Реклама / Ads
27| 10099 |25.04.2023 ИНТЕРВЮ

Боби Ваклинов пред Фрог: Докато президент е Радев, ще бъдем още по-изолирани от ЕС и НАТО

.
Боби Ваклинов
Ако продължим да имаме служебно правителство на Радев, ще бъдем още по-изолирани в рамките на Европейския съюз и НАТО. Президентът прави интерпретации около мандатите, защото му се услади властта. Високата избирателна активност не е по вкуса на Радев. Имам някакви притеснения, че в това демократично обединение има хора, които са готови да се подхлъзнат, да влязат в кюпа и да последват незавидната участ на Реформаторския блок.
 

Това казва за ФрогНюз журналистът Боби Ваклинов.

Господин Ваклинов, защо президентът Румен Радев форсира свикването на Народното събрание, а след това заяви, че иска да забави връчването на мандата?


Интерпретациите биха могли да бъдат най-различни, но според мен в случая обяснението е това, което е най-просто и първосигнално – защото му се услади властта. Допуска, че перспективите да се конструира редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание са нищожни, и иска властта да си бъде при него. Ние видяхме за колко кратко време просъществува кабинета на Кирил Петков, през останалото време е Радев. Това е доста смущаващо, защото ако продължим да имаме служебно правителство на Радев, ще бъдем още по-изолирани в рамките на Европейския съюз и НАТО. И президентът ще продължава да ни посрамва.

Бърза ли държавният глава към предсрочни избори?

 

Според мен да. Аз не съм конституционалист, но доколкото ми е известно, мисля, че и през лятото може да има избори. Нали си представяте колко хора ще отидат да гласуват, ако те са в края на юли месец? Отново ще говорим за крах на парламентаризма и отново ще бъде лансирана идеята за президентска република. Всъщност, поради това именно "Има такъв народ" влязоха в парламента. Аз не виждам какво друго е тяхното предназначение, освен да прокарват тази тема.

Има ли някаква тънка политическа сметка от страна на Румен Радев парламентарните избори да не са с местните?

 

Със сигурност има, защото, ако местните избори са редом с парламентарните, то се предполага, че ще имаме една много по-висока избирателна активност. Което със сигурност няма да е добре за президента Радев. Има и един друг поглед към ситуацията.

 

Да кажем, че ГЕРБ със сигурност загубят София и някои други големи градове, предвид факта, че на балотаж ще бъдат всички срещу ГЕРБ. Но има и една друга подробност – може да станем свидетели на брутално, повсеместно купуване на гласове наесен, предвид, че всички области и общини са на ГЕРБ. Радев ще загуби, но ще спечели задкулисието и статуквото.

Какво очаквате да се случи на лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ?

 

Очаквам да не видя същите сервилни усмивки от страна на хора като Христо Иванов, когато го бяха снимали в Парламента. Доста коментатори и анализатори от умнокрасивия сектор (аз не се числя към него) се изказаха за тази усмивка, но на мен определено не ми хареса. Предвид, че ГЕРБ и ДПС си бламираха 2015 г. съдебната реформа заради Христо Иванов. Аз очаквах да има една дистанция от страна на Иванов. Езикът на тялото му говори много. Пак има начин да има диалог по отношение на този пакет от три законопроекта, но да се пази една осезаема дистанция всъщност от тия хора, срещу които те се бореха.Тези усмивки не ми харесаха, силно се надявам да не ги видя отново.

Ако от ГЕРБ предложат кабинет тип "Габровски", какво би последвало от това нещо?

 

Нали все пак имаме заявка, че категорично, в никакъв случай мандатът с участието на ГЕРБ няма да бъде подкрепен от демократичното обединение? Имам някакви притеснения, че в това демократично обединение има хора, които са готови да се подхлъзнат, да влязат в кюпа и да последват незавидната участ на Реформаторския блок. Оптимистичният вариант е да се повтори съдбата на кабинета „Габровски“  - да не го подкрепят.

 

Но все пак Борисов каза, че имаме и вариант „Б“. Ясно е какъв е този вариант – с БСП, ДПС и ИТН. Колкото и някои анализатори да смятат, че по този начин ГЕРБ ще си нанесе репутационна щета преди изборите наесен, да не забравяме, че ако си спретнат едно такова управление, ако т.нар. Хартиена коалиция прерасне в управленска такава, заедно с ДПС 2 (аз така ги наричам хората от ИТН), въпреки всички имиджови щети, нещата ще се усложнят.  Да не забравяме, че парите от Европа и обществените поръчки се насочват към „правилните“ фирми, към тяхната клиентела. Тяхната клиентела ще преглътне факта, че са се прегърнали с ДПС. Според мен е крайно време да се прегърнат, все пак толкова време бяха коалиционни партньори. Аз очаквам демократичната общност да не се подхлъзне, силно се надявам това да не се случи и ГЕРБ този път да си направят кабинет с БСП, ДПС и ИТН. Все пак Нинова извън властта не може да оцелее.  

 

Разговаря Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8366 |24.04.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Всички опити да се администрират цени са безплодни и вредни . 13| 8695 |19.04.2023 Божанков пред Фрог: Рашидов беше “държавно отговорно решение” за Нинова, а сега? . 9| 5468 |18.04.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Псевдореформа в съдебната система ще запази статуквото . 7| 6404 |13.04.2023 Политологът Г. Киряков за Фрог: И 49-ия парламент e нескопосан филм, Радев е загрижен фалшиво, Борисов предлага екзотика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads