Реклама / Ads
0| 14828 |09.05.2022 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Вървят пазарлъци между управляващите и ГЕРБ за членове на ВСС

.
Бойко Атанасов
До мен достигна информация, че в момента вървят пазарлъци между управляващите и ГЕРБ за членове на ВСС. Това каза пред Фрог нюз следователят-бунтар Бойко Атанасов. Ето какво сподели той относно избора на бъдещите Кадровици на Темида:
 

Г-н Атанасов, след като стана ясно, че се кандидатирате за член на ВСС от професионалната квота, медиите на т. нар. статукво подеха поредна негативна кампания срещу вас. Очаквахте ли тази атака преди избора и откъде  идва тя?

 

Атаката идва от настоящия ВСС и от прокурорската колегия. Тези хора са се доказали назад във времето, че могат да излъчват подобни пропагандни лъжи в медии, свързани с Борисов. Тези хора никога не са взимали отношение да ме защитят. Но когато аз критикувам тяхната работа, става точно обратното - впрягат цялата репресивна машина спрямо мен, само и само да се защитят. 


Кое от последните писания най-много ви възмути?


Отправени са констатации, че съм “цирей” на съдебната система. Сравняват ме с “умиращ организъм”. Няма да се изненадам, ако се окаже, че тази мръсна кампания е подета от други кандидати за ВСС, свързани с Националното следствие. Почеркът е техен и на прокуратурата, разбира се.  Маниерът им на работа е лесно разпознаваем. Ще ви припомня за случая, когато Иван Гешев направи сбирка на прокурорите и следователите в “Бояна”. Та тогава пак в тези медии бяха пуснали информация, че ще ходя да се бия с колегите. А аз предварително бях заявил, че нямам никакво намерение да отида. Там беше цялата прокурорска колегия на ВСС, но те не взеха отношение към подобни лъжи.  Не последва обратно становище. Така, че в момента ставаме свидетели на поредна пропагандна атака спрямо мен. 

 

Вие сте казвали, че се кандидатирате за различни постове в съдебната система по-скоро с идеята да разбъркате статуквото, отколкото с вярата, че ще спечелите. Сега пак ли е така?


До момента съм представял кандидатурите си единствено пред ВСС. Там нещата за всички ни са ясни как точно стоят. Сега представям кандидатурата си на магистратите - следователите от прокуратурата. Те имат възможност да избират членовете на ВСС. Моята кандидатура вероятно се явява заплаха. Ами ако стана член на ВСС? В статия, с която ме атакуват, се казва, че ще им разбъркам това, което са наредили като пъзел в момента. 


А как изглежда този пъзел?


Да няма различно мнение от това на главния прокурор. 


Забелязва се, че няма никакви дебати относно предстоящия избор от политическата квота във ВСС. Този въпрос сякаш не съществува в момента за депутатите от НС. А както знаем, се изисква единство от ⅔ мнозинство на парламента, за да има реален избор на бъдещите кадровици. В този смисъл, възможно ли е да не се стигне до избор на нов ВСС?


При всички положения ще се състои избор от професионалната квота. Позволете ми да допълня нещо  важно - няма дебат включително между бъдещите членове на ВСС от професионалната квота. Така или иначе ние сме в кампания. По националните медии няма дебат за бъдещото ни, какво не е наред в работата на този орган, къде са пороците и т. н. А сега на въпроса ви по отношение на политическата квота - мисля, че там текат някакви договорки. И ако този дебат за избор на членове за ВСС бъде публичен, а не както досега - 30 години едни хора се предлагат в последния момент и се избират в рамките на половин час, без да  е ясно с какви качества са, нищо няма да се промени. Трябва да е ясно какви хора влизат там, с какви амбиции и с какви качества. 


За какви договорки в парламента сте чували вие?
 

За договорки между управляващите и ГЕРБ. Добрите от ГЕРБ. 

 

Добрите в кавички ли слагате?

 

Партия, чийто лидер казва, че и магаре да върже, ще бъде избрано, не виждам какво добро има там. Нека да не забравяме, че някои политически лидери в миналото са били министри на Бойко Борисов.

 

 След като нонстоп получавате удари под кръста заради вашата непримиримост, защо се кандидатирахте за член на ВСС. Не ви ли идва наум да се отдадете на спокойствие, да “мирясате”?

 

Познавам системата. Отговарям на условията да се кандидатирам за член на ВСС и мисля , че имам какво да променя. Искам да разбъркам блатото. 

 

Някоя партия обадили ви се, за да ви предложи евентуално възможност и за участие в политическата квота? 


Никой не ме е потърсил. Очевидно и враговете, и приятелите ми се страхуват еднакво от мен. 


Като ви слушам, май не са много оптимистични нещата, свързани с така жадуваната промяна в съдебната система. 


Сегашният момент е важен, защото трябва при пълна прозрачност да се проведе избора на членове за ВСС. Повече от всякога имаме нужда от независими избори. Обстоятелството, че трима следователи кандидатстваме за едно място, дава възможност да има конкуренция. Досега все бяха по един. Надявам се конкуренцията да “роди” нещо различно от това, което сме виждали. За съжаление при кандидатите от квотата на прокурорите нещата не стоят по този начин. Трябваше да имаме над 10 кандидати, а сега са 6. Сред тях е и една от заместничките на Иван Гешев - Красимира Филипова, която отговаря за репресиите в прокуратурата. В момента е шеф на Инспектората  и на административния отдел към ВКП. Там изборът е ясен. Не Ясен Тодоров, а ясен като  резултат. Призовавам партиите да заявят своите кандидати за ВСС, а не да си правят на тъмно разни пазарлъци между “добрите” от една или друга политическа партия.   

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17267 |05.05.2022 Осман Октай пред Фрог: С поведението си Радев е на ръба на импийчмънт. Може да го прави с политически намерения . 0| 7644 |29.04.2022 К. Кунева пред Фрог: Държавата да намери механизъм, който да подкрепя ситуационните центрове за бежанци . 0| 19950 |29.04.2022 Иво Инджев пред Фрог: Всяко тържество на Русия е смърт за България, а рашистите у нас пеят в хор. И не ги е срам . 0| 15741 |28.04.2022 За невидимия плакат и видимия арест: Яла от Москва пред Фрог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads