Реклама / Ads
1| 6337 |14.12.2022 ИНТЕРВЮ

Иво Инджов пред Фрог: Дали ”хартиената коалиция” ще се запази, ако третият мандат отиде при Янев? 

.
Ако третият мандат отиде при ”Български възход”, вероятно ще бъдат положени усилия за съставяне на правителство. Интересно е дали тогава ”хартиената коалиция” ще се запази и БСП ще го подкрепят. Въпросът е как ще действа левицата. 
 

Това заяви пред ФрогНюз доц. Иво Инджов. 


Ето и цялото интервю: 

Доц. Инджов, очакван ли беше развоят с отхвърлянето на кабинета “Габровски”? Появиха се хипотези, че това правителство може да мине при игра с кворума. 


Напълно очаквано бе развитието на събитията днес. Не трябва никого да учудва - повечето от партиите в Народното събрание бяха дали ясно да се разбере в аванс, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, независимо под каква форма се сервира той на българската общественост.


Да, имаше спекулации, че е възможна игра с кворума, за да мине правителството с по-малко на брой гласове, но според мен това е възможно да се случи при третия мандат. Там неизвестностите са много големи.

Какво следва от тук нататък? Ето - президентът Румен Радев отвори вратата като наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Това условие беше поставено от “Продължаваме Промяната”, за да предложат кабинет с втория мандат. Малко по-късно от ПП потвърдиха, че ще го задържат и ще търсят подкрепа.


След като Радев е наложил вето върху проблемните промени на Изборния кодекс, нормално е да очакваме ПП да предложи кабинет на малцинството. Не очаквам да има правителство и с втория мандат. Ще има опозиция и реакция от силите на статуквото. 


Остава теоретична възможност за правителство с третия мандат. 

Споменахте, че там има много хипотези. Корнелия Нинова посочи, че няма да говори в аванс дали левицата би подкрепила кабинет на ПП. Освен това посочи, че червените ще гласуват против президентското вето. Какво би означавало това за третия мандат - може ли да се търси пореден разрив между БСП и Радев? 


Не трябва чак толкова сложно да тълкуваме нещата. Логично е БСП да гласува против президентското вето с оглед на позицията, която тази партия застъпва. То има значение дотолкова, доколкото отпушва желанието на ПП да предложи правителство на малцинството. 

Печелене на време? 


Да. От друга страна ПП трябва да предложат кабинет, за да не бъдат обвинени, че те са тези, които тласкат страната към предсрочни избори, макар че всички участници усилено се готвят за такива. Неизвестните са при третия мандат - при кого ще отиде.

При кого смятате, че ще отиде? 


Не смея да прогнозирам. Повечето колеги посочват като евентуален мандатоносител “Български възход”. Но ако сте на мястото на Радев, трябва да помислите дали да връчите мандата на най-малката политическа партия, без биография, политическа програма и идеология. Създава впечатление, че е всеядна и готова за всичко, за да влезе във властта. 


Ако отиде при БСП или “Демократична България”, което е малко вероятно, изборите ще бъдат ускорени. Ако отиде при “Български възход”, сигурно ще бъдат положени усилия. Интересно е дали хартиената коалиция ще се запази и БСП ще подкрепи третия мандат. ГЕРБ и ДПС ще го подкрепят. Въпросът е как ще действа левицата тогава. 

Партията на Стефан Янев се обяви в подкрепа на проф. Николай Габровски, но против състава на Министерския съвет. Възможно ли е той да стане премиер, но да трябва да предложи друг кабинет? 


За мен това са много далечни аналогии. Но това е унижение - ако е професионалист, който държи на реномето си, не би се съгласил. Но трябва да работим с по-големи и по-малки степени на вероятност. Днешното поведение на БВ може да се тълкува като такъв знак - че биха искали и такъв сценарий, при който да искат да имат министри в евентуално правителство. Но е възможно и да е ситуативно решение - правителството няма да мине и е по-добре да се представят дистанцирано, за да не ги пришият към партиите на статуквото. 


Да не забравяме, че Стефан Янев, който бе военен министър в кабинета на Кирил Петков, се раздели с поста си, защото отказа да нарече войната в Украйна война. Партията му обаче после гласува в подкрепа на изпращането на военна помощ за Украйна. Не може да се прогнозира точно какъв вариант на кабинет биха искали да има.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7731 |13.12.2022 Валери Йорданов за Фрог: Темата на проблема е значението на творците в театъра, не моето здравословно състояние . 7| 10454 |13.12.2022 Владо Береану пред Фрог: Борисов много добре знае и е страшно облекчен, че кабинетът “Габровски” няма да мине . 4| 4614 |12.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: ГЕРБ-СДС искат да се харесат на ДБ, но вероятно няма да има правителство . 1| 6491 |10.12.2022 Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да се лекува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads