Реклама / Ads
7| 10414 |13.12.2022 ИНТЕРВЮ

Владо Береану пред Фрог: Борисов много добре знае и е страшно облекчен, че кабинетът “Габровски” няма да мине

.
Борисов очевидно действа с идеята “Аз направих всичко, за да има правителство”. Той много добре знае, че този ход няма да мине и това страшно го облекчава. Хем вълкът сит, хем агнето цяло. Не вярвам да мине с игри на кворум. 
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Владимир Береану. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Береану, какво се опита да каже Борисов на партиите с това предложение за състав на кабинета “Габровски”? 


Борисов очевидно действа с идеята “Аз направих всичко, за да има правителство”. Всеобщото мнение на хората е, че искат редовно правителство, без политически сблъсъци и не им се ходи на нови избори. Борисов много добре знае, че този ход няма да мине и това страшно го облекчава.


Когато знаеш, че твоето правителство няма да мине, това ти дава възможност да правиш каквото искаш. Даже да правиш разумното - да предложиш едно добро правителство, в което няма очевидни крадци и схемаджии. Дава възможност да направиш точно такова предложение, защото няма да бъде прието - хем вълкът сит, хем агнето цяло. 


Хем Борисов няма да си навлече омразата на цялата си партия, защото в края на краищата политиците ти са там, за да получат постове. 

 

Ако това правителство се гласува, те остават извън кабинета. Оказва се, че изборите нямат никакво значение. Всичко се прави, понеже този кабинет няма да мине. 

Мислите ли наистина, че кабинетът няма да мине? Появиха се спекулации, че е възможно правителството на проф. Николай Габровски да бъде гласувано с игри на кворум и с гласовете на ДПС и “Български възход”. 


Не вярвам. Партиите ясно дадоха да се разбере. Няма да се получи това с кворума. Манипулирането на кворума няма да е от тези партии, на които разчиташ - ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. Трябва да не се явят от “Възраждане”, БСП, ПП, “Демократична България”...

Допускате ли, че може да има обаче тъкмо такава договорка? Така се получава точно това - хем вълкът сит, хем агнето цяло. Опозиционните на ГЕРБ партии биха запазили реномето си пред избирателите, защото не са участвали в избора, но в същото време пък ще има кабинет “в тези тежки времена”.


Не. Това няма да стане. Затова се предлага това правителство от ГЕРБ и Борисов и е ларж откъм постове. Знаят, че няма да мине. Това дава възможност да предложиш нормално и вероятно работещо правителство. 

Така ли го определяте? В крайна сметка има етикети за този кабинет, че в него са стари муцуни, лица от Тройната коалиция, че етикетът “нови лица” е по-скоро проформа и е с изпразнено съдържание. Предложената за вицепремиер Малина Крумова, която е свързана с “Екогласност”, е обвинявана в злоупотреби. 


Няма особено значение какво се предлага. Това правителство няма да влезе в употреба. Винаги ще има критики към някого за нещо, но този кабинет във всеки случай би работил по-добре от кабинет на ГЕРБ с техни политици, независимо дали има критики към някого, или не. Тези хора не изглежда да са корумпирани. Повечето от тях не са. 

Изглежда като предизборен ход.


Точно така.

Ще проработи ли? 


Вероятно за избирателите на ГЕРБ ще проработи. За останалите няма да проработи. Показва се поредната хитрост на Борисов. 

Заговорихме за избори. Това, което става в лявото пространство е много интересно, особено предвид изключването на Явор Божанков от групата на БСП. Смятате ли, че левицата вижда възможност за спечелване на дивиденти от това решение, или по-скоро ще се случи точно обратното и БСП ще губят още повече гласове заради ръководството на Нинова. 


Най-вероятно второто. Този ход едва ли ще доведе до някакви електорални успехи. По-скоро показва един силен контрол в партията и недопускане на каквито и да е различни мнения. За модерно левите хора, от където би могло да дойдат избиратели, които са демократично настроени, този ход няма да проработи и няма да ги привлече. 

А къде ще отидат тези хора? 


Вероятно много от тях няма да гласуват. Други ще отидат към “Продължаваме Промяната”. Може част от тях да отидат в “новото ляво”. Но повечето няма да гласуват, което е един от големите проблеми. Следващите избори ще имат още по-малка избирателна активност.

Какво мислите, че ще се случи с третия мандат? Вероятно ПП няма да предложат кабинет. Третият мандат е интересен - ще има ли шансове? При БСП ли ще отиде или при “Български възход”? Или поредните избори са на хоризонта? 


Вероятно изборите са на хоризонта. Подозирам, че въпреки всичко Радев ще даде третият мандат отново на БСП. Такава е логиката. Той е свързан с тази партия и очевидно всички леви избиратели са гласували за него. Много вероятно е да даде третият мандат на левицата, която няма да успее да направи правителство. И да даде на “Български възход”, те няма да успеят. Освен това е абсурдно партия с толкова малко депутати да прави правителство. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4592 |12.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: ГЕРБ-СДС искат да се харесат на ДБ, но вероятно няма да има правителство . 1| 6429 |10.12.2022 Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да се лекува . 5| 5030 |08.12.2022 Даниел Вълчев пред Фрог: Образователната ни система не можа да излезе от състоянието, в което е била преди десетилетия . 14| 17162 |07.12.2022 Методи Андреев пред Фрог: Проф. Габровски, сбъркахте! Аз също сбърках, като приех да съм депутат от ГЕРБ 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads