Реклама / Ads
14| 8403 |24.04.2023 ИНТЕРВЮ

Левон Хампарцумян пред Фрог: Всички опити да се администрират цени са безплодни и вредни

.
Левон Хампарцумян Източник: БГНЕС
Дефицитът от 6.4% в проектобюджета на служебното правителство е сигнал, че ако не се направи нещо с разходите, то парламент или едно редовно правителство, ако си гледат работата, ще трябва да овладеят това положение, за да може евентуално да се намали дефицита.
 

Това заяви пред ФрогНюз финансистът Левон Хампарцумян. Повод за коментара му е представеният от служебното правителство проектобюджет с дефицит от 6.4%.

 

Ето и цялото интервю:

Служебното правителство представи проектобюджет на държавата с 6,4 % дефицит. Възможно ли беше да се вдигнат ставки по ДДС, които бяха намалени заради пандемията и така дефицитът да бъде по-малък?

За мен унифицираната ставка за ДДС е по-лесна за администриране, намалява възможността за измами и няма причина в нормална ситуация (а ние сме в ситуация, която се нормализира), да се прилага. Още повече видяхме, че това не доведе до намаляване на цените. Така че ефективността й е спорна.

 

Що се отнася до дефицит от 6,4 %, това е по-скоро сигнал, че ако не се направи нещо с разходите, то парламент или едно редовно правителство, ако си гледат работата, ще трябва да овладеят това положение, за да може евентуално да намалят дефицита.

 

Мисля също, че субсидиите за бизнеса в най-общия случай са вредни. Когато сме в критична ситуация - война, COVID криза, това е начин да си купим допълнително време за взимане на рационални решения.

 

Но не бива да се превръща в стероид или някакъв вид наркотик за бизнеса, защото така  му отслабват силите за конкурентна борба.

 

И това го виждаме. Забраняваме внос на храни, също със спорен ефект. Така хората, които например мислят, че ще си продадат зърното по-изгодно, се радват. Но от другата страна - производителите на олио скочиха.

 

Тоест всички опити да се администрират цени са безплодни и в повечето случаи - вредни.

 

Добрата новина е всъщност, че този бюджет е проект, който тепърва ще се анализира, ще се гледа в комисии и тн. Най-вероятно ще се вкарат по-рационални елементи в него.

Този проектобюджет отдалечава ли ни повече от Еврозоната?

 

Този направо ни забранява да влизаме в Еврозоната, така както е написан. Няколко десети от процента биха могли да бъдат преглътнати, но почти двойно повече проценти над границата от 3%, не е добра идея.

 

И по принцип не е добра идея да вървиме напред с дефицитни бюджети. В достатъчно дълъг период от време те водят само до съществени трудности.

 

интервю на Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8720 |19.04.2023 Божанков пред Фрог: Рашидов беше “държавно отговорно решение” за Нинова, а сега? . 9| 5514 |18.04.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Псевдореформа в съдебната система ще запази статуквото . 7| 6444 |13.04.2023 Политологът Г. Киряков за Фрог: И 49-ия парламент e нескопосан филм, Радев е загрижен фалшиво, Борисов предлага екзотика . 12| 6743 |12.04.2023 Асен Генов пред Фрог: Разумно е да има редовно правителство, но въпросът е в цената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads