следователят-бунтар Бойко Атанасов. Ето какво още обясни той пред екипа ни:
 

Г-н Атанасов, вчера Бойко Борисов бе разпитван около 40 минути в следствието. Имате ли надежда, че нещата ще започнат да се разплитат? 

 

Не. Борисов бе при същата онази шпицкоманда, да кажем близо 50 процента от нея, която го разследва за авиоотряда, за печатницата в “Костинброд” и т. н. Като шеф и преди, и сега е Илияна Кирилова. Тогава бе шеф на специализирания сектор, а сега е шеф на СГП. Всички следователи и прокурори са на нейно пряко подчинение. А те са се доказали като изключително предани на ГЕРБ и Борисов.  Те са част от ГЕРБ. Голяма част от селекцията на въпросните  магистрати е направена от бившия директор на столичното следствие - Петьо Петров - Пепи Еврото. А неговият брат е зам.-апелативен прокурор.  И като такъв също отговаря  за тях. Това е положението. 


В такъв случай имитация ли са действията на прокуратурата?

 

Мисля, че думата е по-тежка. Това е реабилитация. 

 

Тоест  може да се очаква, че Борисов ще бъде “изчистен”, така ли?


Няма как в този момент да се извърши обективно разследване от хора, които са избрани по начина, по който ги е избирал Пепи Еврото. Голяма част от тях са били негови любимци. Не може да очакваме каквито и да било резултати в разследване на предишното правителство.  От тук идва и голямата увереност на Бойко  Борисов. Вчера го наблюдавах, докато влизаше и излизаше от разследващите органи. Той е повече от сигурен, че няма да последва нищо. 

 

Вие се кандидатирахте за член на ВСС. Имате ли изобщо илюзия, че може хора като вас да влязат в новия Съвет?


За първи път се кандидатирам. До момента съм се кандидатирал само за длъжности пред ВСС, където членовете са политически избор. Те изначално са били предубедени.

 
На какво разчитате сега?


Искам да се види дали следствието е превзето от сенчести елементи. 


А вие мигар се съмнявате?

 

Политиката на кадруване от 2006 г. насам е повече от ужасяваща. Въпреки това са останали морални хора - следователи с добри професионални качества. И разчитам точно те да ме подкрепят.

 

Събирате ли  подписи за подкрепа?

 

Аз съм се самономинирал, както бе направил Методи Лалов. Не желая, предвид ситуацията в прокуратурата, да ангажирам колеги, които да ме номинират. Опасявам се, че ако това се случи, срещу тях ще започнат гонения и репресии. Предпочетох  да внеса предложението сам. Който желае - да ме подкрепи. Важно е да не се допусне манипулиране на вота. 

 

Имате ли усещане, че обещаните промени в правосъдната система  не се случват?


Предстои да се случат. Предложението за закриване на специализирания съд и прокуратура не е най-доброто. Но все пак е нещо. До тук няма предложение за изменение в НПК. Очаквам да се случи така, че голяма част от правомощията на главния прокурор и неговата шпицкоманда да бъдат орязани, за да може разследванията да се възлагат на независими органи, включително и на МВР. Нужно е  разследващите да преминат през проучвания за интегритет. Така ще се гарантира безпристрастност и по-голяма свобода на разследващите, за да може да се привличат към обвинение високопоставени личности за корупционни престъпления. 

 

Докъде стигнаха производствата  срещу вас. Има ли и приключили във ваш интерес?

 

След като казах през 2016 г., че в прокуратурата съществува шпицкоманда, срещу мен бяха образувани множество производства. За по-голяма част от тях са ми наложени най-различни наказания - от забележка, до намаление на заплатата. Очаквам още едно, което най-вероятно утре или другата седмица ще бъде разгледано от ВСС. То е по предложение на Иван Гешев, заради мои критики спрямо самия него. Очевидно е, че никой не обича да бъде критикуван. Илияна Кирилова и Гешев са ме предложили за уволнение, защото атакувам прокуратурата и съм подписал декларация по закона Рико пред съда в Ню Йорк. Доколкото знам, последното заключение на дисциплинарния състав, който се председателства от Калина Чапкънова - предложена от Борисов и ГЕРБ за член на ВСС, е намаление на заплатата.

Накрая да не се окаже, че ще работите без пари? 

 

Това ще е второ намаление на заплатата ми. Освен това четири години не са ми давали бонуси. Това го считам за отлична атестация на фона на нищоправенето от страна на ВСС. Мога да им благодаря само, че не съм възприет като  част от тяхната ценностна система. . 

Не възлагаме ли много на Европейската прокуратура?

 

Аз лично не очаквам нищо кой знае какво. 


Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6252 |28.03.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Митрофанова трябва да бъде изолирана публично и политически . 0| 9149 |25.03.2022 Еваукирала се таврийска българка от Бердянск пред Фрог: За 10 минути взех решението да тръгна. Не знаех какво ме очаква . 0| 15308 |24.03.2022 Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка . 0| 17181 |21.03.2022 Дилян Георгиев пред Фрог: Няма да дам показания срещу Борисов. МВР не търси кошаревски свидетели, за разлика от предишните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads