Реклама / Ads
10| 9637 |14.01.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: ВСС игра толерантно, но управляващите да не се лъжат - нужна е смяна

.
адв. Велислав Величков
Висшият съдебен съвет избра днес да играе толерантно и предвидимо. Изборът на Галина Захарова за шеф на Върховния касационен съд бе избор на благоразумието на статуквото във ВСС. Но не трябва от това да се подлъгват управляващите, че не е нужна смяната на ВСС в съкратени срокове, за да се възстанови наистина върховенството на правото и да се стигне реално до смяна на главния прокурор.
 

Това заяви пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Ето и цялото интервю:

Господин Величков, преди броени минути Висшият съдебен съвет единодушно избра Галина Захарова за новият шеф на Върховния касационен съд. Как си обяснявате това решение? 

 

Мисля, че играят защитно. Днес Висшият съдебен съвет имаше един тест, както каза правосъдният министър Надежда Йорданова, дали ще се отклони от принципа на съдийското самоуправление, тъй като съдия Захарова бе издигната единодушно от Пленума от всички съдии на ВКС. Висшият съдебен съвет избра днес да играе толерантно, предвидимо и да подкрепи избора на съдиите от ВКС, за да убеди министъра на правосъдието, управляващите и парламентарното мнозинство, че няма смисъл да се правят промени в закона, с които да смени предсрочно състава на ВСС.

 

Учудващо меки бяха изказванията на хората от Прокурорската колегия, начело с главния прокурор Иван Гешев. А двамата най-яростни противници на съдебната реформа от съдийската колегия - съдия Бояджиков и адв. Боян Новански, отсъстваха от заседанието, което също беше знаково. 

 

Смятам, че това бе избор на благоразумието на статуквото във ВСС. Още повече, че те не можеха нищо да противопоставят срещу професионалните и нравствени качества на Галина Захарова. Но не трябва от това да се подлъгват управляващите, че не е нужна смяната на ВСС в съкратени срокове, за да се възстанови наистина върховенството на правото и да се стигне реално до смяна на главния прокурор и избор на нов, достоен главен прокурор по съвсем различни правила и при реална конкуренция. 

 

Ще постигне ли обаче този сигнал за благоразумие търсените резултати?

 

Днес се случи едно важно събитие преди гласуването на ВСС. Управляващите най-после изпълниха едно свое публично декларирано намерение да поискат от трибуната на НС с обща декларация оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това според мен бе и едно леко предупреждение към ВСС, ако се опитат да провалят избора. Сигналът бе, че това ще има незабавни последици. Смятам, че правилно разчетоха знака. 

 

Позиционната игра днес завърши в полза на правото и това е хубава новина. Съчетава се и с изявеното намерение на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да подаде оставка от 1 март. Мисля, че започва да се нарежда пъзелът, по който ще бъдат сменени всички онези, които управляват съдебната система в момента. Това ще отвори пътя за съдебната реформа, защото с тези хора очевидно такава няма как да се осъществи. 

 

Как разчитате случилото се в съдебната система през последните 24 часа? За тях се настояваше изключително упорито и продължително. Изведнъж се случиха бляновете на протестиращите и борците срещу статуквото.

 

Ако трябва да сме откровени, бляновете на протестиращите не са се случили. Нито намеренията за съдебна реформа. Това е кадрово начало. Този избор бе предизвестен още днес, когато стана, че има една единствена кандидатура за шеф на ВКС, единодушно повдигната от Пленума на ВКС…

 

Но този избор можеше да бъде провален, все пак.

 

Да. Но това означаваше да открият нова процедура. Ако това се бе случило, смяната на ВСС щеше да предшества новият избор. Управляващите щяха да действат незабавно и точно тук те не трябва да се подлъгват, а да следват първоначалния си план - промени в Закона за съдебната власт, нов формат и избор на ВСС и избор на качествени и достойни хора от юридическите среди в парламентарната квота, докато се случат конституционните промени.

 

Днес бе проправена партина в огромния ледник, запушил съдебната система. Но сега трябва да се работи активно, за да може тази партина да стане път с ясен изход в сроковете, които самите управляващи си поставиха. 

 

Преди избора на шеф на ВКС обаче снощи стана ясно, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще подаде оставка на 1 март. Намеренията му предизвикаха реакции. Как разчитате този ход?

 

Не знам дали това е повод той да се договори с управляващите и той да намери своя пост за себе си в или извън съдебната система. Надявам се да не е това. Ако има такъв опит, надявам се той да е неуспешен. Възможно е при него да са пристигнали сигнали и данни от наши партньорски служби, послужили за отнетия му достъп до класифицирана информация.

 

Не се изключва вариант Цацаров да е имал предварителна информация, че това ще се случи и да е изпреварил събитията със своята оставка. Интересно е какво ще е развитието по този въпрос за това какви данни са установили от ДАНС за бившия главен прокурор, за да се стигне до това тежко решение. 

 

Вие имате ли хипотеза? 

 

Няма как да имам такава. Тези разследвания са секретни. Но установеното трябва да е твърде сериозно като правонарушение, за да се стигне до такъв ход. Ако тези разследвания продължат, може би ще се разплетат много вериги, които дълго време са давали резултати в сенчестото управление на съдебната система.

Да, но Цацаров заяви днес, че става дума за натиск върху ДАНС от страна на вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков…

 

Ако той счита така, то логичният ход бе да не подава оставка, а да се бори да докаже, че става въпрос за политическа намеса и натиск и няма никакво основание да му се отнема допуска до класифицирана информация.

 

Актът на оттеглянето му ден преди това да се оповести говори, че нещо го притеснява и то сериозно. Нещата съвпаднаха поразително по време. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6616 |12.01.2022 Адв. Кашъмов пред Фрог: Бюрото за контрол на СРС се оказа марионетна институция . 18| 41519 |12.01.2022 Октай пред Фрог: Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната . 4| 7610 |11.01.2022 Радион Попов пред Фрог: Решението на Консултативния съвет за С. Македония показа, че не се прекланяме услужливо пред този или онзи . 56| 32659 |05.01.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Отзоваването на Пламен Георгиев е знак, че няма да има компромиси. Позицията на ИТН за Скопие е едно голямо нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads