Реклама / Ads
29| 31224 |15.07.2021 ИНТЕРВЮ

Димитър Ганев пред Фрог: Кабинетът на Трифонов ще мине. Вероятно ще се търси допирна точка с ДБ

.
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
Не мисля, че Слави Трифонов ще даде заден. Предложи ли се този кабинет за гласуване на Народното събрание, каквото вярвам, че ще се случи, той ще мине. Много ми е трудно да кажа с какво мнозинство, но ще мине. Не изключвам да се влезе в някакви разговори и да се търсят допирни точки между „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Вариантът с гласуването на ГЕРБ е последен, ако не се стигне до консенсус между останалите. Това коментира в интервю за Фрог Нюз политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.
 

Ето какво още каза той за следизборната ситуация у нас:

 

Разнобой между протестните партии след като Слави Трифонов обяви предложението си за кабинет. Към момента само от ДПС не са изразили своята позиция. Каква ще бъде съдбата на този кабинет?

 

На този етап ми се струва, че този кабинет ще бъде гласуван, въпреки декларациите на по-голяма част от политическите формации. Не мога да кажа кой и как ще гласува, но политическата логика следва, че кабинетът ще мине. Мотивът да няма предсрочни парламентарни избори е много по-силен за партиите, отколкото да се ходи на нови избори. Погледнете ГЕРБ пред каква дилема са изправени. Единият вариант е да остави служебния кабинет, който беше впрегнал огромен държавен ресурс и непрекъснато атакуваше партията и то във важен предизборен период за тях. Другият вариант е служебното правителство да падне от власт и да дойде един кабинет, който далеч не изглежда като кабинет на изчегъртването или като някакъв ревизионистки кабинет. В случая по-малкото зло за Борисов сякаш е кабинетът на Трифонов. Дори само ГЕРБ стигат, въпреки че аз не мисля, че само те ще подкрепят този кабинет. Според мен ще има по-широка подкрепа. Не изключвам и вариант, в който да се влезе в някакви разговори – не от Трифонов, а от Николай Василев.

 

Какво казва на избирателите си Слави Трифонов с предложеното правителство?

 

Той казва точно това, което повтаря и в последните няколко години. Профилът на повечето министри е следният: ниска следна възраст, млади хора, завършили престижни университети в чужбина, знаят по няколко езика, имат някаква компетенция и експертиза в ресора, в който са предложени. В последните години Трифонов говореше точно това, че трябва млади и готини хора да поемат управлението на държавата. Нали така? Той това и направи. Колкото до кандидат-премиерът Николай Василев – да, той има участие в кабинети (на НДСВ и в Тройната коалиция), но не е човек, около когото е имало някакви много тежки скандали или е компрометиран. Николай Василев все пак е човек с управленски опит, който едва ли може да направи големи бели. От останалите предложени имена не познавам като позиции и експертиза почти никого, освен Любомир Дацов, който го чета и следя и ми прави много добро впечатление като икономист.

 

Кой е най-големият проблем за „Демократична България“ в предложението на Слави и ИТН – Николай Василев като премиер или представените приоритети?

 

И двете. Самият Христо Иванов каза, че има бележки както към приоритетите, така и към персоналния състав, в това число и към министър-председателя, защото той е участвал в кабинет с ДПС. Основна линия на „Демократична България“ е отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, което не присъстваше в изявлението на Трифонов. Друг е въпросът, че Слави преди това беше казал пред Le Monde, че общо взето по-скоро ще работи в посока оставка на главния прокурор. Поне това се разбра. Но аз не изключвам да се влезе в някакви разговори и да се търсят някакви допирни точки между двете формации. Вариантът с гласуването на ГЕРБ е последен, ако не се стигне до консенсус между останалите. Не мисля, че Трифонов ще даде заден. Предложи ли се този кабинет за гласуване на Народното събрание, каквото вярвам, че ще се случи, той ще мине. Много ми е трудно да кажа с какво мнозинство, но ще мине. Въпреки че може и да не се стигне до формално гласуване, защото ГЕРБ могат и да излязат от зала и да падне кворумът, и съответно така да има трябват по-малко от 121. Процедурни хватки има много.

 

Следейки събитията от 11 юли досега, кой може да извлече позитиви и кой – негативи?

 

Ако говорим за евентуални нови избори – струват ми се малко вероятни. Според мен избори стоят в средносрочна, но не и в краткосрочна перспектива. Важни ще бъдат действията на самия кабинет. Негатив може да инкасира Трифонов, поради факта, че ще е на власт, а когато си на власт по принцип инкасираш предимно негативи. Много рядко се наблюдава увеличение на подкрепата, когато си на власт. Осигуряването на мнозинство в Народното събрание ще бъде трудно. Ще се работи на принципа ad hoc мнозинства – по всяка законодателна инициатива може да има различно мнозинство. Няма да е лесно управление. Освен това има и някакво разочарование на част от симпатизантите му от предложения кабинет. Ако остане в опозиционна роля, вероятно „Демократична България“ може да бъде бенефициент, но не твърде много. За ГЕРБ зависи от тяхното поведение в следващите няколко месеца.

 

Каква е вероятността наесен да имаме избори 2 в 1 – парламентарни и президентски?

 

Ако има избори би трябвало да са 2 в 1. Ако има нови избори, ще се бавят мандатите, защото ще се дава шанс на партиите все пак да провеждат някакви консултации помежду си. В момента, в който се издаде указ за разпускане на Народното събрание и назначаването на нави избори – те трябва да се проведат до два месеца. Това означава, че вероятно ще бъде краят на октомври месец. Така че най-вероятно ще съвпадат и ще бъдат 2 в 1, ако не настъпи някакво форсмажорно обстоятелство. Това обаче ми се струва по-малко вероятният сценарий.

 

Втората политическа сила ГЕРБ вече каза, че ще върне веднага мандата, ако го получи. Ако се стигне до третия мандат, на кого ще го връчи президентът Радев?

 

Най-логичното е да го връчи на БСП. Първо – това е третата политическа сила, второ – той вече е връчвал трети мандат на БСП предния път, трето –Радев ще разчита най-вече на гласовете на БСП и на тяхната подкрепа за президентските избори. Представете си какво послание ще бъде това два месеца преди президентските избори да внесеш дистанция между себе си и партията, която ще те подкрепи за следващ мандат. Четвърто – самата Корнелия Нинова много ясно заяви, че БСП ще вземе мандат и ще предложи кабинет. Отпада опцията левицата да пасува в тази рулетка. Политическата логика ни води нататък, че третият мандат трябва да се даде на БСП, ако се стигне до там. Но така или иначе смятам, че ще се реализира кабинет в рамките на първия мандат.

 

Интервю на Веселка Иванова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7320 |13.07.2021 Мирослав Мурджов пред Фрог: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри . 5| 13813 |08.07.2021 Проф. Асена Сербезова пред Фрог: Не е страшно да извикаш, че „царят е гол“. По силите на всеки е . 27| 12183 |07.07.2021 Политологът Георги Киряков пред Фрог: „Философския камък“, попаднал в ръцете на Борисов, си остана камък . 13| 11340 |06.07.2021 Слави Василев пред Фрог: При следващия редовен кабинет може да видим същата уродлива корупция, каквато имаше при Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads