Реклама / Ads
0| 6255 |20.07.2022 ИНТЕРВЮ

Политологът Атанас Радев пред Фрог: Скептичен съм за третия мандат. Предсрочните избори са сигурни

.
Атанас Радев Източник: Ивайло Илиев
Скептичен съм за третия мандат. В чиито ръце да беше попаднал, нямаше да се случи нещо кой знае какво. В момента си мият ръцете с това, че мандатът е връчен на БСП. Предсрочните избори са сигурни. Такава прогноза направи в интервю за Фрог Нюз политологът Атанас Радев.
 

Той обаче изрази оптимизъм, че на следващи избори бихме могли да получим работещо мнозинство.

 

Какво още каза Атанас Радев, четете в цялото интервю:

 

Повечето политически субекти говорят как не искат да има избори, ала с действията си сякаш изпращат други сигнали. Задават ли се предсрочни избори на хоризонта или е възможно съставяне на кабинет с третия мандат?

 

Според мен предсрочните избори са сигурни. По-скоро съм изключително скептичен за това, което се случва с третия мандат, имайки предвид ситуацията около „Има такъв народ“, заявките на политическите партии и преговорите, които се водят. Залогът на тези преговори е това докога ще протакат, за да се изтегли във времето периодът, в който няма да има парламент, съответно за да се измести датата на изборите. Целта е изборите да се проведат по-късно, за да могат партиите да актуализират програмите си, да подготвят структурите си. Все пак някои от партиите са готови за избори веднага. Имам предвид по-старите – ГЕРБ, ДПС и БСП. Друг вече е въпросът как стои възможността за предсрочни избори пред новите политически субекти – „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“.  

 

В момента се преплитат доста „червени линии“. Например, дали Бойко Рашков да е шеф на КПКОНПИ, дали Гроздан Караджов да е министър или пък кой да е премиерът. Да Ви разбирам, че те едва ли биха могли да бъдат преодолени?

 

Дори не мога да ги нарека „червени линии“, защото това са повърхностни неща. Говорим за базови неща. В действителност червена линия за „Продължаваме Промяната“ би била коалиция с ГЕРБ. Защото една коалиция с ГЕРБ би означавала край на ПП. От друга страна, назад във времето знаем какво се случва с коалиционните партньори на ГЕРБ – „Обединени патриоти“, „Реформаторски блок“.

 

За Вас беше ли изненада, че третият мандат попадна в ръцете на БСП? Какъв щеше да е шансът за реализацията му, ако той беше попаднал в нечий други ръце?

 

В чиито ръце да беше попаднал третият мандат, нямаше да се случи нещо кой знае какво. В момента си мият ръцете с това, че мандатът е връчен на БСП. Нормално е президентът, който е подкрепен от социалистите, да го връчи именно на тях. От друга страна, третата политическа партия е ДПС. Макар и държавният глава да е свободен в тези си действия, традиционно връчва третия мандат на третата политическа сила. В случая, ако го беше направил, по-скоро щеше да скандализира обществеността. Това пък щеше да се отрази на нивото на доверие към президентската институция, при все че в последно време се наблюдава лек спад в доверието от няколко процента. В случая Радев връчи третия мандат на БСП, тъй като нямаше друг ход.

 

Каква би била картината на предсрочни парламентарни избори след два месеца?

 

Това, което ще видим на тези избори е увеличаването на подкрепата от проруския електорат. Тук визирам „Възраждане“ и политическия проект на Стефан Янев. Друг обаче е въпросът дали биха имали някакво сериозно влияние в парламента. По-скоро съм скептичен към това. Биха могли да окажат влияние при създаването на един коалиционен кабинет, ако вземем предвид, че „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ направят предизборна коалиция, каквито заявки се спускат в медиите.  

 

Да приемем, че най-вероятната хипотеза е да отидем на предсрочни избори…

 

Не е вероятна хипотеза, ние отиваме на предсрочни избори. Тройната коалиция, ако можем така да я наречем – ПП, ДБ и БСП, са заедно. Голямото неизвестно седи около ИТН. От една страна те трябва да гарантират подкрепата на своите депутати, а от друга – кой ще гарантира подкрепата на независимите депутати, отцепили се от партията на Слави Трифонов. Вече става въпрос чисто математически как ще се случат нещата. Просто е ясно, че този парламент е изчерпан, защото имаме достатъчно конфликти, изправени сме пред достатъчно кризи. Има нужда от стабилно и ясно мнозинство, което да защитава и да е обединено около една програма.

 

Можем ли да го получим това мнозинство на изборите?

 

Като млад човек бих казал, че съм оптимист. Вярвам, че този път хората ще излязат да гласуват. Предвид това, че имаме драстичен спад в избирателната активност, сега мисля, че ще имаме увеличение с около 4-5%. Може би ще достигнем до 43-44% избирателна активност. Вярвам, че е възможно да се повиши доверието към политическия процес. Въпросът за мнозинството зависи от това как ще протекат преговорите между политическите партии и това, че всъщност ние сме в един качествено много по-различен модел на управление, защото тук нещата се случват с коалиции, с водене на преговори, а не както преди. Това можем да го наречем консенсусен модел на демокрация, към който правим първи стъпки.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9354 |12.07.2022 Петър Чолаков пред Фрог: Ако Радев даде третия мандат на ИТН, ще шамароса БСП и ДБ. Това ще е политическо унижение . 0| 22908 |30.06.2022 Методи Андреев пред Фрог: Епохално събитие в най-новата ни история! Браво на Петков за руските дипломати, Радев е „кауза пердута“ . 0| 19345 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него . 0| 7144 |20.06.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Юмруците на Радев поувиснаха. Замени антикорупционното говорене с празнословие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads