Реклама / Ads
13| 8711 |19.04.2023 ИНТЕРВЮ

Божанков пред Фрог: Рашидов беше “държавно отговорно решение” за Нинова, а сега?

.
Корнелия Нинова говори за някакво формирано мнозинство, но тя бе тази, която в предишното Народно събрание т каза, че е държавно отговорно да има избран председател. Ако веднъж е избран Вежди Рашидов и това според нея е “държавно отговорно”, сега тя твърди, че е безотговорно и израз на някаква коалиция. Тогава бе наложен дневния ред с промените в Изборния кодекс. Резултатът от това е превръщането на ГЕРБ в първа политическа сила и Бойко Борисов лично трябва да й благодари.
 

Това заяви пред ФрогНюз депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. 

 

Повод за коментара му е скандалът в парламента по-рано днес. 

 

Ето и цялото интервю: 

Господин Божанков, каква е причината за острата размяна на реплики между Вас и БСП? Защо обвинихте Корнелия Нинова в “50 нюанса морал”?

 

Това беше в отговор на нейно изказване. Говореше, че някакво мнозинство е формирано. Но пак тя в предишния парламент каза, че е държавно отговорно да има избран председател на Народното събрание, за да върви работата на парламента. Но работата на парламента върви по някаква програма. Ако веднъж е избран Вежди Рашидов и това според нея е “държавно отговорно”, сега тя твърди, че е безотговорно и израз на някаква коалиция. 

 

Тогава бе наложен дневния ред с промените в Изборния кодекс. Резултатът от това е превръщането на ГЕРБ в първа политическа сила и Бойко Борисов лично трябва да й благодари. Сега дневният ред е различен - съдебна реформа, ПВУ, приемане на България в Шенген и Еврозоната. 

 

Вашето изказване предизвика реакции в редиците на БСП. Георги Свиленски се изказа изключително остро. 

 

Могат да са остри колкото си искат. Това е техен проблем. Казах това, което имах да казвам. Подчертах, че в миналото Народно събрание съм бил в ръководството на БСП и много добре помня как се обсъждаше темата за третия мандат. Колегите палиха свещи и много се надяваха да има кабинет на ГЕРБ и ДПС, ако той отиде при Стефан Янев и “Български възход”. Нека са по-тихи, защото сме хора, които са запознати с процесите и помним повече от три дни. Няма нужда да реагират така емоционално. 

 

Какво ще се случи с разговорите с ГЕРБ? 

 

Задачата ни е тази - да наложим този дневен ред. Нямаме мнозинство за тези законопроекти - НПК, КПКОНПИ, Закон за домашното насилие и др. Търсим гаранции - добре, председателят е избран, но въпросът е какъв дневен ред ще наложи той. ГЕРБ са поели ангажимент и го казаха - джентълменско споразумение. Дали ще удържат на това, не мога да кажа. Но от нас зависи да го наложим като дневен ред. С това сме се явили на избори. 

 

Въпросът е има ли време. 

 

Някои казват: “Ако има парламент, добре. Но ако няма, каква съдебна реформа ще направите?”. Въпросът тук не стои, защото съдебната реформа вече е гласувана и предложена в НС от Министерския съвет, обсъдена е. Знаят се аргументите и становищата “за” и “против”. Целият път е извървян, не трябва да откриваме топлата вода. Става въпрос за политическа воля и за това имат ли желание ГЕРБ да го гласуват. Ако имат, два месеца дори са много. Ако нямат, ще намерят оправдание, както и в миналия парламент. Засега заявките са, че тази реформа ще бъде гласувана.

 

Критиките на Корнелия Нинова до голяма степен повтарят и онези, които вече съществуват в публичното пространство за възможността изобщо за разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ. Как обяснявате това на хората, които някога са гласували доверие на ПП-ДБ? 

 

Елементарно е - явихме се на избори с ясни ангажименти - Закон за домашното насилие, НПК и механизмът за контрол на главния прокурор. Налагаме този дневен ред от позицията, която имаме. С 60 депутати нямаме мнозинство и влизаме в разговори с някой, който е съгласен на същия този дневен ред. “Възраждане” няма да гласуват тези законопроекти, няма да положат усилия да вкарат България в Шенген и Еврозоната. БСП също очевидно няма да го направят. ДПС изявяват желание да работят за конституционна реформа. Очевидно е, че има потенциал, ако ДПС са съгласни. Остават няколко законопроекта, които са готови, обсъждани и остават само да бъдат гласувани. Въпросът е - ще бъде ли България част от Еврозоната, или ще позволим на “Възраждане” да плашат хората. 

 

Правилно ли Ви разбирам? ПП-ДБ до известна степен извиват ръцете на ГЕРБ, а не обратното. 

 

Налагаме своя дневен ред. Това е работата ни. Сега ще има проверка и тест за партиите, които също са обещали това. Ще стане ясно кой е готов да изпълни тези ангажименти и кой говори само в кампания. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5499 |18.04.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Псевдореформа в съдебната система ще запази статуквото . 7| 6434 |13.04.2023 Политологът Г. Киряков за Фрог: И 49-ия парламент e нескопосан филм, Радев е загрижен фалшиво, Борисов предлага екзотика . 12| 6738 |12.04.2023 Асен Генов пред Фрог: Разумно е да има редовно правителство, но въпросът е в цената . 18| 4832 |11.04.2023 Шаламанов за Фрог: Изтеклите данни са вид война, която е сравнима с ядрено оръжие в информационното пространство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads