Реклама / Ads
3| 5384 |31.10.2022 ИНТЕРВЮ

Доц. Иво Инджов пред Фрог: Партиите проучват как да не излезе, че те са направили големия компромис

.
Партиите тестват почвата. Никой не иска бързи избори. Сондират как хем да убедят електората си, че изпълняват предизборните си обещания и не искат да се коалират с врага, в същото време ако се стигне до правителство, да не излезе, че те са направили големия компромис. Политическите сили толерират бавенето на процедурите от Радев, но въпросът е докога ще има смисъл.
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът доц. Иво Инджов. 


Ето и цялото интервю: 

Доц. Инджов, повишават ли се в действителност шансовете за съставяне на правителство в рамките на този парламент? Вчера и президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) каза, че след срещите на партиите с така наречената “контактна група” шансовете от 5-15% са се повишили на около 30%. Вие така ли го виждате? 


Не трябва да обръщаме толкова голямо внимание на процентите, макар че Плевнелиев гледа по-оптимистично към тази задача. Форматът, който бе избран от ГЕРБ - да праща контактьори, при това приети не съвсем еднозначно от някои от партиите, нямаше как да сработи. 

 

Факт е обаче, че през последните дни водещи политици като Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев дават някакви сигнали, че има като че ли по-голямо желание да се търсят пътища за съставяне на редовно правителство. Особено активни са и от “Демократична България”, които работят за правителство с втория мандат на “Продължаваме Промяната”, подкрепено от ГЕРБ в парламента. Тоест - правителство на малцинството. 

Възможно ли е обаче това да се случи? От ГЕРБ казват доста различни неща, но от някои места се чува, че ако първият мандат не получи подкрепа, няма кой какво да чака. 


Борисов казва точно обратното - че няма значение мандата, но първо да седнат да се разберат. Василев и Петков го канят на публични дебати в парламента.

Въпросът е тези смесени сигнали какво уверение дават. 

 

Никакво. Тества се почвата. Всяка една партия в момента няма интерес от бързи избори, освен “Възраждане”. Сондират как хем да убедят електората си, че изпълняват предизборните си обещания и не искат да се коалират с врага, в същото време ако се стигне до правителство, да не излезе, че те са направили големия компромис.

 

Не е ясно и колко време би управлявало редовно правителство. Много неясноти има, които ще започнат да се проясняват с връчването на мандатите, според мен. 

Кога виждате да се случи това? Радев нарочно ли бави процедурата? 

 

Безспорно президентът бави процеса с ясния умисъл да има време партиите евентуално да се споразумеят и един по-дълъг парламент да приеме по-важните закони. Би трябвало да се приеме Закон за бюджета, това бе една от мантрите на политическите сили. Видя се обаче, че служебното правителство няма намерение да внася бюджет, което обезсмисля малко  усилието за удължаване на живота на НС. От друга страна има много важни закони по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Също така, ако има малко по-дълъг живот, да се приемат и мерки за социална защита на уязвимите групи в обществото на фона на наближаващата криза. Политическите сили толерират това, което прави Радев в момента. Въпросът е докога ще има смисъл.

Каква е играта на президента Радев и служебното правителство? Интересна е тази сюжетна линия. Ето - и Борисов вчера се изказа в подкрепа и защита на президента, което бе немислимо само до преди две години. 


Виждам, че има стопляне на отношенията между Борисов и Радев, Гешев и Радев и обратното на фона на острите критики в Президентството спрямо “Продължаваме Промяната” и предишния кабинет. Но държавният глава не изгаря от желание негово служебно правителство да продължи да управлява, защото то ще носи всички негативи в ситуация, в която ще има множество кризи. 

Така или иначе обаче Румен Радев бетонира присъствието си на “Дондуков 2” с още няколко години. Вече няма предизборна кампания, върху която може да се отразят действията на едно служебно правителство. 


Това е така. Това присъствие обаче е рамкирано във времето и Радев се възползва максимално от правомощията си по Конституция със служебното правителство. В средносрочен план трябва да се помисли как да се прецизират правомощията на едно служебно правителство.


От друга страна партиите трябва да направят всичко възможно, за да не се стига до такава политическа безтегловност толкова време заради невъзможността да се състави правителство. Фактически Конституцията казва, че при липса на правителство се прави служебен кабинет и той управлява.

 

Електоратът също има вина. След като не излиза да гласува, не дава подкрепа за една или друга политическа сила, също носи вина и отговорност.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8030 |26.10.2022 Пламен Данаилов за Фрог: Има риск Бюджет 2023 г. да се превърне в популистки, какъвто беше и миналогодишния . 12| 7930 |25.10.2022 Георги Касчиев пред Фрог: Уестингхаус може да доставя ядрено гориво за Пети блок, а “Фраматом” за Шести . 2| 4836 |25.10.2022 Даниел Янев пред Фрог: Критичното мислене има повече потенциал за промяна от всяка партия или депутат . 0| 17171 |18.10.2022 Искрен Митев пред Фрог: БСП и ПП отговориха на идеята Росен Желязков да е шеф на НС. Ще се разберем някак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads