Реклама / Ads
30| 18818 |10.02.2022 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Срещата Петков - Гешев прилича на “ЦУМгейт”. Слави ми каза да не водя война с Цацаров

.
Бойко Атанасов
Срещата между премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в МС прилича на “ЦУМгейт”. Слави Трифонов ми каза да не водя война с Цацаров. Това призна пред Фрог нюз следователят- бунтар Бойко Атанасов. Ето какво още обясни той:

Г-н Атанасов, шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров се връща във ВКП като прокурор по негово искане. Виждате ли в това проява на желание той отново да контролира процесите в държавното обвинение? 


На Цацаров му е обещано да си прави каквото си иска. За мен причината е, че политическите лидери са му обещали ненаказаност за действията и свръхимунитет. 

 

- За сегашните лидери, които са във властта ли говорите или за бившите?

 

Тези, които в момента управляват. 

 

- Да не искате да кажете, че Цацаров и тези лидери са се разбрали?

 

Точно така. 

Какво ви дава основание да мислите така?

 

Присъствието му в парламента не беше нищо друго освен легитимация на задкулисните процеси. Това от една страна. От друга - миналата година през юли месец имах среща със Слави Трифонов и Тошко Йорданов, като по време на разговора ни,  ми бе казано от Слави, че не трябва да водя война със Сотир Цацаров. 


А защо беше тази среща?

 

Бях извикан по времето, по което имаше криза за съставянето на правителство. Разговорите бяха евентуално да заема поста на вътрешен министър. И в тази връзка на мен ми бе поставено условието за Цацаров. Това буквално ме втрещи. Беше удар. 

Как завърши тази среща?

 

Всичко така приключи. Накрая попитах дали не е необходимо да се обичаме с Цацаров.

Някоя друга партия потърси ли ви с друго подобно предложение след срещата ви със Слави Трифонов?

 

Не. 

Забелязваме невиждана по своя характер свръхактивност от страна на главния прокурор Иван Гешев. Как си я обяснявате?

 

Иван Гешев си свърши работата като главен прокурор - да не се закачат схемите от управлението на Бойко Борисов. Още малко време им трябва да заметат всички следи. 

Оптимист ли сте, че все пак промените в съдебната система ще се случат?

През 2020 г. хората скандираха и искаха оставката на Гешев. Виждам, че сега настоящият премиер, който също бил ходил по площадите, не каза на Гешев по време на срещата му в МС, че е “позор”. Виждаме, че нещо са си говорили, но за тази визита няма стенограма. Затова цялата патаклама ми прилича на “ЦУМгейт”.  Но  така или иначе сградата на МС и ЦУМ е една и съща. Виждаме, че се легитимира тип на поведение, което Гешев прилагаше към Бойко Борисов - да си организират тайни срещи. 

В сегашният случай нямаше тайна, появиха се снимки на Гешев при влизането му в сградата на МС. Последваха и съобщения от двете институции. 

 

Снимка на самата среща между Кирил Петков и Иван Гешев аз не съм видял. Няма такива. А това са длъжностни лица, които заемат постове. Дали са водили разговори за това да не бъде повдигнато обвинение на Петков за декларацията му заради двойното гражданство, може само да гадаем. И дали става въпрос за институционално изнудване, за което всъщност говори и президента?! Ако цената да не се проведе съдебна реформа е свързано с това да не се повдига обвинение за двойното гражданство, значи е налице институционална репресия.

Не ми звучите оптимистично. 


 В момента нямам причина да съм оптимист. Мина една година, откакто Борисов не е на власт. Основната гражданска енергия бе насочена към това да се проведе съдебна реформа. Близо една година имаме празни приказки, обещания, внасяне на законопроекти и приемане на дуги няколко закона, включително никому необходимите изменения в Изборния кодекс. Той не е съобразен с референдумът, който бе проведен от ИТН преди да станат партия. Борбата явно е била да се влезе във властта. След като се влезе във властта, се запазва модела, който е създаден от бившите режими. Той устройва всички по върховете. 


Вие бяхте в изгнание …..


Аз още съм си в изгнание. Очаквам решения по последните дисциплинарни производства с предложение за уволнение от Гешев.  ВСС близо две години ми извива ръцете да давам обяснения и аз не зная за какво. Вероятно за това, че съм подписал декларация по закона “Рико” в САЩ за криминални проявления срещу известни лица. 

Действията на ВСС като какво ги приемате - като извиване на ръце да се откажете от делото “Рико” или като вид наказание?

 

Отначало започна с притискане да се откажа. Един и същи въпрос ми се задаваше - дали съм написал тази декларация. Разпитваха ме най-различни “етични” прокурори, които са всичко друго, само не и “етични”. Заявената съдебна реформа продължава да си се заявява, но така или иначе нищо не се случва. 


“Окопават” ли се хората на Гешев на високи места в прокуратурата?


В прокуратурата не може да се говори за хора на Гешев, а за хора на Цацаров. Целият апарат на зависимости в прокуратурата е създаден от Цацаров. Гешев е негово творение и негов продукт. Не мисля, че има какъвто и да е капацитет - инелектуален или друг, той да поддържа този модел. Затова и машината се сгромоляса. 


От думите ви излиза, че “мозъкът” на модела, който властва сега в прокуратурата,  е Цацаров,  така ли?


Точно така.  Гешев е инструмент. 


Да, това го знаем, защото той си го призна - инструмент в ръцете на Бог.   

 

Той е инструмент на хората около, зад него, на хората които са извън съдебната система и го покровителстват. Хората, които са определени като членове на ВСС от политическата квота също. Така е. Той е инструмент, но не на Бог. А на определени инструменти и кръгове. Не мисля, че хората толкова време протестираха, за да не се прави нищо. Единственото, което се предлага сега, е да се върне положението отпреди 12-13 години. Има повече  какво да се даде и какво да се постигне. Но засега виждаме, че само се вика “хоп” и нищо.


Интервю на Катя Илиева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 33096 |08.02.2022 Адв. Величков пред Фрог: Колко акъл има в прокуратурата, за да настъпват една и съща летва многократно? . 15| 11480 |01.02.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ е затворена черна кутия. От проверката срещу Гешев няма да излезе нищо . 16| 15468 |31.01.2022 Румяна Ченалова пред Фрог: За да се отстрани главния прокурор, са нужни промени само в ЗСВ и НПК . 11| 9008 |28.01.2022 Михаил Екимджиев пред Фрог: Никой не казва как ще си отиде Гешев. Трябва да се разследва от най-добрите разследващи полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads