Реклама / Ads
7| 6434 |13.04.2023 ИНТЕРВЮ

Политологът Г. Киряков за Фрог: И 49-ия парламент e нескопосан филм, Радев е загрижен фалшиво, Борисов предлага екзотика

.
Георги Киряков
В 49-ия парламент пак ни се предлага нескопосан филм, който ни предложиха и преди шест месеца. Президентът Радев проявява фалшива загриженост. Предложението на Борисов за служебен кабинет с удължен мандат може спокойно да мине в графата на политически екзотики. Позициите на Радев и Борисов са всъщност от двете страни на политическата ни бездна. Това каза пред Фрог политологът Георги Киряков.
 

- Президентът Радев като че ли размаха пръст на партиите, че ако не съставят редовно правителство, той и служебното му правителство ще приемат бюджет. Вашият коментар за това?

 

- Президентът Радев проявява фалшива загриженост. Преди доста време вече казах, че Радев има желание, а и сметка, политическата криза да бъде удължена, понеже това означава той да налага интересите си, идеите си и дневния си ред.

 

А и нали си давате сметка, че много по-лесно се контролира и управлява един човек, отколкото множество лидери и партии. Който иска да следи изкъсо случващото се в една държава би предпочел вариант с контрол върху една властова фигура. По-ефективно е и излиза по-евтино.

 

- Казаното от Бойко Борисов за спасителен вариант на служебно правителство с удължен мандат и контрол от парламента не е ли някакъв вид президентска република? Не са ли твърде близки позициите на Борисов и Радев.

 

- Предложението може спокойно да мине в графата политически екзотики и прекомерно развихряне на фантазията. Но всъщност издава обърканост и липса на предвидимост и контрол върху събитията. Затова и казах преди малко, че Радев иска да удължи кризата.

 

Позициите на Радев и Борисов са всъщност от двете страни на политическата ни бездна. Твърде много хора искат да бутнат Борисов в нея, без значение от мотивите. А Радев може да разчита на достатъчно подкрепа, за да не се окаже и той на дъното й. Именно заради това Борисов търси сделка на всяка цена, но без да е готов да жертва главния прокурор. Не за друго, а за собственото си оцеляване.

 

- Какво най-много се наби на очи през първия ден на 49-ия парламент. Партиите не оставиха ли на заден план оставката на Гешев, след като в речите на лидерите, дори не бе споменато името му?

 

- Наби се на очи, че ни се предлага същия нескопосан филм, който ни предложиха и преди шест месеца. Вероятно с идеята, че сме забравили колко е нескопосан. Не, не сме забравили. Това означава, че сме се запътили към 50-тото Народно събрание, но доста по-бързо, поради намерението на президента този път да не разтакава, протака, тупка топката и т.н.

 

А това, че името на Гешев не се споменава, не означава, че проблемът не съществува. Ситуацията отново е патова и няма никакви изгледи да се промени дори и след местните избори.

 

Интервю на Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6738 |12.04.2023 Асен Генов пред Фрог: Разумно е да има редовно правителство, но въпросът е в цената . 18| 4832 |11.04.2023 Шаламанов за Фрог: Изтеклите данни са вид война, която е сравнима с ядрено оръжие в информационното пространство . 17| 10067 |04.04.2023 Любомир Аламанов пред Фрог: ГЕРБ, БСП и ДПС са като поговорката за патката . 7| 7147 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads