Реклама / Ads
5| 5787 |04.08.2023 ИНТЕРВЮ

Доц. Иво Инджов пред ФрогНюз: Съдийската независимост може да пострада покрай промените в НК

.
Възможно е политиците да се опитват да замажат очите на обществото с промените в НК по отношение на домашното насилие. Темите за съдебната реформа, които трябваше да бъдат в сърцевината им, остават на по-заден план. Има тревога, че съдийската независимост ще пострада.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът доц. Иво Инджов. 

 

Ето и целият разговор: 

Доц. Инджов, депутатите се върнаха внезапно от лятната си ваканция, за да приемат спешни промени в Наказателния кодекс във връзка със потресаващия случай от Стара Загора. Има ли потенциал за скандали? 

 

Обществено-политическата ситуация в България в момента е такава, че няма потенциал за големи скандали, особено по тази материя. Валят разкрития за случаи на насилие над жени и не вярвам някоя политическа сила да тръгне да опонира на нуждата от промени в НК, за да бъде разширено ветрилото при случаите на насилие над жени. Но има проблем - бързината, с която се приемат тези промени.

Виждате ли опит да се замажат очите на обществото и да се успокои гнева с промени проформа, които адвокати и експерти посочиха, че няма да доведат до съществени резултати?

 

Това е една възможна трактовка. Иска ми се да вярвам, че става въпрос за бързане с добър умисъл - да се предложи юридическо решение на проблеми, които са недоглеждани дълго време. Но “Бързата работа - срам за майстора”. Има критики на доста влиятелни адвокати, които излязоха открито с позицията си. Промени трябва да има, но те да са добре обмислени и да са обект на обществено обсъждане. Както и обществено обсъждане впрочем трябва да има и около предложените промени в Конституцията.

Дюшеш ли дойде на политиците случая със Стара Загора? В момента не се говори толкова за съдебната реформа по онзи неудобен за политическия елит начин и сякаш между другото мина пресконференцията на “Правосъдие за всеки”, в която заявиха, че нищо от договореното не е включено в проекта за промени в конституцията. 

 

В момента тема №1 е насилието върху жените и възникващата  солидарност, чиято цел е това да бъде пресечено. Съвпадат по време с усилията на новата тройна коалиция да направи промени в Конституцията. Темите за съдебната реформа, които трябваше да бъдат в сърцевината им, остават на по-заден план. Критиката на “Правосъдие за всеки” се чу много ясно и дори вчера от ДПС се съгласиха с тях като казаха, че не е работено с червена химикалка върху конституционните промени. 

Каква е ролята на ДПС в този процес? Заговори се за червената им химикалка в предложените промени в основния закон - нещо, което от ДПС отричат. 

 

В момента те са възприели тактиката на това да приемат обществено желани промени в Конституцията и различни закони, да се солидализират с тях. Знаем, че проблемът не е приемането на един хубав закон у нас, а прилагането му и дали има политическа воля и институционална готовност. 

Покрай случая в Стара Загора всъщност се заговори за втори “исторически компромис” и бламиране на съдийската независимост. Вие виждате ли подобен риск? 

 

Без да съм специалист в тази сфера - има натрупани доста факти, които ни карат да се тревожим, че промените могат да са шумни и ефективни, но отново да пострада съдийската независимост. А именно независимият съд е в основата на върховенството на правото. 


Има доста тревожни сигнали, които все повече започват да излизат на повъхрността на фона на този “конституционен ентусиазъм” на новата коалиция.

Каква ще е цената на местните избори за така наречената сглобка? 


ПП-ДБ вероятно ще загубят местните избори в страната, но при повече късмет могат да спечелят кметското място в София. Моделът “ГЕРБ” в столицата се е изхабил прекалено много, били са твърде дълго на власт. Кандидатурата на Васил Терзиев обаче не е убедителна. Не е лесно да си в една “сглобка” с най-големия си политически противник, който си громил в продължение на две години и сега да правиш кампания, която да разобличава модела “ГЕРБ” в местната власт. Мисията за сериозна промяна на електоралната карта е невъзможна.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6033 |02.08.2023 Доц. д-р Джеймс Йоловски пред ФрогНюз: Бюджет 2023 е твърде пожелателен, няма почти никакви буфери за реакция . 13| 13776 |02.08.2023 Адв. Емил Георгиев пред ФрогНюз: Притесняваме се да не опраскат Конституцията. Сюрпризираха ни с този проект . 9| 10176 |01.08.2023 Д-р Владимир Сотиров пред ФрогНюз за казуса ”Стара Загора”: Съдиите държат да бъдат първо съдии и след това хора . 2| 7616 |27.07.2023 Елена Дариева пред ФрогНюз: Водещи при повечето общини на изборите ще са темите за оцеляването, а не за развитието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads