Реклама / Ads
16| 23153 |27.05.2021 ИНТЕРВЮ

Политологът Георги Киряков пред Фрог: ГЕРБ ще се сгромоляса, ако служебното правителство се премени като редовно

.
Георги Киряков
За служебното правителство промяната е наложителна, а чистката задължителна. Колосът ГЕРБ е разклатен, но не е паднал. Ако служебното правителство се превърне в модел за редовното, дори служебното правителство да се премени като редовно, то колосът не просто ще падне, а ще се сгромоляса. Борисов няма как да се страхува от дворцов преврат, какъвто беше скалъпен на Живков, понеже в партията му има само верноподаници, дължащи целия си политически шанс на него.
 

Шансът на Слави Трифонов и неговата партия да се събудят като първа политическа сила на 12 юли не е за пренебрегване. Коалицията на Каракачанов, Валери Симеонов и Марешки е коалиция на давещите се, които очакват спасителен пояс от Борисов. Никой не иска Лукашенко във Виденова премяна. Това казва за Фрог нюз политологът Георги Киряков.


- Г-н Киряков - чистка или промяна са провежданите мерки от служебното правителство?

 

- Преди всичко е изпълнение на президентско обещание за различен подход в и към политиката. Изпълнено обещание. След това е задължително условие за изпълняване на поставените цели, което няма как да бъде осъществено с администрация щателно прочиствана в последните поне десет години. Това е администрация назначавана с условие за лоялност и настоятелна покана за членство в партията на управляващите. По условие подобна администрация е спънка, а не смазка за доброто управление. Помним разноцветните метли от близкото минало. Сега имаме неоцветена, но като краен резултат същата. А именно да бъде безусловно подчинена на поставените от служебното правителство приоритети. Което, както се подразбира от само себе си, няма как да се случи без партийно предателство или без щателно прочистване. В този смисъл промяната е наложителна, а чистката задължителна

 

- В нокдаун ли е ГЕРБ? Борисов май само временно се навел като Живков, за да мине вятърът?

 

- Колосът е разклатен, но не е паднал. Мисля, че служебно правителство с кратък мандат няма да успее да го прекатури. Но ако се изпълнят пророчествата, че служебното правителство може да се превърне в модел за редовното, дори служебното правителство да се премени като редовно, то колосът не просто ще падне, а ще се сгромоляса зрелищно. Борисов е видимо в паника, но все още може да разчита на бездействието на прокуратурата и на огромна част от държавната администрация, което на този етап му е достатъчно. Но на един по-късен етап няма да му бъде. Тогава се очакват сериозни проявления на институционални катарзиси, от което бившият премиер силно се страхува. Живковското снишаване може да се определи като прегрупиране, най-малкото заради наличието на демократични избори, които засега са с неясен изход, но все пак са възможност за преодоляване на кризата. Борисов няма как да се страхува от дворцов преврат, какъвто беше скалъпен на Живков, понеже в партията му има само верноподаници, дължащи целия си политически шанс на него. Безостатъчно, безалтернативно, безпрекословно.


- На изборите през юли ще има ли наказателна акция срещу Слави Трифонов или "Има такъв народ" ще е първа политическа сила?


- Въпреки всички опити да се лансират подобни шаблонни тези, шансът на Слави Трифонов и неговата партия да се събудят като първа политическа сила на 12 юли не е за пренебрегване, не защото Слави има голям управленски капацитет или е някакъв прероден политически гений, а заради непреодолимото желание на значима маса избиратели да се смени Борисов и стилът му на управление с нещо различно, без значение, поне на този етап, от дългосрочните последици от подобна промяна. Иска се промяна и това е.


- Има ли някакъв шанс Жан Виденов. Ще вземе ли още гласове от БСП?


- Никой не иска Лукашенко във виденова премяна. Това е като да извадиш костюма си от бала на 50-годишния си юбилей и да очакваш не просто да ти стане, ами и да си пак на 18. Разбирате, че е нелепа политическа фантазия. Но какво пък, всеки има право да си фантазира в условията на демокрация. Освен това помним партийният проект на президента Първанов, който имаше много по-голям потенциал да приключи с БСП, но в крайна сметка с лека ръка затри 10 годишни свои усилия и устойчив образ на успешен президент. А и помним не по-малко противоречивите опити на Петър Стоянов да съживи СДС и да се пробва за какви ли не избираеми длъжности – все неуспешни.


- Безпринципна ли е коалицията на Каракачанов, Валери Симеонов и Марешки!


- Ако беше принципна, щеше да се случи още на предишните избори от 4 април. Въпреки всички изявления на лидерите й, остава лошия послевкус от участието им в предишното управление или от безусловната, поне на повърхността, подкрепа за същото. Това е коалиция на давещите се, които все още очакват спасителния пояс на Борисов, който обаче също е в позицията на давещ се. Сега имаме четирима удавници с един пояс, в който обаче са се вкопчили цяла партия с нейния паникьосан лидер. А и е много съмнително дали ако бъдат пресечени всички канали за покупко-продажба на електорални съвести, ще се стигне до прескачане на заветните 4 процента. И това е гледано до втръсване.


- Как виждате бъдещето на отношенията ни със Северна Македония?


- България няма отношения с РСМ на този етап. Тези отношения се осъществяват с посредници и по-точно с посредничеството на ЕС, ЕК, ЕП и други стратегически играчи на голямата шахматна дъска. И все пак позата и позицията ни са героични, т.е. в дългосрочен план и от гледна точка на историята – правилни. За първи път не следваме някаква конюнктура, а се уповаваме на здравия си разум. Но именно заради това ще претърпим сериозни последици, което няма да е никаква новина. Обречена поза на страна в слаба позиция. Очаквам когато Запада се справи с фундаменталните си проблеми да се разправи с нас. Тъжно, но факт! Исторически и контекстуален.

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 15860 |02.04.2021 Георги Георгиев пред Фрог: След записа очаквам прокуратурата да влезе в ролята на бухалка срещу нас . 10| 8531 |04.03.2021 Емил Георгиев пред Фрог: Провал на Гешев е изборът на делегирани европейски прокурори . 12| 6719 |02.03.2021 Доц. Георги Лозанов пред Фрог: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира . 27| 14917 |06.01.2021 Никол Георгиева пред Фрог: Бих попитала Борисов дали спи спокойно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads