Реклама / Ads
0| 6052 |07.07.2022 ИНТЕРВЮ

Даниел Смилов пред Фрог: Вероятността за избори е все по-голяма. Служебен кабинет може да върне руските дипломати

.
Даниел Смиилов Източник: БГНЕС
Засега няма някаква ясна картина на ново мнозинство, което да е достатъчно стабилно, за да крепи правителството. В утрешния ден може да се случи всичко, но все пак малко по-голяма ми се струва вероятността за избори. Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политологът доц. Даниел Смилов. По думите му, ако се намерят 121 депутати, ще бъде трудно, но не и невъзможно.
 

Според него едни евентуални нови избори в никакъв случай не буха върнали Бойко Борисов на бял кон.

 

Политологът очаква доста горещо, най-вероятно предизборно лято с кампания, служебно правителство и т.н.

 

„Може би чрез служебното правителство ще бъдат направени опити да се реализират някои политики, например газовите договори с „Газпром“ да бъдат възобновени или пък да се връщат руски дипломати. Всичко това би създало доста сериозно обществено напрежение“, предупреди той.

 

Какво още прогнозира доц. Даниел Смилов, четете в цялото интервю:

 

Часовникът тиктака. Утре в 17 ч. изтичат седемте дни, в които номинираният от „Продължаваме Промяната” за премиер Асен Василев трябва да предложи структура и състав на ново правителство. Какво очаквате да се случи?

 

Разполагам само с публично известна информация, така че засега не мога да бъда много голям оптимист за намирането на 121 депутати в този парламент, които да подкрепят едно такова правителство. Доколкото знам разговорите продължават. Такива разговори ще има до последния момент. Но засега няма някаква ясна картина на ново мнозинство, което да е достатъчно стабилно, за да крепи правителството. Това са моите очаквания. В утрешния ден може да се случи всичко, но ако трябва да давам някакви вероятности, все пак малко по-голяма ми се струва вероятността за избори.

 

Днес очакваме да бъде представен състава на проектокабинета. Вече стана ясно, че Кирил Петков ще намери място в него. Можем ли да очакваме някакви драстични промени?

 

Не, не мисля. Ясно е, че Асен Василев и Кирил Петков са екип. Те ще работят заедно, ако имат тази възможност. Предполагам, че министрите на БСП и на „Демократична България“ до голяма степен ще останат същите. Тези, които са освободени от „Има такъв народ“, ще бъдат заменени. Сега не мога да прогнозирам по какъв начин и от кого, но предполагам, че „Продължаваме Промяната“ там също ще има по-голяма тежест. Няма да има някакви кой знае колко големи изненади в персонала. Това, което сега се говори е, че Бойко Рашков вероятно ще бъде предложен директно за шеф на КПКОНПИ. В този смисъл трябва да очакваме друго предложение за МВР, ако изобщо се стигне до изкарване на персонални предложения.

 

„Продължаваме Промяната“ по-скоро се стремят към ръба на мнозинството. Може ли да се управлява с 121 депутати? Каква би била продуктивността на такъв кабинет?

 

Разбра се, ако се намерят 121 депутати, ще бъде трудно, но не и невъзможно. Спомняме си, че кабинетът „Орешарски“ функционираше по този начин и изкара доста дълго време. Въпросът е в това дали изобщо този ръб от 121 депутати ще бъде достигнат. Защото пък с по-малко народни представители вече ще стане абсолютно проблематично. Дори по някакъв начин да бъде гласуване правителството – това е възможно да се случи с по-малко от 121 гласа, но след това работата на парламента ще бъде невъзможна, защото всеки ден на практика ще трябва да разчитат на опозицията. Тя не е дала сигнали, че би ги подкрепяла по някакъв начин.

 

Рискуваме ежедневно да ставаме свидетели на липса на кворум. Това се случва и в момента.

 

Да, така че това не е вариант. Не мисля, че е възможно едно правителство да съществува, ако няма поне този минимум от 121 гласа, които да го подкрепят в най-важните му начинания. Разбира се, по някои въпроси би могло да има плаващи мнозинства, но ако всичко е плаващо мнозинство, просто работата на един такъв кабинет би била почти невъзможна.

 

Последните социологически проучвания поставят ГЕРБ на първо място при едни евентуални нови избори. Разцеплението на четворната коалиция може ли да върне Бойко Борисов на бял кон?

 

Ако имате предвид проучването на „Алфа Рисърч“, то всъщност показваше по-скоро обратен тренд. Вярно е, че ГЕРБ излизат малко пред „Продължаваме Промяната“, но те са наваксали голяма част от изоставането си. Всъщност картината, която това последно проучване показва е, че в един бъдещ парламент, ако той би отговарял на него, съставянето на правителство далеч няма да е по-лесно, отколкото е в този. Не се очертава връщане на Борисов на бял кон в следващия парламент, ако това са пропорциите. ГЕРБ, заедно с ДПС, биха имали около 30% от гласовете на избирателите. Това в никакъв случай не може да им даде възможност да управляват. Всъщност „Продължаваме Промяната“, с „Демократична България“, ако прибавим към тях гласове и от БСП, биха имали по-голяма електорална тежест. Но целият въпрос е, че нито един от тези два лагера, ако това изследване отразява един бъдещ парламент, няма да има достатъчно сили да управлява сам и би трябвало да разчита или на подкрепа от опонентите си, или на подкрепа от путинистки партии – като „Възраждане“ и може би новата партия на Стефан Янев „Български възход“. Това би бил доста труден парламент за съставяне на правителство и устойчиво мнозинство. Това в никакъв случай няма да е парламент, който ще върне Бойко Борисов на бял кон.

 

Спирала от избори – все по-често чуваме това. Колко е опасна и каква и възможността да влезем в такава?

 

Представете си, ако в следващия парламент ГЕРБ и ДПС имат около 30%, ако ПП и ДБ и те имат около 30-30 и няколко процента, БСП със своите десетина-дванайсет, оттам нататък „Възраждане“ и партията на Янев. Ако това е разпределението на мандатите, може да се окаже изключително трудно да се състави каквато и да била коалиция. Разбира се, натискът за управление ще бъде голям, защото на хората наистина им омръзва тази игра с ходене на избори непрестанно. Страната има нужда от устойчиво управление, на за да се реализира такова, все пак трябва да има възможност и за някакви принципни коалиции. Един толкова раздробен парламент ще направи сформирането на принципна коалиция много трудно.

 

Какво политическо лято очаквате?

 

За страната очаквам доста горещо, най-вероятно предизборно лято с кампания, служебно правителство и т.н. Може би чрез служебното правителство ще бъдат направени опити да се реализират някои политики, например газовите договори с „Газпром“ да бъдат възобновени или пък да се връщат руски дипломати. Всичко това би създало доста сериозно обществено напрежение. Това очаквам като лято. Все пак се надявам тази вероятност за съставяне на правителство, колкото и да е малка, да се случи. Но трябва да сме подготвени и за други евентуалности.  

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11635 |07.07.2022 Кирил Кадийски пред Ливр Арбитр: На арената на живота, както и на арената на Колизеума човек може да бъде и гладиатор, и разярен лъв . 0| 16374 |06.07.2022 Методи Андреев пред Фрог: Борисов е цирков артист, всеяден е и защитава руските интереси . 0| 22907 |30.06.2022 Методи Андреев пред Фрог: Епохално събитие в най-новата ни история! Браво на Петков за руските дипломати, Радев е „кауза пердута“ . 0| 5720 |29.06.2022 Иво Инджов пред Фрог: Отиваме към избори, за които всички се готвят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads