Реклама / Ads
3| 3126 |15.07.2024 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова за ФрогНюз: Съдбата на САЩ и на света е в ръцете на няколко десетки хиляди колебаещи се избиратели

.
Елена Поптодорова Източник: БГНЕС
"Да, първата реакция е “кампанията на Тръмп приключи, той печели тези избори”. Аз обаче смятам, че все още имаме въпросителни, имаме неизвестни, на които трябва да се дадат отговори в близките дни - включително дали Байдън остава кандидатът на Демократическата партия. Явяваме се в съвършено нова политическа ситуация в кампанията. Съдбата на САЩ и на света реално е в ръцете на няколко десетки хиляди избиратели в седемте колебаещи се щата".
 

Това каза пред ФрогНюз дипломатът и общественик Елена Поптодорова, бивш посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб на България.

 

Ето и цялото интервю:

След атаката срещу Доналд Тръмп, наблюдавахме плахи позиции от страна на по-либералните партии, на политиците с изразен евроатлантизъм. Според мен причината е личността на Доналд Тръмп и неговите позиции. В същото време у нас политици като лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов още в първите минути заговориха за “пълна подкрепа за Тръмп”. Какво показва това според Вас?

 

Костадин Костадинов, разбира се, дава пълна подкрепа. Този тип партии поначало биха искали следващ президент на САЩ да бъде Тръмп. Разчита се, че това ще промени отношението към Украйна, към НАТО, че много силната тясна евроатлантическа връзка ще бъда разхлабена от Тръмп. Тези партии с крайни антиамерикански позиции и у нас, и в други държави в Европа, биха се радвали Тръмп да е президент. Затова така спонтанно и бързо идва политическа подкрепа. Подкрепата на Костадинов е така формулирана, че звучи като политическа подкрепа, а не само като подкрепа на жертва на нападение. 







Трябва много ясно да разграничим събитията, те ще бъдат разграничени и с напредъка на кампанията и наближаването на датата на президентските избори в САЩ - 5 ноември. В първите часове, в първите дни след опита за покушение срещу Тръмп идва вълната на съпричастност. И у нас имаше много такива политически изявления, от цял свят - също, и така трябва да бъде - да бъде осъдено такова насилие, такова нападение, да бъде оказано съпричастие на жертвата на един атентат. Важното е обаче, и това е много големият, много тънък политически момент, как това ще се отрази върху политическия смисъл на кампанията. В момента подкрепата за Тръмп е в защита на демокрацията, на демократичните похвати в политическия процес и в изборите, на демократичното право на хората да бъдат избирани, да се гласува, да има отворено общество. В близките дни обаче ще започне да се проявява отражението върху кампанията. 


Това е и най-сложната игра, която Байдън трябва да изиграе. Ще го видим в бъдеще, вероятно след като приключи конвенцията на републиканците. Трябва да си даваме сметка, че в тези три дни, в които ще бъде конвенцията на Републиканската партия, тази атака ще бъде основен сюжет, основна тема. Около нея ще се въртят и речите, и подкрепата за Тръмп, защото той наистина успява с езика на тялото да изобрази сила, да изобрази мъжественост. В тази политическа кампания това е много важно.

Какви последствия според Вас ще има от този опит за покушение - както в САЩ, така и глобално?


Това е наистина сложно за прогнозиране, защото зависи как ще се развият оставащите месеци до ноември - говоря за изборите в САЩ. Неуспелият опит за атентат срещу Тръмп му спечели много симпатии. Най-важно е да огледаме тази решаваща група от избиратели в САЩ - т. нар. неопределили се. Това са хората  в онези седем щата, които са известни с това, че могат да сменят позицията си от демократическа към републиканска. Няма причина да се съмняваме, че твърдите ядра на двете партии ще остават там, където са били и преди атентата. Това как ще преминат изборите в тези колебащи се щата ще определи резултата от изборите. Да, първата реакция е “кампанията на Тръмп приключи, той печели тези избори”. Аз обаче смятам, че все още имаме въпросителни, имаме неизвестни, на които трябва да се дадат отговори в близките дни - включително дали Байдън остава кандидатът на Демократическата партия. 


В идните месеци той ще подчертае точно президентското отношение, президентското поведение, което показа след атентата. Ще може да се премине от личностното сравняване към политиката. Няма да се лъжем - последните две седмици донесоха огромна промяна в американската кампания. Най-напред, почвайки от дебата, който беше просто разтърсващ като впечатление, което остави, и стигайки до атентата. Тези събития промениха и речника на двамата кандидати. Допреди дебата - и особено допреди атентата, беше ясно, че надпреварата е между двама еднакво недолюбвани кандидати. Две трети от американците биха искали да видят други кандидати и от републиканска, и от демократическа страна. Но сега, след събитията от този уикенд, настроенията изглеждат по друг начин. 







Истината е, че и Тръмп, и Байдън показаха президентска направа. Тръмп, който внуши силата, мъжеството на кандидата за този най-висок пост, и Байдън, който наистина се държа президентски - той не се държа като кандидат в кампания в тези два дни, той се държа като президент на една нация. Явяваме се в съвършено нова политическа ситуация в кампанията. И двамата говорят за единство на нацията. Очаква се Тръмп да промени стила на посланията, които се очакваше да бъдат много войнствени на републиканската конвенция. В първото си интервю след атентата Тръмп подсказа, че ще промени изцяло съдържанието на речта си и тона. Байдън по принцип има в себе си това желание да обединява нацията, той също ще заеме такава линия на поведение. И затова казвам, че вече ще се стигне до конкретни политики.


Ще се стигне и до въпроса за физическата способност на Байдън. Едно основно решение ще бъде дали Байдън остава кандидатът на демократите. В светлината на този атентат се приглушиха възраженията срещу Байдън. В момента фокусът е върху републиканците. Дали ще остане така до средата на август, когато е конвенцията на демократите, предстои да видим. Сега всеки ден носи нещо различно.


Относно какво ще се случва извън САЩ - ако стъпваме на заявките на президента Тръмп досега, оттам лъхаше на изолационизъм и на възмездие, на отмъщение. Той беше обявил, че иска да потърси възмездие от тези, които според него са го преследвали политически - говорим най-вече за администрацията, за демократите, за съдебните власти. Дали неговата риторика ще остане такава е от огромно значение, защото това ще предопредели гласовете на колебаещите. Съдбата на САЩ и на света реално е в ръцете на няколко десетки хиляди избиратели в тези седем колебаещи се щата. Трябва много внимателно да следим поведението на двамата претенденти, защото то ще има пряко отражение върху решението на тези избиратели.

В хипотеза, че Байдън остане кандидатът на демократите, какви ще са предизвикателствата пред него?


Искам да напомня, че когато Байдън стана кандидат на демократите за миналите избори, той беше избран като умерения кандидат на демократите. Припомням какви крайни варианти имаше - на левичарство, което даже беше нетипично за Америка. Само ще кажа Бърни Сандърс, но не само той, за да дам картината такава, каквато беше в предходната кампания. Байдън беше избран като умерения кандидат на демократите и продължава да бъде такъв.







Това, което в момента има най-голямо значение, е как той ще се представя в публичните си прояви и участия. Това е тъжно, но е неизбежно - той е основно наблюдаван за това дали се справя чисто физически и ментално със задачата да е президент на САЩ. При него това ще е слабото място, което ще бъде наблюдавано под лупа.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11474 |12.07.2024 Валери Йорданов за ФрогНюз: Ще се опитам да изкарам “Караконджул” извън Народния театър . 7| 11103 |10.07.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Макрон постъпи като агент на Путин - отслаби най-важната страна на Европейския съюз . 19| 7134 |09.07.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Снишаването на президента е пряка заплаха. Очаквам седем ключови решения на НАТО . 1| 3061 |08.07.2024 Тони Николов: Ситуация, в която всички обичат всички поражда конфликт. Ключово е какво ще се случи в ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads