Реклама / Ads
63| 15688 |26.09.2011 ИНТЕРВЮ

Политологът Татяна Буруджиева: Доган печели изборите на първи тур

.
За Плевнелиев има още тайни, ГЕРБ трябваше да издигне отворената книга Цветанов
 
интервю на Васил Василев

-Г-жо Буруджиева, вече са ясни кандидатпрезидентските двойки. Каква е оценката ви за тях?


- Те първо трябва да покажат как виждат ролята и смисъла на президентската институция в държавата. До тук имаме само имиджови послания, които показват какви са кандидатите като личности. Дебатът по същество не е започнал и затова не мога да ги оценя като кандидати. Основното предизвикателство пред Плевнелиев е да покаже как той ще бъде президент, а не Бойко Борисов. Ивайло Калфин по аналогичен начин трябва да представи своя концепция за това, как ще промени президентството – кое от наследството на Първанов ще запази и кое ще премахне, и въобще ще прави ли някакви промени.

Г-жа Кунева на свой ред има задачата да покаже дали наистина съществува гражданско общество у нас, от което тя твърди, че е издигната. Пред Румен Христов предизвикателството е да покаже висотата на парламентарната група на Синята коалиция и да не изостава от нея. Сидеров пък ще се опита да докаже, че „Атака” не е загубила доверието сред избирателите си.

- Кой е вашият фаворит?

- За момента не може да се направи такава оценка, тъй като в последния момент БСП извадиха много силен кандидат за вицепрезидент. Очертават се прелюбопитни избори, много напомнящи на ситуацията преди 10 години, когато се очакваха също предизвестени резултати.

- Има ли политици сред кандидатите, които могат да водят качествен дебат?

- Разбира се, че има такива политици. Лошото е, че основният кандидат за „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев не умее да участва в подобни разговори. Доказа го с последната си изява, когато отказа да отговаря на репортерски въпроси по повод онзи мистериозен подкуп. Много по-подготвена от него е Маргарита Попова. Очертава се интересен дебат, в който ще се изправят правосъдният министър в оставка и Ивайло Калфин. Един президент не трябва само да чете какво са му написали, както Плевнелиев, а да има позиции по всички международни и вътрешни въпроси. Освен умението да участва в дебати, президентът трябва да разполага със скрита информация за опонентите си, каквато от БСП доказаха, че имат за Плевнелиев. Патентът за тези козове не е изобретен от левицата. Видяхме, че този метод се използва навсякъде, като във Франция например.

- Как ГЕРБ ще компенсира неумението на Плевнелиев да влиза в дебати?

- Единият вариант ГЕРБ вече го изигра. Борисов излезе и каза, че като гласуват за Плевнелиев, хората все едно пускат своята бюлетина лично за премиера, което не е чак толкова добър ход. През последните 2 години министър-председателят е събрал достатъчно негативи към себе си и към политиката си. Но все пак президентският пост е доста по-специфичен от Министерския съвет. Вторият вариант е затягане на партийните структури в ГЕРБ и влизане на Плевнелиев в балотаж като първи кандидат. В момента това също се прави. Максимално силно се надъхва електоратът, а в същото време се цели колкото се може по-ниска обща избирателна активност, защото тогава на практика партийните ядра решават изборите. Налага се обреченост и предопределеност на изборите чрез социологически данни. Виждаме, че тази тактика в момента се използва от всички партии. Третият коз на ГЕРБ е да покаже, че кандидат-президентът им е извън стереотипа на досегашния образ на държавен глава. Че той коренно се различава от досегашния президент и че хората са имали грешна представа какво представлява всъщност тази институция. Прави се опит Плевнелиев дори да се представи като човек, който си няма хал хабер от тази длъжност, но пък иначе може да си работи, честен е и се старае. Ако аз бях пиар на ГЕРБ, никога не бих ги посъветвала да издигнат Плевнелиев.

- Кого щяхте да предложите на негово място?

- Цветан Цветанов, с когото ГЕРБ тръгна през 2009 г. Вече отминаха най-тежките обругавания на този кандидат и вече можеше да се изкарат позитивите. Щяхме да имаме кампания без неизвестни. Всичко е като една приказка – първо трябва да мине черната вода, след това сивата, докато не дойде златната. За разлика от Плевнелиев за Цветанов няма вече скрити неща от хората.

- Умишлено ли БСП заложи на Калфин, който удивително прилича по маниер, мудност и премереност на Георги Първанов?

- Не, не мисля, че кандидатът на БСП е издиган по калъп. Партията трябва да си отговори на тези избори дали ще се бори за президентската власт отново, тъй като през втория мандат на Първанов той не беше част от БСП. Калфин е важна фигура за спечелването на втория тур. Както ГЕРБ, така и левицата ще заложи на партийните си структури за достигане до балотаж.

- Каква ще е функцията на Ахмед Доган на тези избори?

Има голяма прилика между изборите през 2001 г., когато БСП бяха от губещия отбор на състезанието по предварителни проучвания и не бяха считани за победител. Разликата между 2001 г. и 2011 г. е Ахмед Доган. Едната възможност е ДПС да подкрепи един от кандидатите. ДПС може да реши тези избори само за един тур, ако подкрепи Росен Плевнелиев. В същото време Ахмед Доган не дава никакви сигнали за това. Не виждам как ДПС ще застане и зад Меглена Кунева. Движението за права и свободи имаше много възможности да го направи досега. Вероятно Доган ще се въздържи от подкрепа и на Ивайло Калфин, както и на останалите кандидати с оглед на това, че изключително недемократично се развиват отношенията между ДПС и БСП в това отношение.

В същото време виждаме Бойко Борисов, който отказва подкрепата на Доган, но в същото време се опитва да ерозира отношенията му и с останалите играчи на тези избори. Хем на ГЕРБ им се иска да бъдат подкрепени от избирателите на ДПС, хем не им се иска това да бъде официално и да става предмет на разговор и на политически договорки. Няма такова нещо в една демократична държава. Партиите са партии. Не може да казваш на хората, че са добри, ако гласуват за теб, а да са лоши, когато гласуват за своята партия, била тя ДПС, СДС или БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7223 |15.07.2011 Любо Ганев: Крайно време е да спечелим прословутата Световна лига . 37| 13970 |29.06.2011 Ал. Маринов: Идва краят и на „безсмъртника” Доган . 23| 14431 |13.06.2011 Мехмед Бакалов: Очаквам изненади на изборите в Родопите . 84| 10959 |30.03.2011 Стефан Софиянски: Каня Костов за коалиция на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads