Реклама / Ads
5| 9463 |31.10.2017 ИНТЕРВЮ

Ст. Делийски: Конгресът на БСП се случи по предварителния план на Нинова

.
Страхил Делийски
Има риск БСП да остане сама в планирания от нея вот на недоверие на тема корупция. Тя разчита на следното внушение – който не подкрепи вота, значи подкрепя корупцията. Може да се окаже, че само парламентарната група на ДПС подкрепя вота, заяви в интервю за Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

- Какъв бе смисълът от конгреса на БСП, след като нищо не произтече от него?

 

- Конгресът на БСП не реши проблема с вътрешното напрежение на социалистите. Напрежението е между личности, а не се е породило по повод идеи и политики. Нинова се опита посредством спектакъла на конгреса да покаже, че тя е безалтернативният лидер. Това обаче трябва да покаже на закрити врати, а не пред публика.

 

Освен това конгресът показа, че вътрешната партийната опозиция няма сила, а и че няма лица, които да предложат алтернативна визия на БСП като партия. Нищо кой знае какво не стана на конгреса. Единственото, което се случи на него, е, че ГЕРБ се изнерви.

 

- След конгреса какво да очакваме от БСП?

 

- БСП заявиха алтернативни секторни политики, в това число и на данъчните. Оттук нататък следва да видим как ще се борят за тяхното реализиране. Ако не го направят в рамките на този парламент, означава, че говоренето за алтернативни политики е пропаганда. Ако приемем, че БСП сериозно се готви за властта, БСП следва да обясни как ще я реализира, форматът, в който ще я осъществи и с кого. Не тези въпроси трябва да отговори преди да тръгне към властта. Ще търси ли партньори в рамките на сегашния парламент или ще търси подкрепа навън от различни граждански организации. Столетницата обаче не дава знак, че е склонна да чува нещо, което е извън сградата на Позитано 20.  


- Да очакваме ли, че вотът на недоверие на левицата на тема корупция ще мине като конгреса й?


- Искането на вот на недоверие е нормална практика на опозицията. Обикновено целта на тези вотове не е да свали някого от власт, а да покаже алтернативни политики и да събере подкрепа извън партията, която го е внесла. Вотът трябва да покаже, че една партия може да консолидира около себе си други парламентарни групи. В конкретния случай има риск БСП да остане сама. Тя разчита на следното внушение – който не подкрепи вота, значи подкрепя корупцията. Може да се окаже, че само парламентарната група на ДПС подкрепя вота, което отново форматира Движението за права и свободи като партньор на столетницата.

 

БСП се реши да внесе вот на недоверие, защото видя, че ГЕРБ са уязвими.  Те са уязвими, но това не означава, че и БСП не са такива. БСП след вота иска да покаже различно и чисто лице, което ще мине през признаване на грешки.


- Защо БСП не продължи да разкрива далаверите на ГЕРБ, както обеща да направи?

 

- Може би смени стратегията. Вероятно, когато тръгнат да внасят вота на недоверие, далаверите отново ще бъдат припомнени.


- Появи се нова формация на политическия хоризонт – „МлаДА България”. Какви са Ви очакванията за нея? Ще успее ли да се превърне в алтернатива на дясното, каквито претенции има?


- Партиите, които се обединиха в този формат, пропуснаха момента. Те изгубиха до голяма степен доверието на своите привърженици, тъй като допуснаха поредица политически грешки. Не виждам промяна по отношение на нагласата на тези партии. Останаха себелюбието и претенциите им за изключителност. Те смятат, че са единствени и неповторими, а всички останали са под тяхното ниво, което говори за политическа импотентност. Не виждам лидерите на тези организации да са си направили правилните изводи от десегашното си поведение. Трябва да видим какви цели ще си постави „МлаДА Бългалия”.

 

- Вчера здравният министър си подаде оставката. Не е ли озадачаващо, че предшественикът му д-р Петър Москов е разследван заради скандала с турските ваксини, но си остана до последно на поста?  Не се ли мери с различен аршин?

 

- Да си подадеш оставката е нещо, което не всеки има силата да го направи. Има различни интереси вътре в управляващата коалиция. Този случай твърде напомня за начина, по който беше сменен министърът на образованието проф. Танев. Определени медии му спретнаха скандал заради турското робство. Подозренията, че един читав човек е жертван в името на нещо друго, ще останат.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 18994 |25.11.2016 Решетников: КОЙ предложи Радев на Нинова? . 24| 10672 |09.05.2016 Парамов: Корнелия Нинова е жена с чар, но да не сваля Борисов . 7| 23440 |01.04.2016 Корнелия Нинова: Има срастване на политиката с мафията и силните на деня за сметка на беззащитния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads