Реклама / Ads
16| 11055 |24.03.2021 ИНТЕРВЮ

Първан Симеонов пред Фрог: COVID-19 може да делегитимира изборите

.
Източник: БГНЕС
Борисов се опитва да зависи от 2-3 неща. Не обича да е зависим от едно място. Иска едно по-европейски изглеждащо, дясно-център място и малко ”Балканиада”. Нормално. Борисов гледа да не стават прекалено много. Видяхме лятото как се освободи от министри заради подозрения. ГЕРБ ще направи всичко, за да състави управление. Изпуснат ли мандата, може да отиде при Румен Радев. А те не искат той да поема основната роля. Кръчмарят е народът и партиите искат, не искат, ще трябва да търсят вариант.
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът Първан Симеонов.

 

Ето и останалата част от анализа му:

 

Господин Симеонов, предизборната кампания тече от около две седмици, а до самите избори остават по-малко от 14 дни. Какви са впечатленията Ви до този момент - какви са темите, вяла ли е самата кампания, има ли някакъв ясен изход?

 

Има една единствена тема. Каква кампания може да се развие, когато има един въпрос - COVID-19? Той не просто пречи да има други проблеми, върху които да се кампанира, но и ще попречи на избирателната активност. Може да делегитимира донякъде и самите избори, да се каже "Вижте какъв хаос беше...". Пандемията влияе различно на различните електорати. Това ще е трудно, за да се състави правителство, но зависи обществото как ще погледне.

 

Струва ми се, че преди да видим самите резултати, много трудно е да говорим. Този път наистина е различно. Досега винаги можеха да се споделят очаквания, но този път няма как да разчитаме на опит в безпрецедентната ситуация.

 

Редица социологически проучвания сочат формулата 5+2 в НС и един шарен парламент. Колко възможен е сценарий, при който страната ни да навлезе в поредица от избори и да настане политически хаос заради невъзможност да се състави правителство при този случай?

 

Ще могат да намерят формули, думички и ще го измислят. Въпросът е народът накъде ще наклони везните. Ако силите за промяна са повече от силите за статуквото и се види, че това надделява, може да се мисли за някакъв общ фронт. Чувам, че се говори за обединение между Мая Манолова, Слави Трифонов и "Демократична България".

 

ГЕРБ ще направи всичко, за да състави управление. Изпуснат ли мандата, може да отиде при Румен Радев. А те не искат той да поема основната роля.

 

Кръчмарят е народът и партиите искат, не искат, ще трябва да търсят вариант.

Споменахте партията на Слави Трифонов. Възможно ли е "Има такъв народ" да "обърка работата"?

 

Ако Слави направи нещо до края на кампанията, може би. Трябва да го измисли. Просто засега отсъства. Това работи до един момент, защото не се правят грешки. Такова нещо имаше при ранния Борисов - опитваше се да отсъства. Но има момент, в който тези хора ще трябва да проговорят. И ако Трифонов е подготвил силен финален спринт, идва времето да започне.

 

Проблемът при такъв тип партии е, че заявената подкрепа към тях е по-висока от реалната готовност. Няма твърд електорат. Резултатът може да е въодушевяващ, но и разочароващ.

 

Мисля си, че много хора обвързват Слави Трифонов със схеми, твърдят, че е дялан камък. Не вярвам, може и да е наивно. Мисля си, че Трифонов има сравнително автономно поведение. Дано не се лъжа.

Възможен ли е кабинет, брандиран като "програмен"? Чуваме такива заявки. Ще станат ли ДПС официална част от управлението?

 

ДПС вярва в необходимостта от програмен кабинет, малко по-мениджърски тип управление на страната. От друга страна зад един подобен кабинет няма ясна политическа отговорност и по-лесно могат да минават определени политически и икономически интереси на ДПС. От тази формула Борисов бяга.

 

Борисов се опитва да зависи от 2-3 неща. Не обича да е зависим от едно място. Иска едно по-европейски изглеждащо, дясно-център място и малко "Балканиада". Нормално. Борисов гледа да не стават прекалено много. Видяхме лятото как се освободи от министри заради подозрения.

Точно те обаче сега са в предизборните листи... Как си го обяснявате?

 

В това няма стратегия - има оцеляване.

 

След като удържа напора на протестите, Борисов е в една нелоша политическа форма. Но е и късметлия. COVID-19 за момента е благоприятен за ГЕРБ.

В този смисъл - управляващите в момента са едновременно в предизборна кампания, но и в кабинета и раздават пари. Как гледате на това?

 

Не е най-етичното нещо. Но не нарушава закона. Но и Борисов е друг. Преди правеше демонстративни жестове, забраняваше на министрите си да правят кампании. Сега не е така. Сякаш играе като за последно.

 

В момента ситуацията е "Всичко или по-всичко". Борисов може би ще вземе и тези избори. Но нямаме право на много прогнози. Ситуацията е непредвидима. Представете си, че тази карантина избие на гняв... Но и проблемът е, че няма единен изход, канализиращ този гняв. Шансът на летния протест беше, че бе многолик, бяха се събрали представители на много партии. Днес е малшанс. Многолика опозиция се появи, но тя не е ефективна.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 30883 |23.03.2021 Писателят Кирил Кадийски пред Фрог: Не избори идат! Избор иде! Или народ - или мърша! . 8| 32558 |19.03.2021 Ретро музеят във Варна напуска България. Създателят му пред Фрог: Ако затваряш някой и не му даваш средства да живее се нарича геноцид . 36| 22538 |18.03.2021 След бисерите на Марешки ред е на експертите. Проф. Сербезова говори пред ФрогНюз . 77| 67133 |18.03.2021 Д-р Атанас Мангъров пред Фрог: Затварянето е предизборно. Ние наистина сме идиоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads