Реклама / Ads
27| 10151 |07.01.2021 ИНТЕРВЮ

Димитър Ганев: На 28 март или 18 април - изборите ще бъдат с по-ниска активност, партийната подкрепа не е за подценяване

.
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
Вотът през пролетта ще нареди нов политически пасианс. Ако Борисов ще се кандидатира за президент, това решение той ще го вземе през септември. Ако БСП не го подкрепи, за Радев вторият мандат става много проблематичен. Учуди ме как една статия в Ню Йорк Таймс, може да ни накара изведнъж да мислим за Николай Младенов като ключов играч за българския политически живот. Това каза за Фрог нйз политологът Димитър Ганев.
 

- Г-н Ганев, как ще коментирате последните престрелки между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов за датата на парламентарните изори. Кой печели и кой губи от датата 28 март 2021 година?

 

- Не виждам някакво голямо събитие на хоризонта, което да промени електоралните нагласи, ако изборите са няколко седмици по-късно от първоначално обявената дата. Здравната обстановка надали може да се прогнозира, а пък и можем да сме напълно сигурни, че за 3 седмици повече, надали ще се ваксинират много повече хора, което да направи някаква разлика. Но от днешна гледна точка, едно ми се струва сигурно – дали на 28 март или на 18 април – изборите ще бъдат с по-ниска активност от традиционната за парламентарен вот в България. Всички европейски държави, които проведоха избори по време на пандемията регистрираха по-ниска активност. Как това би променило резултатите обаче, не знам дали някой би се наел да прогнозира.






- Президентът Радев каза, че Борисов, Доган и Пеевски са ортаци в политиката, визирайки решението на ДПС да не го подкрепи на бъдещите президентски избори. Плюс или минус е подкрепата на ДПС?

 

- Партийната подкрепа на президентски избори се подценява. Най-честият аргумент е, че видиш ли, президентските избори са мажоритарни и важна е само личността на кандидата. Да, важна е, но не е определяща. Подкрепата на голяма партия е в основата на успешната кандидат-президентска кампания. Само вижте между кои кандидати са балотажите на президентски избори в последните 30 години? С изключение на Волен Сидеров на изборите през 2006 г., това винаги са били кандидатите на големите две партии. Съответно партийната подкрепа е ключова.

ДПС разполага с около 400 хиляди гласа. Това се явява обаче пасив за Радев не само като 400 хиляди гласа надолу за него, но и 400 хиляди гласа в полза на неговия опонент на президентски избори. Колкото и лош имидж да има ДПС, колкото и основен мотив на определена група хора да е гласуването срещу ДПС, това не може да се сравнява с 400 хиляди гласа по-малко и толкова в плюс за твоя опонент.


- Борисов казва, че президентът иска да отложи изборите за друга дата. От своя страна Румен Радев посочи, че Борисов искаше да отложи изборите с шест месеца, а сега говори , че друг иска да ги отложи, което било безочие. Вашият коментар?


- Радев прибърза да каже 28 март, но като че ли вече клони към друга дата. Борисов използва тази смяна в позицията, за да го атакува. Нормално – отявлени политически опоненти са. И пак казвам не виждам какво толкова може да се промени при условие, че изборите не са на 28 март, а са на 18 април.


- Има ли вече ясни знаци, че Борисов твърдо е решил да се кандидатира за президент и зависи ли това от парламентарните избори?


- Политическият календар така се нареди, че президентските избори ще бъдат в някакъв смисъл функция от парламентарните. Вотът през пролетта ще нареди нов политически пасианс. Съобразно този нов пасианс вече, основните партии ще си правят сметките и за президентския вот през есента. Ако Борисов ще се кандидатира за президент, това решение той ще го вземе през септември.






- В крайна сметка, въпреки процедурите си, БСП ще подкрепи ли Румен Радев за втори президентски мандат?


- Това зависи от развитието между конфликта между Радев и Нинова в следващите месеци. Президентът в последната година направи някои жестове, които нямаше как да не породят напрежение на Позитано 20. Президентът си позволи да каже, че опозицията не е алтернатива. Говори се непрекъснато за негова партия, а той самият не отрича категорично подобна възможност. Подобен тип поведение няма как да не ядосва Нинова. На Радев дори и да не му се иска да се „моли на партийни централи“, то със сигурност ще трябва да се съобрази силно с желанията на БСП, защото ако червената партия не го подкрепи, за Радев вторият мандат става много проблематичен.


- Как виждате Николай Младенов като новото образовано лице на ГЕРБ и може ли да бъде той кандидатът за президент на управляващата в момента партия?


- Учуди ме как една статия в Ню Йорк Таймс, може да ни накара изведнъж да мислим за Младенов като ключов играч за българския политически живот. Самият той има много сериозна кариера на Запад и не съм убеден доколко е склонен да рискува с политически ходове на родна територия. Но въпреки това, Младенов е добре приет в много сериозни международни среди и може да бъде полезен за България. Дали обаче ще се отдаде такава възможност, смятам че ще зависи изключително от политическата конюнктура в следващите месеци.

 

Интервю на Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 16032 |01.12.2020 Ген. Димитър Шивиков пред Фрог: От площад ”Независимост” властта изглежда още по-корумпирана, още по-некомпетентна и неспособна . 11| 12634 |09.09.2020 След 30 дни гладна стачка - Димитър Василев пред Фрог: На тази земя има непоколебими хора . 9| 10826 |30.07.2019 Доц. Димитър Дъбов пред Фрог: У нас не се живее нормално, Столична община и съдът се подиграват с нас . 9| 18307 |09.05.2019 Политологът Димитър Ганев: Слави Трифонов има потенциал да влезе в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads