Реклама / Ads
11| 6291 |01.06.2023 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова: Работата със съюзниците ни не е външна намеса - споделяме общи интереси, цели и средства

.
Източник: БГНЕС
Нужно ни е редовно правителство, поне за средно дълъг период. Президентът не биваше да заема страна в тази кризисна ситуация. Националната сигурност е най-чувствителната част в живота на една държава, и тя вече е част от и обект на колективна сигурност. Работата със съюзниците ни не е външна намеса - споделяме общи интереси, цели и средства. Сърбия има ключова роля за това как живее Косово - дали в мир или в постоянна едва ли не гражданска война.

Това заяви пред ФрогНюз Елена Поптодорова и допълни:

Г-жо Поптодорова, в момента текат разговори за съставяне на правителство с мандата на ПП-ДБ. Какво правителство, според Вас, е нужно на България?

Правителство е нужно. Редовно правителство, което да е постигнато с компромиси между двете преговарящи коалиции, за да има това правителство поне средно дълъг период на живот. Това, впрочем, е желанието на мнозинството българи - последните допитвания от вчера сочат, че над 60% от нас очакват редовно правителство.

Как ще коментирате връчването на втория мандат и позицията на президента Радев? 

 

Извънредна картина се получи, абсолютно необичайна. Процедурата беше оцветена по безпрецедентен начин. А трябваше да бъде изпълнена според буквата на Конституцията. Президентът не биваше да заема страна в тази кризисна ситуация.  И не само това - противно на Конституцията и формалните правила той се обяви против съставянето на правителство според конституционния ред.

През последните дни заради изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" силна реакция предизвика това, че шефовете на службите са съгласувани с посолства. В същото време на 30 май по БНТ Иван Пенков, бивш заместник-директор на Военното разузнаване каза, че такова съгласуване се прави от 2000 г. насам с Алианса. Какъв е Вашият коментар?

 

Ще дам не политически, а професионален коментар. Членството ни в Европейския съюз и в НАТО се гради върху нарочно, специално законодателство, което предвижда и координиране, съгласуване на действия, на политики със съюзниците и партньорите ни.

 

Това е постоянен процес. Затова се приеха и по-конкретни закони, които регламентират структурата и дейността на специалните ни служби. Националната сигурност е най- чувствителната част в живота на една държава, и тя вече е част от и обект на колективна сигурност.

 

Най-сигурната защита на българската сигурност и суверенитет е членството ни в двете семейства на ЕС и НАТО. В наш интерес е да имаме професионални и радващи се на доверие ръководители на службите за сигурност.  Затова е необходимо да търсим информация, да съгласуваме  такива назначения със службите, които имат далеч по-дълга история от нашата.

 

Това са службите на Европейския съюз, на НАТО, които имат по-дълъг опит и са по-добре обезпечени кадрово и финансово, и във всички случаи имат по-задълбочена и обширна информация от нас. Въобще не става дума за козируване. Чувам много повъхностни преценки и те са (гео)политически мотивирани

 

Ако като държава сме наистина загрижени за националния си суверенитет, трябва да назна чаваме най-добрите, годни хора, които не отстъпват на западните си колеги и могат да поддържат доверителен разговор с тях - без преводачи и други посредници..

 

Даже се употребяваха думите за държавна измяна. И различни служби започнаха проверки?

 

Това е (гео)политическо говорене, което няма да издържи в съда.  Повтарям, България е влязла в съюзнически отношения разписани със съответни закони. Говори се твърде на ангро за посолствата. Нека се знае, че във всяко посолство има служители по сигурността.

 

Те са в постоянна оперативна връзка с българските си колеги. Работата със съюзниците ни не е външна намеса - споделяме общи интереси, цели и средства за гарантиране на колективната ни сигурност. Русия не е част от тази колективна сигурност, тя избра да е враг, който цели разрушаването й.


Каква е Вашата прогноза, ще има ли страната ни редовно правителство?

 

След събитията от последните два-три дни като че ли се вдигна възможността за правителство. Смятам, че по-скоро да. За това говорят и социологическите изследвания.

Как ще коментирате ситуацията в Косово? Излезе информация, че НАТО изпраща 700 военни допълнително там. Какво се случва там и как, според вас, може да бъде разрешена ситуацията?

 

Това е най-сложният и експлозивен въпрос в региона, освен Босна и Херцеговина, където обаче обстановката е по-статична.  В Косово обстановката е много крехка, там има постоянен потенциал за взривяване на трудния мир. Случи се този сблъсък, когато сърбите в Косово не  допускат законно избрани кметове , които са албанци, да влязат в своите правомощия.

 

Да, НАТО ще подсили своите части там, защото в обозримо бъдеще трябва да се осигури най-малкото хладен мир. Първата и най-важна задача е да се овладеят физическите сблъсъци и да се възстанови реда.  Уви, за това е необходимо подсилване на частите на КЕЙФОР на място. За съжаление, това няма да е последният подобен епизод.

 

Трябва да се даде време да улегнат съществуващите реалности по-дълбоко в Косово и в Сърбия. Но Сърбия има ключова роля за това как живее Косово - дали в мир или в постоянна едва ли не гражданска война. Докато не настъпи промяна в нейната политика, ще съществува напрежение между двете косовски общности.

Вашият коментар за Турция - до какво ще доведе победата на Ердоган на президентските избори?

 

Очевидно Ердоган ще продължи политическата си линия такава, каквато е от близо 15 години. Това е един отчетлив национализъм и засилване в бъдеще на религиозния елемент, на религиозната характеристика на турското общество.

 

Виждам тревожна тенденция - светската държава на Ататюрк постепенно да отстъпва на заден план и да бъде потискана, смачкана от една силно религиозна ислямска държава. Това няма да се промени, по-скоро ще се засили в идните години. 
Ердоган ще се възползва от обективно ключовата роля на Турция в региона.

 

Само контролът върху достъпа до Босфора вече е достатъчно важен инстумент във външната политика на Турция.  Ердоган още по-уверено ще пожелае да има посредническа роля във войната на Русия срещу Украйна. Няма да предизвиква сривове в отношенията на Турция с ... Европейския съюз и САЩ, защото той добре разбира значението на тези отношения.

 

Да не забравяме, че основният износ на Турция е за държавите от ЕС. Така че той ще продължи да се възползва от стратегическото място на Турция за да поддържа отношения и с Русия, и фактически доста по-дълготрайните със съюзниците от НАТО и държавите от ЕС. Няма да се откаже от преговорите за членство в ЕС. Смятам, че и ЕС ще поддържа тази опция отворена, така че по-скоро ще се съхрани сегашното състояние. 

 

Но Ердоган ще поиска да играе по-видима и значима роля, изразена в стремежа за посредничество между Русия, Украйна и Запада. 


 
Елена Поптодорова е български дипломат, политик, народен представител и общественик. Посланик на Република България в САЩ (2002 – 2008) и (2010 – 2016). Тя е била вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор. И е директор в Атлантическия клуб в България по евро-атлантическите въпроси.
 

Разговаря Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6767 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство . 15| 12353 |23.01.2023 Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък . 10| 6581 |17.01.2023 Вяра Стефчева за Фрог: Meta “брандираха” думата “метавселена”, без да е сигурно, че ще доминират Web3 света . 16| 7923 |01.11.2022 Елена Поптодорова за Фрог: Риши Сунак ще преплува през това много, много бурно време
Реклама / Ads