Реклама / Ads
17| 28094 |09.09.2021 ИНТЕРВЮ

Анализаторът Калоян Константинов за Фрог: Паралелите между Слави и Бойко, диванчето и джипката и навъсени вождове са плашещи

.
Паралелите между диванчето и джипката, между един навъсен вожд, който ни се кара, и друг навъсен вожд, който обяснява колко сме неблагодарни, между една партия, която отказва да поеме вина за очевидни грешки и глупости, и друга, която ни лук е яла, ни лук е мирисала – са плашещи. Ако слушате ИТН, най-големият проблем на държавата последните години е бил Христо Иванов, а не Бойко Борисов.
 

Избори до дупка са възможно най-лошият сценарий. Странно е защо партията на Слави изглежда глуха за този приятелски огън. Ако Борисов се кандидатира за президент, ще е много забавно за всички нас, но глупаво от негова страна. ГЕРБ е партия на властта и парите. В нея членуват хора (а и много гласуват за нея) само и единствено заради келепира. Василев и Петков все още носят аурата на неопетненост и експертност


Това казва в интервю за Фрог Калоян Константинов - водещ на независимото предаване "По острието с Калоян Константинов". Той е дългогодишен журналист, политически и културен анализатор, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд.

 

- Г-н Константинов, казват, че ще има избори до дупка, докато олигархията се разбере, кой и как да управлява България. Вашият коментар по въпроса.

 

- Олигархията не споделя плановете си с мен, за добро или за лошо. Мога да кажа, че избори до дупка са възможно най-лошият сценарий, на който ставаме свидетели. Харчат се излишно пари, държавата стои без редовно правителство насред здравна криза и задаващи се икономически и бежански кризи. Пълен абсурд. Това са партиите, това е положението. И да има нови избори, на какво се надяват – някоя от тях да мръдне с няколко процента нагоре, с няколко надолу?

 

Чудеса няма как да станат и вариантите за управление са три: коалиция между ИТН, ДБ, ИБНИ и БСП; коалиция между ГЕРБ, ДПС и друга партия (БСП или ИТН); превръщане на служебното правителство в редовно или излъчване на независим експертен кабинет, който да не е обвързан с нито една от партиите в парламента. Харесва ни или не, това е положението. И за мен е странно, че партиите, особено ИТН, не го разбират.

 

В момента всички партии – макар и някои повече от други – вредят на обществото, защото ги интересува най-вече собствения образ, надявайки се на 2-3% повече при следващите избори. Затова и се намираме в нелепата ситуация всяка партия да напада всяка друга. Дори ДБ и ИБНИ не си цепят басма.


- Свърши ли шоуто на "Има такъв народ"? Ще има ли преразпределение на гласовете на партията на Слави към други партии?

 

- Не само социологическите проучвания, но и моите лични наблюдения показват голям отлив на гласове от ИТН. Причината е поведението им от края на вторите избори насам – твърде агресивно, авторитарно и арогантно. Скандали като този с очевидно изплагиатстваната книга на Пламен Илиев и упоритият отказ на ИТН да признае грешката си – направиха изключително лошо впечатление. А скандалите и провокациите от тяхна страна далеч не се изчерпват с цялата история около Илиев. Те сякаш избухват ден след ден: Ники Илиев, Пламен Николов, приватизацията на ББР и магистралите са само върхът на айсберга.

 

Много хора имаха надежда, че ИТН са алтернатива и най-сетне истински хора от народа ще дойдат на власт. Слави и екипът му станаха част от семействата на поне 1/3 от българите в период от близо 2 десетилетия. Очакванията и вярата в тях бяха огромни. Много души все още не искат да повярват в това, което се случва. Други не могат да разберат. Затова смятам, че е рано да ги отписваме, но категорично няма да са първа сила в следващия парламент. Не може да пропуснем покрай ушите си колко много хора, които през годините са били близки до г-н Трифонов и предаването му – се обявиха против неговото лично поведение и това на партията му. Странно е защо ИТН изглежда глуха за този приятелски огън.

 

Паралелите между диванчето и джипката, между един навъсен вожд, който ни се кара, и друг навъсен вожд, който обяснява колко сме неблагодарни, между една партия, която отказва да поеме вина за очевидни грешки и глупости, и друга, която ни лук е яла, ни лук е мирисала – са плашещи.

 

Резките, нелогични и изненадващи изказвания и предложения на ИТН накараха много хора да се замислят дали при ГЕРБ все пак не беше лошо, но стабилно. Други ще се насочат към по-малки партии като тази на Божков, „Възраждане“ и ВМРО (макар да не са по-добър избор). Трети със сигурност ще отидат при ДБ и ИБНИ.

 

Изглежда, че БСП отново ще са губещите, защото те така и не могат да намерят своята политическа идентичност. В момента социалистите са по-десни от ДБ и ИТН взети заедно. Това отблъсква и без това намаляващия им по биологичен път електорат, а младите просто не могат да се разпознаят в една архаична партия, в която родовите връзки изглеждат по-важни от личностните качества и професионализъм.

 

- Как ще коментирате скандала за подкупа между ИТН и Татяна Дончева? Опит ли е това лидерката на "Движение 21" да бъде компроментирана и зачеркната от политическия живот на държавата?

 

- Изключително интересно, но и притеснително е, че откакто минаха вторите избори – ИТН сякаш забравиха за ГЕРБ и ДПС и спряха да говорят за техните поразии, калинки и проблеми. Вместо това фокусът на нападките им се измести върху потенциалните коалиционни партньори и то персонално, не само партийно: Христо Иванов, Манолова, Хаджигенов, Дончева, Кирил Петков, Асен Василев и др.

 

Ако слушате ИТН, най-големият проблем на държавата последните години е бил Христо Иванов, а не Бойко Борисов. Странно е, да не кажа подозрително. Как очакват да управляват с тези хора, които те месеци наред не спряха да нападат? Един ден искат подкрепа за мандата си от ДБ и ИБНИ – на следващия ги оплюват. Един ден канят Асен Василев и Кирил Петков в кабинета си – на следващия ги обвиняват в измами и престъпления.

 

Същото е и с Дончева, няма как да знаем какви листчета са си подавали, но ситуацията е като с лъжливото овчарче: на целия фон от предните месеци, просто няма кой да повярва на случаен депутат от ИТН, който крещи „вълк, вълк“. А е много съмнително изобщо дали има такъв вълк.


- След като т.н. Партии на промяната бяха "орел, рак и щука" в последния парламент, може ли да очакваме някаква промяна в един бъдещ парламент?

 

- ИБНИ са готови на коалиция с всеки и на всяка цена, защото знаят, че следващи избори може да са краят на тяхната политическа кариера. Те се крепят единствено на протестен вот. Дори помежду си не се разбират. Много вероятно е в следващ парламент да влязат „Българско лято“, „Възраждане“ или ВМРО. Никога не знаеш колко души ще кажат „майна му“ и ще ги подкрепят. Други промени не се очертават, освен леко разместване на процентите, както споменах.


- Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент и как виждате бъдещето на партия ГЕРБ?

 

- Ако го направи, ще е много забавно за всички нас, но глупаво от негова страна. Румен Радев е абсолютно непоклатим в момента, освен ако не избухне някакъв чудовищен скандал около него от сорта на това как яде бебета. Което е горе-долу единственото, в което ГЕРБ не са го обвинили досега, но до изборите има време.

 

ГЕРБ е партия на властта и парите. В нея членуват хора (а и много гласуват за нея) само и единствено заради келепира, ако мога да съм по-неформален. Ако партията бъде държана достатъчно дълго извън пряката власт – тя ще залинее и ще изчезне. ГЕРБ няма идеология и ценности, които да следва. Въпреки това ще се борят със зъби и нокти, за да запазят не само финансовите си потоци, но и да се защитят от преследване по съдебен или несъдебен път (разбирайте – мафиотска саморазправа) заради всички поразии, които натвориха.

 

- Ще направят ли служебните министри Кирил Петков и Асен Василев нова партия или ще е добре за България да се присъединят към "Демократична България"?

 

- Ако се присъединят към ДБ, това едва ли ще вдигне особено много процента на коалицията. По-скоро ще спечелят от изцяло нова партия, която да не е очернена от предишни политически грешки и личности. Много хора още помнят грандиозния провал и продажничество на РБ, чийто наследник ДБ де факто е.

 

Василев и Петков все още носят аурата на неопетненост и експертност. Много е вероятно да съберат достатъчен процент гласове, за да влязат в следващ парламент, а защо не и да изненадат всички с 10 и повече процента? И така да е, това не може да се случи за следващите избори. Минимум година-две ще е нужно за подобно нещо, както и сериозни финансови средства.

 

Между другото, мисля си, че единственият човек, който е способен в момента да събере повече гласове от Радев за президент, е именно Кирил Петков. Би било грешка да се изправи срещу него на изборите, но въпреки това говори за неговата популярност в момента.

 

- Как ще коментирате битуващото в обществото мнение, изказано в парламента от Йордан Цонев, партиите на статуквото да се обединят и натрият носа на тези, които се провалиха с промяната?

 

- ГЕРБ и ДПС са коалиция още от появата на Борисов на политическата сцена. Независимо дали го признават, или не. Единственото, което ги спира да сформират правителство, е нежеланието на БСП (другата партия на статуквото) или ИТН (които имат достатъчно депутати) да подкрепят подобен кабинет. Съмнявам се те да клекнат, защото това би било равносилно на политическо самоубийство.

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 14752 |09.04.2021 Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии . 2| 8068 |08.05.2020 Калоян Желев: Съмнявам се държавата ни да има потенциал да обмисли подпомагане на автомобилния сектор . 7| 13659 |15.02.2018 Калоян Методиев: От войната между президента и премиера, ще спечели Радев . 1| 12145 |10.07.2017 Калоян Правов: Активната регистрация за вота ще изчисти списъците от ”мъртви души”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads