Реклама / Ads
42| 15340 |27.11.2012 ИНТЕРВЮ

М. Андреев: СДС подходи партизански с номинацията на Петър Стоянов

.
Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата
Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата, обвини пред frognews управляващите в съучастничество на Ахмед Доган, който застрашава националната ни сигурност. Доган обявява Балканската война за етническо прочистване, а държавата реагира вяло. В същото време срещу Кольо Босия, който протестира в полза на българската държавност и демокрация, се изправят 40 полицаи.
 

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Андреев, за избор на конституционен съдия отново изчакахме да ни размахат пръст от ЕС, а циркът продължава. Как ще коментирате номинацията за поста на Петър Стоянов?

- Чисто политически ГЕРБ казва: ето сега ние даваме възможност на нашите партньори от СДС да посочат свой кандидат и ние се ангажираме с нашите гласове да го изберем. Въпрос към ГЕРБ: Защо не се сетихте първо да подкрепите кандидата на Синята коалиция, като най-близка партия в парламента, а подкрепихте Венета Марковска? Защо г-жа Фидосова си скъса обувките да обикаля народните представители на ГЕРБ да гласуват за Марковска, а не го направи в полза на синия кандидат? Излиза, че Марковска е била по-стратегически партньор на ГЕРБ, отколкото Синята коалиция. Сега, когато стомната с вода се счупи, правят изказване, че СДС трябва да посочи кандидат. Не се прави така. Това е смешно, жалко, неполитическо. Ако смяташ, че една партия или коалиция ти е стратегическа, ти го показваш през цялото си управление, подкрепено с действията ти.
Петър Стоянов може да е бил и добър президент и политик, но Конституционният съд не е политическа партия. Там отиват хора, които са се занимавали с конституционно право, хора с морал, безспорни професионалисти в своята област. Кой издигна един човек, толкова ярко политически свързан със СДС? Нели Куцкова е много по-добра кандидатура според мен. Нея свързваме изцяло със съдебната система, една жена, която винаги има реално предчувствие, своя визия, позиция. СДС подходи чисто партизански, изпращайки Петър Стоянов. Изнасилват Петър Стоянов и защо се излагат от СДС като партия, претендираща да е европейска. Вместо СДС да изпрати безспорен професионалист, изпраща безспорен политик.
Другият извод от тази номинация на СДС: оттук нататък никога повече СДС да не ми говори за лустрация. Защото аз ще обвиня СДС в подла манипулация и в най-долнопробен популизъм. Човекът, който беше явен противник на лустрацията, който включително заяви позицията си пред Народното събрание, когато се беше събрала парламентарната група на ОДС. Именно квотата на КС, излъчена от Петър Стоянов, гласува против лустрационните текстове. Издигайки Петър Стоянов като член на КС, СДС се определя също като противник на лустрацията. Политиците са едни абсолютни мошеници, независимо дали са сини, червени, зелени... Крайно време е да дойдат професионалистите в България – гражданите, които могат и разбират какво правят в своята област. За съжаление, Бай Ганьо не е умрял, а живее в българския парламент.

- Какво ни очаква на предстоящите парламентарни избори?

- Проблемът е твърде голям. Активният български гражданин с дясна насоченост за кой да гласува? Този въпрос виси като дамоклев меч над главата на всички политици. Гражданите трябва да си дадем отговор какво искаме и кого бихме избрали, за да го постигнем. През тези години бяха ликвидирани средната класа, дребният производител, останаха само монополите, корумпираните политици, чалгаджиите.

- Ще бъдат ли разкрити най-накрая досиетата на кредитните милионери, сътрудници на ДС или само част от тях?

- Те ще бъдат разкрити дотолкова, доколкото са запазени, тъй като голяма част от тях са унищожени. Управляващите обаче не трябва да си мислят, че като бъдат оповестени кредитните милионери, агенти или сътрудници на ДС, ще удовлетворят желанието и мечтите на българските граждани, които повече от 20 г. очакват справедливост. Те очакваха, че с идването на демокрацията нещата ще бъдат поставени на място. А то се оказа, че част от Държавна сигурност станаха бизнесмени, а ограбването на държавата продължи с огромни темпове. Появи се кредитното милионерство като начин да се източват държавни банки чрез теглене на необезпечени кредити. Бяха създадени и частни банки с пари от държавата, без да има закон за това. След това и тези частни банки бяха източени. Сега си мислят, че с посочването на кредитните милионери ще останем доволни. Мен лично това не ми е достатъчно. Нужен е закон, който първо да оповести имената на физическите лица, кредитни милионери - било то агенти на ДС, политици, прокурори, съдии, тоест всички хора, облечени във власт в различните години на демократичните промени. След това държавата да намери законов начин тези кредити, които навремето не бяха върнати в техния размер, да бъдат калкулирани с лихвите и тези вече доста богати хора да върнат онези пари в размера, в който са ги взели.

Иначе Симеон Дянков добре гледа да сме като европейците. Това е много хубаво, че обложихме с данък лихвите по депозитите, ама надали от малките депозити на българските граждани, които те съхраняват в банките, ще цъфне и върже държавата ни. Защо управляващите не погледнат към кредитните милионери, които се превърнаха в свещени крави на прехода? Нито едно правителство, включително и на ОДС, не посегна да реши въпроса с кредитните милионери. Да, правителството на ОДС направи закона, но той беше толкова безпомощен и беззъб, че не реши основния проблем, а именно да се върнат парите в размера, в който са взети. По-голямата част от тези кредити са раздадени на определени хора срещу нищо! Някои казват - на случаен принцип, имали са контакти в съответните банки и техните управителни съвети и чрез приятелски контакти са били давани. Това не е вярно! Ако подборът на тези хора наистина беше случаен, тогава поне едно правителство щеше да намери начин тези пари да бъдат върнати. Правителството на Луканов - не го направи, на Филип Димитров - понечи нещо да направи, но падна. След това – Беров, Инджова, Стефан Софиянски, Димитър Попов, Иван Костов, Станишев, царят. Освен това царят имаше доста кредитни милионери около себе си, които финансираха партията му.

Аз питам защо всичките тези противостоящи политически формации, които са управлявали държавата и за времето си са били доста силни и добре представени в парламента, защо нито един от тях не реши проблема? Отговорът: Това е било необходимо, за да може една група от хора да се превърнат в бизнес елит, който постепенно се връща във властта чрез купени депутати, министри, цели правителства. Оттук идва проблемът с огромната съвременна българска корупция. Не можеш да искаш да взимаш лихва от спестяванията на гражданите си, а да не искаш да вземеш огромните парични средства, отпуснати от държавните банки на едни хора, които между другото не са и толкова добри мениджъри, защото виждаме в какво състояние ни е икономиката.  

- Ако държавата ни не беше ограбена по подобен начин, как мислите щяхме да живеем днес?

- Не мога да си представя каква щеше да е България в момента, много неща са навързани. Освен кредитното милионерство станахме свидетели и на лошо извършена приватизация. Тя не беше направена, когато й беше времето, когато българските предприятия бяха силни. Например в Полша и Чехия приватизацията беше извършена в началото на прехода, като по този начин бяха запазени печелившите им производства. При нас всичко се съсипа. То не бяха фирми на изхода, на входа, системата на „Мултигруп” и накрая от тези държавни предприятия останаха само загуби и дългове. Не бяха качествени инвеститорите. В България, който вземе нещо голямо, тръгва да прави монопол. А държавата в последните 10 г. не прави нищо срещу монополите. Ние сме най-корумпираната и монополизирана държава в ЕС. Монополът, за да не бъде забелязван от властите, трябва да си плаща. В САЩ дори Бил Гейтс беше осъден за крупна сума за доказан монополизъм. А в България да си монопол означава, че си плащаш на едни хора, които да се правят и доказват, че няма такъв монопол. Независимо кой идва на власт, ти все си плащаш, просто се сменят хората, които вземат парите. Това не са политици на демократична държава. То си личи по социалния им статус, който не могат да си позволят със заплатите, които получават. С малки изключения политиците са корумпирани.

- След като корупцията е пробила във властта от години, кой да й се противопостави и как?

- Това не може да се докаже в съда, но може да бъде изнесено в медиите. Корупцията се вижда вече и от младите хора. Организират се различни граждански движения, протести. Срещу какво застава Кольо Босия? Кучетата си лаят, керванът си върви вече 20 години и едни и същи бандити, превърнали се в елит, управляват държавата. Не трябва да си правим илюзия, че живеем в европейска държава. Не може държавата да изпрати 40 полицаи срещу един човек, който ясно е написал в блога си срещу какво протестира и излиза да изкаже недоволството си, че няма отговор от държавните институции на неговия писмен протест и символично е хвърлил един домат. А срещу изказването на Доган, че Балканската война е етническо прочистване – нищо?! Държавните институции реагираха доста вяло и почти го неглижираха. Изказването на Доган удря българската държавност в нейната сърцевина, защото нашата държава се крепи на няколко исторически факти и един от тях е Балканската война, която е освободителна за много българи. Още навремето Мидхат паша е дал карта, на която е показана Санстефанска България и Кърджали е посочен като българска територия. А Доган, който даже не е турчин, а е татарин, си позволява такива неща, а държавата не реагира. Всички политици се превръщат, ако не в открити негови съюзници, то в негови съучастници. Неправенето на нищо, когато имаш възможност да реагираш, е вид съучастничество. Неговият призив да прочетем историята така, както на него му се иска, е открит призив за сепаратизъм, което застрашава националната ни сигурност. Докато срещу протеста на Кольо Босия, в полза на българската държавност и демокрацията, държавата изпраща 40 полицаи. Как да ни уважават в Европа, като сами не се уважаваме.

- Ще изскочат ли политици сред кредитните милионери? В интерес ли е на силните на деня да бъдат оповестени конкретни имена?

- Лично аз смятам, че няма да стане. Затова съм възмутен от популизма, който сее българската политика, и от безсилието на българските граждани да се справим с това положение.     

- Защо се провалиха повечето дела срещу банкери, раздавали необезпечени кредити?

- Защото съдебната система се превърна в инструмент за политическа репресия и за бизнес. Чрез определени важни позиции, които бяха заемани през годините от магистрати, се постави чадър. В крайна сметка има няколко знакови дела срещу банкери и всичките приключиха с оневиняването им, защото те са чисти? Това е една държавна мафия. Особено през последните 10 г., след управлението на Сакскобургготски, тази мафия стана изключително перфектна. Оттогава се заговори и за лобисти и масонски общества в съдебната система.    
   
- Вадят се само сътрудници на ДС, върху тях се стоварват обвинения, а щатните офицери от тези структура, които са вербували и притискали тези хора, никой не ги закача и дори са медийни звезди?

- Това е точно така. Те се вадят, само че има един момент – тези хора са умни и хитри и цял живот са стояли зад кадър. Това означава, че са имали достатъчно власт, когато са били действащи офицери, за да управляват процесите, без да излизат на светло. След промените, акумулирайки твърде голям информационен ресурс, оттам и направлявайки хората, които държат чрез този информационен ресурс, придобиха много финансови възможности. Много от тях са елитни бизнесмени и те в момента стоят настрани от публични дейности, които са предмет на обявяване от комисията. Тяхната логика е да държат даден човек, който е на представително място във властта, да им върши работа, но самите те не влизат във властта. Поради тази причина тях не ги оповестяват.

- Как работи точно схемата?

- Има много примери в демократичната история. Класическият пример е когато агент си плаща да влезе в някоя определена политическа сила, например на пост министър, а негов оперативен работник върти бизнес с цигари. Министърът е този, който контролира пазара с цигарите и оттам нататък тандемът работи без проблеми. Нещата са направени малко конспиративно. В началото политикът може и да е бил честен, но след това е попадал в различни схеми и видове зависимости. Други са били корумпирани, продължават да се корумпират, след което има безспорно доказателство за тях. Ето го нагледно случая Марковска. Този сигнал стои толкова време в прокуратурата и не е станал следствие. За много български политици, бизнесмени, културни дейци и т.н. има събрана иформация. Тази информация не се ползва, а се пази, когато този човек стане някакъв. За важни длъжности в държавата се бутат точно такива зависими хора, и дипломатично им се припомня, че за него има някои неща, ама те няма да бъдат изкарани, надяваме се, че ще работим добре.  

- Друг вид уговорки има ли?


- Другата практика, която стана ясна, са договорките при смяната на правителства. Както навремето СДС не закачаше хората на БСП, така и следващите не закачаха хората на СДС, сега и ГЕРБ не закача хората на ДПС, на БСП също е по-скоро показно. Управляващите от ГЕРБ не удариха фундамента на корупцията, който беше излят по време на управлението на Тройната коалиция, а извинението е ясно: „Ние каквото можахме -  направихме, виновна е съдебната система.” Аз не разбирам защо срещу ДПС нямаше сериозно разследване или това е новият стратегически партньор на ГЕРБ? Моята прогноза: В следващото правителство, независимо какво е то, ДПС ще управлява 2 министерства - земеделското и на околната среда и водите. Това означава, че картите в момента се раздават, а някои са раздадени вече. Крайно време е този маскарад, който опорочи и отврати хората от политиката и ги направи пасивни, да приключи.

- Какъв е начинът?

- Възможно е единствено със създаването на гражданска инициатива, но не като тази на Кунева. Кунева също е стара познайница на този бардак, наречен политика. Трябват ни хора професионалисти. Нови личности, които да направят нещо европейско с държавата и да върнат най-ценното. Държавата има нужда да бъде тотално реформирана, но за съжаление това изисква много сериозен обществен ресурс. Медийно това е много сложно да бъде подкрепено, защото в България има медийни монополи. Навсякъде има монополи и те поддържат статуквото, защото ги устройва. Независимо кой идва на власт, начинът е ясен – плаща се на когото трябва, колкото трябва.      

- От 15-те митрополити 11 са били сътрудници на ДС, а предстои избирането на нов патриарх? Кой според вас е най-достойният?

- Трудно мога да бъда морален ментор. Църквата е институция, която изключително уважавам. Аз смятам, че един църковен архиерей трябва да е морален, благочестив и честен, далеч от материалното, да живее духовен живот. Тези хора, чиято роля е да бъдат морални стожери, са си продали съвестта, ставайки агенти на комунистически тайни служби и още тогава са загубили тези качества. Те са предпочели материалното, тоест да станат архиереи на всяка цена. Защото тогава да станеш архиерей, е трябвало да бъдеш беззаветно верен на Комунистическата партия и на дружбата със Съветския съюз. Още по-добре и агент на техните служби. Те, освен че са извършили предателство към хората, които са им вярвали, са извършили предателство спрямо институцията. Българската православна църква е силна с това, че е независима от светската власт. Ставайки агенти на ДС, те са направили църквата зависима от комунистическата държава и практически са ликвидирали най-ценното й качество. Това е изключителен грях. Някои с половин уста, други под сурдинка нещо се извиняваха. Някои може да са станали агенти под натиска на много тежки обстоятелства, застрашен е бил личният им живот. Само Господ може да им е съдник. Но според мен нито един от тези хора не би трябвало да иска и да бъде предлаган за този пост. Вече се появиха и доста публикации, че самият патриарх Максим е бил агент на ДС, което аз не намирам за правилно. Докато беше жив, трябваше да се появят тези документи, а не след като почина. Но това не означава, че трябва да мълчим по отношение на избора на нов патриарх.  
Друга важна роля на българския патриарх е да защитава независимостта на Българската православна църква и от гръцката, и от руската, без обаче да се конфронтира с другите вероизповедания. Подобни изблици понякога проявява дядо Николай. Навремето не искаше папата да посещава България. Също така си позволява да раздава морални оценки на световноизвестни знаменитости като Мадона и Елтън Джон, а едва ли дядо Николай го познават техните фенове. Когато Доган се изказа за Балканската война, да сме чули някой от църквата да отправи анатема към него, че удря българската държавност право в сърцето?  Или дядо Николай, след като не е бил част от ДС, да е осъдил комунизма като мракобесна и антихристиянска система? Направиха го в Чехия, Полша, в Унгария, дори руският патриарх заклейми болшевиките. А българските архиереи мълчат!? Което означава, че продължават да харесват комунизма. Освен това в България има избити десетки свещеници, а никой не се сети да ги канонизира като светци? Хора, загинали заради вярата си. Даже един паметник в тяхна чест няма. Освен това Николай не крие, че руският патриарх лобира за него. Все пак БПЦ трябва да се бори за една самостоятелност. След газопровода, след опитите за Белене и църквата ни ли трябва да попадне под влиянието на Руската? Аз не виждам между тези хора моя духовен пастир, какъвто трябва да бъде българският патриарх. Всичките са много материални, обвързани с различни лобита от съвременната грозна българска действителност.   
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 14478 |19.12.2011 Кр. Андреев: Скопие е новият „Дисниленд” на Балканите . 19| 9558 |20.04.2010 Ем. Андреев: България винаги е в блатото на левите убеждения . 0| 8700 |27.04.2007 Наско Андреев: „Американската мечта не е някаква залъгалка. Тя е реална и се сбъдва!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads