Реклама / Ads
54| 12587 |18.04.2013 ИНТЕРВЮ

М. Андреев: Станишев иска да стане шеф на ЕК вместо Барозу, затова направи скандала

.
Методи Андреев
Скандалът с подслушванията е заради личната кариера на Станишев. Орешарски е мюре за десния избирател. Готвят Кр. Георгиева за програмен премиер, твърди за Frognews ексшефът на Комисията по досиетата Методи Андреев.
 

Интервю на Ана Кочева

 

- Г-н Андреев, казвате, че поредният скандал с подслушванията е пак „чудо за три дни”. Какво дава основание за подобно твърдение?

 

- Целта на този скандал не е да реши едни или други проблеми в МВР, още повече, че те не са проблеми, родени през последното управление. Това са проблеми, които си вървят при всяко едно правителство. Сега целта е да се дискредитира и удари политически ГЕРБ, това е компроматната дейност е от страна на БСП. Защо този анонимен източник, като един добросъвестен гражданин не е отишъл анонимно при прокурора, за да предостави данните, с които разполага, така че прокуратурата, без много шум, да направи изненадваща проверка? Значи целта не е била да се покаже, че имало подслушване, а е била, да се тръби, че ГЕРБ подслушват, че едва ли не за пръв път в историята на нова демократична България те ползват МВР за подслушване. Ами че БСП си скъсаха косите да говорят, че Цветанов трябва да се оттегли и даже вече започнаха да изчисляват колко точно ще лежи евентуално в бъдеще. Само че срещу него все още няма никакво производство – нито досъдебно, нито каквото и да е било друго съдебно производство. Така че на какво основание той трябва да си подаде оставката? А в същото време лидерът на БСП и водач на две листи Сергей Станишев е подсъдим, при това не в досъдебна фаза,той е подсъдим. Е как сега лидерът на една партия, който е подсъдим, ще иска друг лидер да си подава оставката, преди още прокуратурата да е казала има ли вина Цветанов или не? То е ясно, че скандалът е политически, ясно е, че това е компромат. Фактите не са компромат, те са установени, но компроматът започва оттам нататък! Има огромна разлика между това, че има подслушване и това, че Цветанов го е възложил. Аз питам - ако се изисква министърът на вътрешните работи да знае всеки негов подчинен в реално време какво прави, как тогава да си обясним поведението на Румен Петков, който е с много по-голям политически стаж от Цветанов и с много по-добри връзки с оперативните лица, как така се оказа, при среща с оперативно интересни лица е бил подслушван от своите собствени служители, без да знае? Не означава априори, че ако в едно учреждение има извършени нарушения, министърът е дал нареждане за тях. Вижте, всеки човек има чувство за самосъхранение. Самият Цветанов не може да не си дава сметка, че няма цял живот да е министър на вътрешните работи. Не може той да се довери по такъв начин на свои служители, а и забележете двама от тях са били в министерството още от времето на М. Миков. Те са стари служители. Т.е., ако той си позволи да им даде такова нареждане в ущърб със закона, той би станал зависим от тях. И в момента, в който се обърне палачинката,  той става мигновено уязвим.

 

- Как ще тълкувате поведението на десницата в този скандал?

 

- Това са хора, които доволно потриват ръце и си казват: О-хо, тези гласове, които ще се отлеят от ГЕРБ, сега ще дойдат пи нас. Няма да стане това. Няма, защото това са приключили формати – и СДС, и ДСБ.

 

- А възможно ли е бумерангът да се стовари с обратна сила върху БСП, защото проучванията сочат, че скандалът, разбира се, отнема гласове от ГЕРБ, но не ги влива в редиците на БСП?

 

- Разбира се. Хората вече претръпнаха, както и с досиетата. Те знаят, че в България трудно можем да се отвържем от ДС. Същото нещо е и с подслушванията.

 

- Защо е така?

 

- Защото през годините в България се формира една политическо-олигархична класа, която за да се държи взаимно в зависимост, се слуша. Политиците слушат олигарсите, за да знаят какви схеми разиграват и обратно – олигарсите слушат политиците. А тази система беше наложена от БСП. 90% от олигарсите са свързани с БСП. Ама тези хора трябва перманентно да бъдат подслушвани, защото те работят против интересите на държавата. Но проблемът на държавата е, че те в съда винаги си намират адвокати и става така, че СРС-тата не могат да се реализират. Точно тези, които са измислили цялата система, сега реват. Спомнете си за Окръжното на БСП през 92-93 година в началото на прехода, когато се даде интифа да се оплюват десните лидери, да се компрометират, рекетират. БСП имаше и генералски кръг, а по времето на Станишев и срещу него имаше СРС-та. Те един друг се слушат...

 

- Само че сега се говори, че става дума за грандиозен евроскандал!

 

- Грандиозният евроскандал не е сега, той беше по времето на Тройната коалиция, когато дойде една много тежка констатация от страна на ЕС, че в България няма граждански контрол над СРС. А как те разбраха гражданския контрол – сложиха едно бюро за контрол с четирима човека, всички свързани с тройната коалиция - Антон Станков, Бойко Рашков, един етнически турчин и Нестор Несторов. Това ли е гражданският контрол? Това, което ГЕРБ направи, е че закри това бюро и направи парламентарна комисия, където на паритетен принцип влязоха представители на политическите сили. България е парламентарна република, всичко започва и завършна в парламента. Скандалът има една много проста причина.

 

- Каква е тя?

 

- В БСП сега са уплашени. Вижте Станишев е председател на ПЕС, а има шанс по-нататък да кандидатства за председател на ЕК на мястото на Барозу. Нали е ясно, че за да стане факт това, Станишев трябва да калкулира вътрешна победа. Така че заради едната-едничка кариера на Сергей Станишев, той си създаде един голям скандал, за който сега се твърди, че бил и европейски. Така че, когато Станишев каза, че няма да се кандидатира за премиер, причината е много ясна – за да станеш шеф на ЕК, не може да си в изпълнителната власт на своята страна. Това е истинската причина и цялата работа е насочена към личната кариера на Станишев. Той е заложил на карта своята чест и достойнство. А Пламен Орешарски, когото издига за премиер, е едно мюре за десния избирател. Той обаче няма да е премиер. Защото са водени тайни преговори в рамките на три обяда с Кристалина Георгиева, която също е техен продукт, на тяхната партия и нея я готвят за премиер на евентуално програмно правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 19309 |04.04.2013 Мартин Христов: Искаме да помагаме, но държавата ни спъва . 78| 31828 |21.03.2013 Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай . 52| 14382 |19.02.2013 М. Радева: Станишев няма смелостта да отиде при протестиращите . 43| 18538 |03.01.2013 Влади Въргала: Избягвам да гледам телевизия, защото искам да оживея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads