Реклама / Ads
15| 11549 |04.07.2013 ИНТЕРВЮ

Чикаго първи признава България за самостоятелна държава след Съединението

.
Иван Сотиров
В Деня на независимостта на САЩ разговаряме с първия генерален консул на България в Чикаго в периода 2005-2009 г. и председател на фондация «Приятели на Чикаго» Иван Сотиров за най-българския град в Съединените щати.
 

- Г-н Сотиров, каква е целта на Дните на Чикаго в София, които се провеждат за трета поредна година в столицата ни?

 

- За трета поредна година провеждаме в София Дни на Чикаго, които са по инициатива на фондация «Приятели на Чикаго» с подкрепата на Столична община и посолството на САЩ у нас. Целта е да направим този град, в който живее най-голямата българска общност в САЩ, по близък на българина. Далечната цел е да се побратимят двата града, за да се трансферират добри практики, както от България към Америка, така и от Чикаго за България. Идеята е чрез културни, образователни и развлекателни събития да запознаем софиянци и гостите на столицата с този прекрасен американски град.

 

- Кога има изгледи да стане побратимяването ? Кога е направено предложението двата града да станат побратими ?

 

- На 3 февруари 2003 г. в Чикаго беше на посещение за първи път кмет на София. Организирах среща на Бойко Борисов с кмета на Чикаго Речард Дейли. На нея софийският кмет предложи  София и Чикаго да се побратимят. Кметът на Чикаго, който бе градоначалник в продължение на 23 години каза, че в Чикаго има голяма българска общност, което е основание да се мисли за побратимяване на двата града. Но за да стане това, според него, преди подписване на споразумението, което е само един административен акт, трябва да се създадат контакти в областта на науката, културата, образованието и бизнеса. И когато достигнат необходимото равнище, да се подпише и споразумението. И наистина, важен е пътят, важен е процесът на създаване на по-тесни контакти между София и Чикаго и естествено накрая ще дойде подписването. Затова не можем да се ограничим със срокове. От интензивността на развитие на отношенията зависи дали този срок ще бъде по-кратък или по-дълъг.

 

- Датата на провеждането на Дните на Чикаго в София не е избрана случайно. Финалът съвпада с честването на Деня на независимостта в САЩ ?

 

- След като се върнах в България в края на своя мандат през 2009 г. пред мен стоеше идеята за осъществяване на побратимяването на София и Чикаго. За да се помогне за това, реших че е добре да инициираме създаването на фондация «Приятели на Чикаго». Тази фондация беше създадена през 2010 г. и същата година стартирахме програма за приятелство между България и Чикаго. Централно място в тази програма заемат Дните на Чикаго. Те са концентрирани в една седмица събития, които да привлекат вниманието на столичани към този американски град. Тази седмица е непосредснвено преди 4 юли – Деня на независимостта и по този начин споделяме честването на американците.

 

- Г-н Сотиров, у нас не е известен факта,че Чикаго е американският град, който първи в света признава независимостта на България след руско-турската Освободителна война и Съединението. Разкажете нещо повече за това ?

 

- Това е много интересна история, която бих казал, че е много, много, много малко позната в България. До мен достигна информация, че има такъв факт и затова, когато бях миналата година в Чикаго, отидох в библиотеката на архива. Предоставиха ми цялата информация за участието на България в световното колумбово изложение през 1993 г., за което знаем от книгата на Алеко. Там, наред с всички други неща, се  натъкнах на статия, която се казва «Спечелено от българите» с подзаглавие «Турция и Русия победени в дипломатическа битка». Оказа се, че малка България по това враме е спечелила за първи път много голяма дипломатическа битка с Великите сили Турция и Русия и благодарение на това стига до своето признание като независима държава.

Как става това? България получава покана за участие в  Чикагското изложение и определя за свой представител там Вълко Шопов. Той е млад човек, завършил американското училище в Пловдив  и като стипендиант заминава за Лондон, където завършва висше образование. След това се връща в България. Той е човек с европейско мислене и култура и може би затова е определен за български представител в Америка. Когато пристига в Чикаго, за да направи българския павилион там и представи България, турците предявяват законните си искания да сме под нейна шапка, тъй като България по това време е все още васална. След Съединеното на Княжество България и Източна Румелия нито една от Великите сили не признава българската държава. А колкото и да е странно, Русия се присъединява към своя вечен враг по това време и двете империи започват дипломатическа война срещу България, за да не се представи страната ни като самостоятелна държава на изложението. След двуседмична дипломатическа битка американските власти признават България. Вълко Шопов доказва с аргументи, че България заслужава да бъде представена като независима държава. Американците от държавния департамент, като прагматични и практични хора, прехвърлят този въпрос да го реши Чикаго. Там има по това време комитет на изложението и точно той взема решение България да участва в Колумбовото изложение като самостоятелна страна. По този начин България за първи път след Съединението е призната като независима държава ог град Чикаго  и респективно от САЩ, тъй като се изразява американската позиция.

 

- Точна ли е информацията, че кметът на Чикаго обявява с Прокламация националния празник на България, Трети март, за български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да празнуват заедно с българите ?

 

 

- През 2005 г. пристигнах в Чикаго като първи генерален консул на България и през февруари следващата година имах среща с кмета на  града Ричард Бейли. Разказах му за българите, които са повече от 100 000 в града. Разказах му за развитието на България, която вече бе член на НАТО и предстоеше да стане член на ЕС. Напомних му, че неговият баща, който също се казва Ричард Бейли , е бил кмет на града 22 години. Точно при него са отишли група българи през 1960 г. Те му разказали за България. Тогава таткото издава първата прокламация, с която обявява Трети март за български ден в Чикаго. Припомняйки тази история на кмета-син, аз му казах, че само след месец ще честваме националния празник на България. И на Трети март 2006 г. Ричард Бейли – син издаде прокламация, с която обяви този ден за български ден в Чикаго и прикани всички чикагци да празнуват заедно с нас. Той възстанови една традиция, която е съществувала и след смъртта на баща му е била прекъсната.

 

- А как стана така, че на Трети март българският трицветник вече се развява в центъра на Чикаго ?

 

- Използвайки това, че кметът Бейли вече знаеше за българската  общност и издаде прокламация, на следващата година предприех стъпки за да издигнем българското знаме на националния празник на централния площад на Чикаго. Там има три пилона, на които постояно стоят знамената на САЩ, на щата Илинойс и на града Чикаго. Така че на 3 март 2007 г. имах честта да издигна на средния пилон българското знаме. Създаде се една нова традиция, която продължава и досега. Всяка година на Трети март се издига българското знаме , има песни и танци в Културния център.

 

- Вярно ли е това, че в Чикаго българският език е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба?

 

- Това не се знае, но лесно може да се види, като се влезе в уебсайта на данъчната служба, където има брошури и на български език. В тях на кирилица се обяснява как се плащат данъци, какви данъчни облекчения има и т.н. Това стана по време на моя мандат. От данъчната служба ми се обадиха и казаха , че имат 21 езика, на които се издават такива брошури и предложиха да подготвим подобни и за българската общност. Редактирахме брошурите и от 2006 г. всички българи ги ползваха.

 

- Разкажете как живее най-голямата и най-добре организираната българска общност в САЩ ?

 

- Официалните данни на МВнР  сочат, че българите в Чикаго са над 100 000. Общността е достигнала такъв размер през последните двадесетина години. Преди това е имало около 2-3000 българи. В кварталите, където живеят, може да се видят десетки български ресторанти, дискотеки, вестници. Може да се купи всичко – от сиренето и лютеницата до вафлите. Със създаването на генералното консулство българската общност започна още по активно да се включва в обществения живот. През 2005 г. там имаше само две български неделни училища към църквите «Св. Иван Рилски» и «Св. София». Сега в Чикаго вече има девет български училища. Там децата на емигрантите ни учат, защото трябва да знаят и бъгарски. В Чикаго има много организации – на българските художници, на българските писатели, имаме няколко културни центрове, организация за бългаските музеи и др. Българите са изключително активни. Има пет български вестника, българска телевизия. Най-големият вестник е «България сега» със 72 цветни страници. Това е общност, която живее и се развива и предстои скоро да видим българин член на Общинския съвет на Чикаго. Това е целта. Чрез бизнес-утвърждаване българската общност да получи представителство в местните органи на властта.

 

- Интересуват ли се българите в Чикаго от събитията и протестите в България ?

- Всичко, което се случва в България, намира отзвук и в българската общност. Там се получават всички български вестници и като хартиени издания, не само по интернет. Докато, например, сърбаш шкембе чорба в гостилница «Вкусен свят» срещу вас е телевизорът, където вървят програмите на нашите телевизии. Българите в Чикаго са много информирани. Там е оформена интелигенция, която реагира на всичко, което се случва в България. Това, което съм видял аз е, че протести свързани с исканията на българите, има и в Чикаго. Защо ? Защото повечето от тези хора са първо поколение емигранти, всички от тях имат много роднини в България. На много от тях децата идват през лятото при баба и дядо. Освен това е известно, че приносът за страната на българите, които са в чужбина, е финансово повлиян от всички чужди инвестиии и затова е  съвсем законно и нормално нашите чикагци да се интересуват и да са съпричастни на това, което става в България. И те протестират. Вижте и вие в интернет.

 

 

- Какво означават четирите звезди на флага на Чикаго ?

 

- На Чикагския флаг има четири звезди. Всяка от тях е свързна с някакво събитие в историята на Чикаго, с важно значение за града и формиране на характера на чикагци. Първата звезда е за битката при форд Диаборн. Това е една битка през 1812 г., в която индианци нападат изтеглящи се войници, жени и деца и убиват 67  души. Тя е признак за толерантността на чикагци. Втората звезда е за големия чикагски пожар, който избухва през 1871 г. и унищожава две трети от града. Но само за три месеца се построяват много повече жилища от изгорелите. Възстановяват бизнеса, банки, списания, всичко. Тази звезда е за техния несломим дух. Преодоляват всички бедствия и вървят напред. Третата звезда е за Световното колумбово изложение през 1893 г., за което всички знаем от книгата на Алеко. Това изложение е очертало и показало на света САЩ като богата и просперираща държава. Показало е стандартите, по които трябва да се развива Америка. Това е звездата на предприемаческия дух на чикагци. Четвъртата е за още едно изложение, с което е свързан днешния свят. Това е изложението «Век на прогреса», което е през 1933 г. и е във връзка със 100 годишнината от признаването на Чикаго за град. Това изложение показва ролята на техническия прогрес и определя развитието на света досега. Само един пример- тогава Форд построява най-големия павилион, в който излага автомобилите и светът днес е невъзможен без тях. Четвъртата звезда е признание за иновативния дух на чикагци.

 

 

- Какво не е успял да предвиди за Чикаго Алеко Константинов ?

 

- Трудно е да предположа, но Алеко Константинов едва ли е мислил през 1893 г., че Чикаго ще стане най-големия български град в САЩ. Начинът по който Алеко описва изложението, говори много. Той пише, че само в един от павилионите, този на промишлеността, може да се събере цялото българско пловдивско изложение, плюс цялото живо население на областта с цялата му стока. Мисля, че Алеко Константинов , известен като Щастливеца, след като е видял всичко това в Чикаго, е искал да се случи и в България. Затова провеждането на тези Дни на Чикаго в София и желанието добрите практики от Чикаго да дойдат в България е реализиране в известна степен и на част от мечтите на Алеко за една модерна и просперираща България.

 

Интервю на Фрогнюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 14308 |06.11.2012 Първият братовчед на патриарха: Дядо Максим издържа на всички бури . 49| 18327 |09.11.2011 Журналистът Крум Благов: Съветник на Станишев раздаде първия милион на олигарсите . 63| 15689 |26.09.2011 Политологът Татяна Буруджиева: Доган печели изборите на първи тур . 24| 17426 |05.11.2009 Бях първият, който видя новината, че Тодор Живков е освободен от поста си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads