Реклама / Ads
1| 13742 |09.08.2016 ИНТЕРВЮ

Анна Глазова пред BBC: Ердоган казва „приятелю”, но Путин си мълчи

.
Анна Глазова
Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговарят в Санкт Петербург. Там руско-турските отношения получават нов обрат – от нападки преминават към приятелство. Това е първата среща на двамата лидери след ноември 2015 г., когато руски военен самолет Су-24 бе свален от турски пилоти.
 
За това, какви резултати се очакват от срещата, руската редакция на Би Би Си потърси мнението на Анна Глазова, ръководител на Центъра „Азия и Близък изток” в Руския институт за стратегически изследвания.

 

- Би Би Си: За какво му е на Путин тази среща и за какво му е на Ердоган това пътуване?

 

- След 7-месечната пауза в отношенията между Русия и Турция се натрупаха много въпроси и проблеми, които трява да бъдат обсъдени. Разбира се интересите на Русия и Турция в тази среща са различни.

 

За турския президент тази среща е особено важна, тъй като в последно време отношенията на Анкара с Евросъюза и САЩ се влошиха много. На този фон Турция съвсем искрено се надява да затопли отношенията си с Русия и ще направи всичко въможно това да се случи. За това подсказват репликите на Ердоган в навечерието на пътуването му за Санкт Петербург. Очевидно е, че Анкара пострада страшно много от икономическа гледна точка от кризата в руско-турските отношения – загубите в туризма, санкциите и пр. На всичкото отгоре Турция се сблъска с терористичните атаки. Със сигурност борбата срещу тероризма ще е една от темите на срещата.

Що се отнася до Русия, то тя възприема Турция като голяма регионална сила. Добрите отношения с нея са плюс и за Москва, и за Анкара. Ситуацията в Сирия също ще бъде обсъдена и сигурно ще се набележат общи действия. Русия се надява Турция да промени своето отношение към Сирия. По-конкретно ще се обсъди покриването на участъка от сирийско-турската граница на запад от Ефрат. Именно оттам през последните години проникваха терористи, доставяше се оръжие, а Турция си затваряше очите. Това трябва да се промени.

Има и още един важен момент – безопасността в Черноморския регион. Също и на Кавказ. Възпламеняването отново на карабахския конфликт стана възможно, според мен, заради влошените руско-турски отношения. Русия и Турция са гарант за мира в този район, за да бъде замразен този конфликт.

 

- Би Би Си: Ердоган за своя „приятел Владимир”. Как да разбираме това?

 

- Забележете: изразът „приятелят Владимир” звучи от страна на Ердоган, а руската страна се въздържа от емоции.

 

Не вярвам двамата президенти да имат намерение да се възползват един от друг. Кризата в отношенията показа, че в политиката няма приятели и врагове. Тя трябва да се дефинира на основата на прагматичните отношения. Двете страни разбраха това. Затова обясеннията в дружба трябва да се поставят в кавички. Ще се обсъждат взаимнополезни теми. През годините Ердоган много умело се възползваше от противоречията между Русия и Запада за постигане на свои цели. Нека си припомним изявленията на Ердоган, че Турция може да стане член на Евразийския съюз. Тази риторика е отправена в посока към Запада: не ни отблъсквайте, защото можем да се сближим с други силни страни.

 

Днес Ердоган отново говори за реализиране на „Турски поток”. След като доста време Турция не говореше за проекта и дори го обявяваше за закрит. Надяваше се Западът да реагира на нейната позиция. Разбира се положително. Затова връщането към темата за „Турски поток” е реплика както към Русия, така и към Запада. Прагматизмът трябва да победи.

Затова двете страни ще направят всичко възможно да стоплят отношенията помежду си.

 

- Би Би Си: А дали Путин е простил на Ердоган?

 

- Седем месеца турската страна се правеше, че не разбира какво иска Русия и не се интересуваше от това. Налагайки икономически санкции на Турция Русия показа своите условия за евентуално нормализиране на отношенията.

Тази страница в нашите отношения вече може да бъде забравена или поне редактирана. Трябваше да се направят сериозни изводи от ситуацията и руският президент ги направи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11906 |30.07.2015 Атанас Русев: Общините са продавали дюни, от кадастъра крият картите, които го доказват . 8| 9829 |06.04.2015 Людмил Рангелов: Огромен проблем е, че съдилища в Европа отказват да ни върнат осъдени лица . 45| 15976 |12.03.2015 Тенчо Попов пред Фрог: Епир и Солун са български, доказва го монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads