Реклама / Ads
25| 13660 |15.05.2023 ИНТЕРВЮ

Бойко Станкушев за Фрог: Между Иван Гешев и Бойко Борисов започна една канибалска война

.
Източник: БГНЕС
Аз мисля, че започна една канибалска война между Иван Гешев и Бойко Борисов. Тя беше в сянка, един вид сенчеста война, която очевидно се е водила чрез препредаване на информация, на натиск и на заплахи, и от едната страна, и от другата страна. Преди време пред журналисти казах, че очаквам в много скоро време напрежение по оста Бойко Борисов - Иван Гешев. Очевидно процесите са стигнали до един апогей, в който те започват вече да си разменят все по-остри удари.
 

Това заяви за Фрог нюз журналистът и създател на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев по повод на ескалацията на напрежението и словесните искри между Иван Гешев и Бойко Борисов, на които станахме свидетели по-рано днес. Ето и цялото интервю:

 

Г-н Станкушев, демонстрираното искане на оставката на Гешев от страна на политически партии и членове на ВСС какво означава според вас? Това някаква заявка ли е?

 

 

Демонстрираното искане от страна на магистрати и на политически партии е знак, че Гешев вече не върши работа на тези, които са го издигнали преди години, като това включва разбира се ГЕРБ и ДПС. И второ, означава, че явно има замисъл в суматохата да бъде избран главен прокурор чрез допълване, разширяване и подмяна на състава на ВСС с хора подобни на тези, които бяха досега. Това в крайна сметка няма да бъде никаква съдебна реформа. Това е очевидно планиран ход, който цели да бъде отстранен неспособният да изпълнява повече поръчките на изпълнителите Гешев и да се сложи друг, който ще бъде по-пригоден, по-послушен, и може би не чак толкова като Гешев некомпетентен. Предполагам, че това ще бъде човек, който няма да е много популярен, скучен, но някой с юридически по-добра експертиза. Т.е. човек, който все пак е истински юрист, за разлика от Гешев.

 

Според Вас дали действително е имало заплахи към Гешев, който твърди, че е имало заплахи към семейството му, ако не подаде оставка днес до 10 ч.? Ако наистина е имало такива заплахи, според вас кой може да ги е отправил?

 

 

Аз няма как да знам такива факти, тъй като предполагам, че тия неща биха могли при добра воля да установят институциите и службите, на които това им е работата. Но въпреки всичко, аз разсъждавам по следния начин - в цялото това нескопосано, неадекватно и на моменти напълно неграмотно изявление на един главен прокурор, възникват най-разнообразни въпроси. Ако Гешев действително е имал заплахи и му е било предлагано, както той твърди, споменавайки името на Бойко Борисов, да се оттегли тихомълком, и да получи посланически пост в Турция или Израел или евентуално да прави някаква политическа кариера, то можеше всичкото това нещо, в пакет със заплахите към семейството му, да го каже много по-рано. Но в случая той не влиза в никаква конкретика. След това, станахме свидетели на твърдения от страна на г-н Гешев, на някакви практически останали анонимни лица. Някакъв негов приятел от провинцията, както той каза, му бил предал послание от Бойко Борисов. Друг пък, член на ВСС, който също остава анонимен, го бил карал да си подаде оставката, защото имал семейство. Не става ясно кои са тези хора. Друг странен момент е на фона на неговия призив "Българският народ трябва да измете политическия боклук", той го гарнира с едни призиви и послания да се започне да се работи по закон, и да се разбие олигархичния модел. Но Гешев какво е чакал досега, ако действително това, което твърди, е истина?

 

Втори странен момент - той предполагам, че не се е събудил с прояснение тази сутрин да започне да говори по този начин. Тук говорим за един човек, който се преживява като юрист, който не може да направи разлика между институцията, на която той е административна глава, и самоидентифицирането с тази институция - в случая главна прокуратура. Така като го слушаме, излиза, че всяка атака срещу лицето Иван Гешев, крие атака срещу прокуратурата. Няма лошо шоу, но виждаме, че цялата история е съшита с бели конци. Бих казал, че дори е смешно, защото то е ясно, че не може една личност да бъде самата прокуратура. Т.е. тук Гешев сам влиза в противоречие със себе си, защото много пъти досега през годините той твърдеше и се опитваше да убеди аудиторията, че той фактически само административно наблюдава и ръководи прокуратурата и не се бърка в работата на различните отдели и наблюдаващи прокурори. Кое от двете не е вярно? Не може да се разбере.

 

Освен това, твърдението, че неговият заместник и шеф на Следствието Борислав Сарафов е бил натискан да се обърне срещу самия него, някак си не виждам откъде може да бъде верифицирано освен чрез самото изказване на Сарафов, което беше фактическият призив да си подава оставката. Дали е бил притискан Сарафов също не се разбра. След като Гешев твърди, че Сарафов е бил под натиск да се обърне срещу прекия си ръководител, той продължава да твърди, че Сарафов следствие на това нещо е започнал да оказва натиск и върху други прокурори, членове на ВСС, и т.н. Той дори сам признава, че имало слух, според който подписите в искането на шестимата членове на ВСС били събирани по болници. По кои болници, откъде, как е станало? Оттук насетне, има други особени моменти, които са поне още два. Първият е, че той самият признава и дори се хвали с това нещо, че откакто започна кризата около него, е провел "десетки разговори" със с политици, членове на ВСС и магистрати. Това противоречи на неговото твърдение, че прокуратурата е толкова независима, че всякакви подобни комуникации са немислими, вредни и противозаконни. Как така прокуратурата е независима, пък той в един конкретен момент започва да води десетки разговори с различни хора?

 

Тези, които Гешев нарича "политически боклук", всъщност веднага след съждението, че има такъв боклук, който трябва да се измете, той веднага влиза в комуникация с представители на същия този "политически боклук". Този политик жена, за която той спомена, намекът беше, че тя е от ГЕРБ. Конкретно име не се споменава, освен че тази жена, анонимна към момента, му била казала, че е изненадана от изявлението на Мария Габриел, която в качеството си на кандидат за министър-председател от ГЕРБ СДС каза, че един хипотетичен министър на правосъдието от нейния кабинет ще му поиска оставката. Друг е въпросът, че Мария Габриел, в първата си публична изява, започва с предсказания и вменяване на хипотетичен министър на правосъдието, говори за едно хипотетично правителство. И двете позиции са смешни и безпринципни. В крайна сметка тези задочни спорове и обвинения нямат стойност. И двете страни - политическата страна и тезата на Гешев - са абсолютно непремерени и недомислени. Друг интересен момент е, че Гешев спомена името на Карадайъ. Той каза, че бил много учуден от позицията на ДПС, които със сигурност никога не са казали гък и които никога дори не са намеквали за някакви кусури, за някакви грешни ходове на Иван Гешев. След като според него тяхната позиция досега е била винаги принципна и в негова подкрепа, той разбира, че принципна позиция означава позиция в негова подкрепа. Той си мисли, че това е едно и също. Че подкрепата за Иван Гешев от страна на която и да е политическа партия, е принципна.

 

Гешев съобщи днес, че е получил обаждане от прокурор, че до дни трябва да се прекрати делото "Барселонагейт". Как ще коментирате това?

 

 

Дали наблюдаващият прокурор по разследването "Барселонагейт" е бил под натиск от Сарафов, дали е имало натиск това дело да бъде прекратено, или най-малкото, че наблюдаващият прокурор по делото "Барселонагейт" е научил и знаел, и казал на Гешев, че Сарафов е искал по някакъв начин чрез посредници това дело да бъде прекратено. Въпреки че много скоро самият Иван Гешев каза пред широка публика, че това дело ще приключи много скоро. Ако той е казал, че това дело ще приключи скоро, тогава защо се чуди, че наблюдаващият прокурор е казал, че ще приключи скоро? В това не би трябвало да има нищо учудващо. Самият Гешев твърди тези неща. За мене най-интересното е, че в цялото напоително и жално днешно изявление на Иван Гешев, аз дори не знам дали той си дава сметка какво е направил, той реално е изнесъл данни за много престъпления. Би следвало човекът, който е начело на институцията, да беше предприел, или в момента, в който е разбрал, да вземе отношение по тези изнесени данни за престъпления и да ги разследва, така както е по закон. Считам, че това, което Гешев направи, беше спонтанно, беше резултат главно на неговото емоционално състояние. Вие си спомняте, че оставката му беше поискана и от предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова. То е и документирано по време на заседание на ВСС, където тя по право участва и стоеше до него. Притеснението ми е, че Гешев се забърква в такава каша, че някакви положителни, рационални решения едва ли ще могат да бъдат взети веднага.

 

Като споменахте за "Барселонагейт", да очакваме ли в следващите дни Гешев да ни представи нови разкрития за Борисов?

 

 

Аз мисля, че започна една канибалска война между Иван Гешев и Бойко Борисов. Тя беше в сянка, един вид сенчеста война, която очевидно се е водила чрез препредаване на информация, на натиск и на заплахи, и от едната страна, и от другата страна. На 19 април в Сутрешния блок на Нова телевизия водещите ме питаха какво очаквам да се случи в скоро време и аз казах, че очаквам в много скоро време напрежение по оста Бойко Борисов - Иван Гешев. Като че ли имаше някаква симптоматика, че от една страна Гешев повече не им трябва, и че може би той, защитавайки се, ще предприема някакви действия, които биха били компрометиращи и за Бойко Борисов, и за някои хора от неговото обкръжение. Нещата не са едностранни. Но очевидно процесите са стигнали до един апогей, в който те започват вече да си разменят все по-остри удари, а какво става под повърхността и под видимото пространство не мога да кажа.

 

Как ви се стори отговора на Борисов към Гешев? Той като че ли зае някаква оправдателна позиция?

 

 

Борисов нямаше какво друго да каже. Вие представяте ли си Борисов да вземе да си признае, че е оказвал натиск и че с някакъв специфичен инструментариум се е опитвал да го натисне или да го "озапти". Борисов няма да си признае това никога. Той ще се разприказва тогава, когато срещу него бъдат повдигнати обвинения и то така, както се прави във всяка една нормална страна. С фактология, със спазване на процедурите.

 

 

Смятате ли, че това ще се случи в скоро време?

 

Аз като разследващ журналист смятам, че има достатъчно причини това да се случи, даже смятам, че то би следвало да се бе случило преди много време. Работата е там, че с тази съдебна система в България и особено с това недоразумение на върха на прокуратурата, откъдето започват нещата, нещата не се случват. Време е "политическият боклук" да започне атаката. Предстои да разберем какво следва оттук нататък. Включително и разследването, ако се стигне до някаква конкретика, на т.нар. атентат срещу него. Като цяло от един човек, който е напълно лишен от компетенция, от експертиза, от качества, не може да се очаква нищо полезно. Добрата новина, в този смисъл, е, че ще бъде сменен. Лошата новина е, че ГЕРБ ще се опита да вмени на ПП-ДБ, че ето ние правим нещо, което вие много отдавна искате.

 

 

Разговаря: Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 22012 |15.05.2023 Адв.Екимджиев за Фрог: Империята Борисов ще отвърне на удара. Възможно е до часове Гешев да бъде обвинен, дори задържан . 11| 9788 |11.05.2023 Любомир Аламанов за Габриел и Гешев пред Фрог: ГЕРБ правят политическа измама, гавра с избирателите . 11| 11257 |11.05.2023 Методи Андреев за Фрог: Мария Габриел ще бъде като Фандъкова, само че в Министерския съвет . 15| 10177 |11.05.2023 Адв. Величков за Фрог: Има план за нов главен прокурор, който да не прилича на Гешев, но да е удобен колкото него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads