Реклама / Ads
0| 5724 |29.06.2022 ИНТЕРВЮ

Иво Инджов пред Фрог: Отиваме към избори, за които всички се готвят

.
Решението на БСП не беше изненада. Този ход тласка страната много по-бързо към предсрочни избори, защото аз не очаква “Продължаваме промяната” да смени кандидата си за премиер в лицето на Кирил Петков. Най-добре би било картината да се проясни на предсрочни избори, а след резултатите, когато стане ясно, че няма да има партия-хегемон и ново управляващо мнозинство ще изисква минимум три, а защо не и четири партии, ще се види, че много от томахавките ще бъдат заровени.
 

Това заяви пред ФрогНюз доц. Иво Инджов, преподавател и експерт по политически комуникации. 


Ето и цялото интервю: 

Доц. Инджов, какво виждате в този ход на БСП - изненада ли беше, или бе по-скоро очакван?


Това не беше изненада с оглед на проруската линия в тази партия, демонстрирана много ясно след началото на руската агресия срещу Украйна. Ръководството на БСП, начело с Корнелия Нинова, дава ясен сигнал при какви условия би продължило преговорите си с ПП, но дава и ясен сигнал към своя почти изцяло русофилски електорат.


Този ход освен това, тласка страната много по-бързо към предсрочни избори, защото аз не очаква “Продължаваме промяната” да смени кандидата си за премиер в лицето на Кирил Петков. Това е най-логичното - след като има толкова много разделителни линии между доскоро управлявалите и бившата опозиция, която в момента е мнозинство, но и вътре в тройната коалиция. Най-добре би било картината да се проясни на предсрочни избори, а след резултатите, когато стане ясно, че няма да има партия-хегемон и ново управляващо мнозинство ще изисква минимум три, а защо не и четири партии, ще се види, че много от томахавките ще бъдат заровени. Но не и сега. 

Какъв е смисълът от отиване на избори обаче? Анализатори и политици на практика казват, че следващ парламент на практика ще е също толкова ялов и конфигурацията няма да е много по-различна.


Изборите са механизъм на демокрацията, който ако не води до обновяване на политическата система и разчистване на терена за едно по-успешно управление, то поне се явяват по-малкото зло в момента. Не може да има ново правителство на ПП, което ще бъде минирано преди от ИТН, а сега и от БСП. Няма как да се управлява при такъв воденичен камък на шията. 

Условията на ИТН и БСП съвпаднаха - и двете партии поискаха Кирил Петков да не е премиер. Ако ПП реално се съобразят в момента, за да има преговори, няма ли това да даде сигнал за това кой е основният командващ в тази коалиция и с кой най-много се съобразяват всички в тази коалиция? 


Не вярвам, че ще се съобразят. Това е много арогантно искане. Друг е въпросът дали Кирил Петков е премислил достатъчно добре това решение за изгонване на 70 руски дипломати. Но то се вписва в желанието на доминираното от ПП правителство да разграничи България от руската сфера на влияние в ЕС. 

Смятате ли, че това решение беше подплатено или бе взето на изпроводят с цел ПП да трупат политически дивиденти преди евентуални избори? 


Тепърва ще видим колко е подплатено. Със сигурност има някакви аргументи в доклада на ДАНС. Но решение трябва да се търси в контекста на избистряне на българската позиция по отношение на руската агресия срещу Украйна и опитите на правителството на Петков, макар и на изпроводяк, да позиционира България като по-надежден партньор на Запада в създалата се ситуация. 

 

От една страна това ще мобилизира много силно русофилския и путинофилския електорат, но от друга - ще създаде възможност за консолидиране на убедените привърженици на ПП, ДБ и някои протестни формации от гражданско-демократичния спектър. Разчиства се терен за предизборно взаимодействие. 

Това е най-възможният вариант за Вас в момента - избори, а не излизане от задънената политическа улица? 


Вариант е да има много мъчително съставяне на едно правителство с мандата на ПП и много по-малко вероятно с трети мандат в рамките на това НС - правителство, което да е заложник на много противоречиви интереси и разделителни линии, което ще съществува от ден до пладне. Другият вариант е избори, за които всички се готвят. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7043 |29.06.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Най-сетне решителна стъпка. Държавата беше станала заден двор на руските служби . 0| 19345 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него . 0| 27760 |23.06.2022 Осман Октай пред Фрог: Всеки саботираше другарчето си в коалицията. ДБ трябва да се обедини с ПП, за да оцелее . 0| 23397 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads