Реклама / Ads
33| 14789 |09.04.2021 ИНТЕРВЮ

Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии

.
Калоян Константинов
Опозиционните партии да преглътнат своето его и да се обединят в името на изолирането на ГЕРБ и ДПС от властта. Анти-ГЕРБ вотът е заслуга най-вече на самите ГЕРБ. Борисов е уплашен, че може да изгуби властта и идващите с нея облаги и защити, което да го постави в пряка опасност от забрава, затвор или дори по-лошо... Затова сега той се опитва под всякакъв начин да подхлъзне опозиционните партии.
 

ГЕРБ успя да се превърне в нещо като „прокажена“ партия, подобно на ДПС – символ на всички най-порочни практики в управлението, които съсипват държавата ни. ГЕРБ е партия на властта. Нейните членове и привърженици са там с една-единствена цел: да получават пари и материални облаги. В момента, в който това не е възможно, ще започнат да се отцепват от нея и да търсят алтернативи.

 

Това казва в интервю за Фрог Калоян Константинов - водещ на независимото предаване "По острието с Калоян Константинов". Той е дългогодишен журналист, политически и културен анализатор, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд.

 


- Г-н Константинов, ще имаме ли кабинет в скоро време и какъв ще е той според вас - експертен, служебен?

 

- Дори партиите не могат да отговорят на това. Най-разумното нещо в момента е опозиционните партии да преглътнат своето его и да се обединят в името на изолирането на ГЕРБ и ДПС от властта. ИТН, ДБ, БСП и „Изправи се! Мутри вън“ трябва да се обединят и да съставят кабинет, като си поставят общи цели, върху които да работят. Обединяващото преди изборите беше „да махнем ГЕРБ от властта“.

 

То се случи, но се притеснявам, че след него започва гонитбата на лични интереси и ламтеж за власт. Това ще провали правителството и ще доведе до евентуален сценарий тип „Орешарски“, където след нови избори победител ще са ГЕРБ и съюзниците им. Сега виждаме ДБ да се правят на „ощипани моми“, които не искат да се коалират с почти никого, защото се правят на по-добри, а БСП изглежда, че няма да приемат никаква коалиция, в която те не излъчат премиер и не са водещи. Абсурдно е.

 

Експертен кабинет по принцип е добра идея, но ме притеснява, че партиите, които най-много настояват за това, са ГЕРБ и ДПС. Явно имат нещо предвид и то е притеснително. Служебен кабинет би бил доста опасен за ГЕРБ, тъй като ще е съставен от президента Румен Радев, който няма да пропусне тази златна възможност да нанесе възможно най-много щети на Борисов и компания.

 

- Протестите от 2020 г. ли предопределиха протестния вот срещу ГЕРБ на изборите. Има ли победител на изборите? Не е ли победа, че впарламента ще влязат млади хора, които не са били обвързани политически?

 

- Протестите определено допринесоха доста, но анти-ГЕРБ вотът е заслуга най-вече на самите ГЕРБ и демонстрирания от тях пълен крах на управленчески качества. Изглежда, че техният основен талант е въртенето на далавери и присвояването на еврофондове. Победител на изборите са всички без ГЕРБ и БСП, които се сринаха сериозно.

 

Макар че патриотите не влязоха, това си е тяхна вина, която се дължи на отказа им да се коалират. За съжаление, виждаме подем на подобен тип партии с крайнодясна реторика като ВМРО, НФСБ, АТАКА, КОД, „Възраждане“, БНО. Сумарно те събират доста голям процент от гласовете.

 

Разбира се, че е победа влизането на нови лица в парламента. Нагледали сме се на старите, знаем, че повечето от тях не стават за тази работа. Дали новите ще са по-добри – предстои да разберем. Промяната обаче е ключът към развитието на всичко в този живот.

 

- Ошашавен ли е премиерът Бойко Борисов? Предлага по байганьовски депутати на килограм на Слави Трифонов, отказа се да бъде депутат, обръща се уважително към гражданите, които преди това наричаше - "прости, матрял, мисирки, тиня, тълпа, тулупи"....

 

- Борисов е уплашен, че може да изгуби властта и идващите с нея облаги и защити, което да го постави в пряка опасност от забрава, затвор или дори по-лошо... Затова сега той се опитва под всякакъв начин да подхлъзне опозиционните партии в някакъв вид сътрудничество с ГЕРБ. Той знае, че така ще си осигури някакъв вид защита, както и сериозно ще подкопае доверието на избирателите в тези партии, ако по някакъв начин си сътрудничат.

 

ГЕРБ успя да се превърне в нещо като „прокажена“ партия, подобно на ДПС – символ на всички най-порочни практики в управлението, които съсипват държавата ни. Съюз с тях е политическо самоубийство за всяка партия, която няма изключително твърда или фанатична база (като ДПС или ВМРО).

 

- Политици от "Демократична България" са категорични, че трябва да тръгне промяната с промени в съдебната система, ВСС и прокуратурата, за да се започнат разследвания за злоупотребите на сегашната власт. Вашето мнение?

 

- Напълно съм съгласен. Не е случайно, че напоследък върви шегата, че България не е парламентарна република, а е прокурорска. На практика Гешев е недосегаем. Нека не забравяме обаче, че той бе избран не само от представители на ГЕРБ, но и от тези на БСП.

 

Надявам се именно тези промени да са обединяващата цел на едно бъдещо правителство, за което споменах. За съжаление не вярвам, че БСП имат полза от това, тъй като морално не стоят по-високо от ГЕРБ, двете партии си прехвърлят членове, кметове и общински съветници из страната от години. И двете партии са водени от ламтеж за власт и пари. Не съм сигурен, че сами биха си пъхнали главата в торбата. ИТН и ДБ със сигурност могат да се обединят около тези идеи, въпросът е дали го искат.

 

- Може ли и как ще се разбие административната схема и система на Борисов и ГЕРБ?


- ГЕРБ е партия на властта. Нейните членове и привърженици са там с една-единствена цел: да получават пари и материални облаги. В момента, в който това не е възможно, ще започнат да се отцепват от нея и да търсят алтернативи. Изолирането на ГЕРБ от властта за достатъчно дълго време ще свърши тази работа. Точно затова е важно сегашната опозиция да се стегне, да преглътне егото си и да състави стабилен кабинет за достатъчно дълго време, че да изтощи ГЕРБ.

 

Другият вариант е отстраняването на Борисов от политическата сцена. Ако той бъде принуден да се пенсионира, партията най-вероятно ще започне да залинява, а борбата за власт ще я разкъса. ГЕРБ няма адекватни политически лица, които да предложи за лидери. Имената, с които се спекулираше през миналото лято, не биха били достатъчни за това.

 

- Някои анализатори виждат в предизборната и следизборната битка "дуел Радев-Борисов". Ще ма ли Бойко Борисов куража да се изправи срещу сегашния президент на президентските избори?

 

- Никой не знае какво ще реши Борисов след няколко месеца. Никой не знае колко мнения ще смени от сутринта до вечерта, ако трябва да сме честни. Последните години се нагледахме на това как премиерът не може да заеме ясна и стабилна позиция по която и да е тема в държавата. Егото е водещо при него и е много вероятно да се кандидатира. Освен ако не се случи някакъв огромен скандал около Радев за оставащото време до изборите, не виждам вариант Борисов да го победи на избори.

 

В момента Радев е най-одобряваният политик, водейки Борисов с двуцифрени проценти. Не вярвам, че ГЕРБ са толкова глупави, че да предложат друг кандидат тип Цецка Цачева, който да е почти сигурно, че ще загуби. Николай Младенов е име, което се дискутира още от миналата година. Вероятно той би имал шанс, но е слабо познат у нас последните години. Не се сещам за друга потенциална фигура – нито Томислав Дончев, нито Мария Габриел, нито друг би имал шанс. Трябва да е име с голям авторитет и признати качества. Ако трябва да съм много смел с предположения си, биха посочил Ирина Бокова и Кристалина Георгиева като потенциални кандидати, които биха могли да се изправят срещу Радев успешно.

 

- Как ще коментирате скандала в „Изправи се! Мутри вън“?

 

- Случващото се не е изненадващо. Това е една безпринципна коалиция, която не предложи абсолютно никакви твърди идеи и политики освен „да разчистим кочината“. Разпадът започна още преди изборите, когато Отровното трио стана Отровното дуо, след като проф. Минеков, най-принципният и уважаван от мен негов член, се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Това не е случайно и още тогава избирателите трябваше да се досетят, че има нещо гнило в Дания.

 

Самата Манолова е отдавна дискредитирала се политическа фигура. Все пак да не забравяме КОЙ предложи Пеевски. Уви, българите имаме къса памет и слаби способности за разсъждение в политически и обществен план. „Изправи се! Мутри вън“ отвлече протеста през лятото и отблъсна голяма част от хората на него. Гласовете, които коалицията получи, по прави се полагаха на ДБ. Вместо това Манолова, Хаджигенов и Бабикян „се жертваха“, за да станат депутати, а сега някои от тях дори ще направят огромната „жертва“ да са министри, дори с цената на подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Тъжно е. Тъжно е, че хората се подведоха и ги подкрепиха вместо ДБ или ИТН.

 

- За кой ще са печеливши едни нови избори?

 

- За ГЕРБ и патриотите. При нови избори т.нар. „патриотични партии“ (най-обикновени популисти с националистическа риторика) видяха, че разделени няма да постигнат много и със сигурност ще се обединят, за да влязат в парламента. После може и да се разпаднат, както стана с „Обединени патриоти“ преди. В зависимост от големината на коалицията, тя може да си докара между 6 и 10% без проблем, за съжаление.

ГЕРБ също или ще задържат позициите си, или ще ги увеличат, ако активизират контролирания и платен вот, с който разполагат. „Изправи се! Мутри вън“ със сигурност няма да влезе при нови избори, именно затова сега се опитват по всякакъв начин да се намърдат във властта. БСП вероятно също или ще се срути, или ще задържи сегашния си резултат. ДПС вероятно ще задържат сегашните си проценти.

 

ИТН и ДБ биха спечелили, по мое мнение, но не чак толкова много, че да си струва влизането на патриоти и засилен ГЕРБ в парламента. Тогава като нищо може да видим правителство на ГЕРБ, ДПС и патриотите, което би било кошмар за България.

 

Интервю на Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 21392 |05.04.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Чалгаризацията на нацията е факт, но тя не започва от Трифонов . 27| 15902 |02.04.2021 Георги Георгиев пред Фрог: След записа очаквам прокуратурата да влезе в ролята на бухалка срещу нас . 16| 8286 |01.04.2021 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Ще продължа да търся истината за убийството му и след решението в Страсбург . 16| 11054 |24.03.2021 Първан Симеонов пред Фрог: COVID-19 може да делегитимира изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads