Реклама / Ads
26| 8102 |03.11.2023 ИНТЕРВЮ

Емил Соколов за ФрогНюз: Вотът в София ще се реши от тъмносиния избирател. Да реши дали си заслужава да прави напук

.
Емил Соколов, историк и политически анализатор
"Васил Терзиев може да не е инструментът, който тъмносините избиратели са си представяли, но той гледа в абсолютно същата посока като тях. Ваня Григорова гледа в абсолютно обратната посока. Изборът пред тъмносиния избирател е дали, за да направи напук, ще рискува да загуби постигнатото за всички тези 30 години или по някакъв начин да го компрометира, или ще гласува стратегически за нещата, които си е отвоювал".
 

Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов.

 

Ето и цялото интервю:

 

Д-р Соколов, гласовете на кой тип избиратели ще определят изхода от балотажа на кметските избори в София - дали ще са гласовете на “Възраждане”, както казват някои анализатор, или ще са гласовете на тъмносините избиратели?

 

По-скоро балотажът ще се определи от тъмносиния избирател. Гласовете на “Възраждане” и “Има такъв народ”, както и на част от ГЕРБ, по всяка вероятност ще отидат за Ваня Григорова. Г-н Борисов - въпреки опитите си да се отрече от подкрепата си за нея, че това била просто шега, е ясно накъде клони и накъде ще наклони част от структурата на ГЕРБ. 


Единствените незаявили се са гласовете за Вили Лилков - гласовете на “Синя София”. Тяхната теза е, че те остават неутрални, защото и двамата кандидати не са подходящи. Единият кандидат обаче изглежда сякаш става и ляга с мокрите сънища на Ленин и Сталин - поне това демонстрира в медийните си изяви, когато изразява чисто ортодоксално марксистки тези. Например за намесата на държавата в управлението на икономиката, по отношение тоталитаризма и сливането на властите, всякакви коментари по адрес на Владимир Путин, данъчната политика на Русия, която едва ли не е много добра - това при положение, че Русия е държава с невероятни неравенства.


От едната страна имаме това, от другата страна - човек, чиято семейна история не съответства на това, което тъмносините избиратели биха подкрепили, но в крайна сметка е човек, който работи за развитието на образованието, на частния бизнес, помогнал е на много хора да изградят бизнес и умения, сами да си помогнат и изкарват прехраната си с честен труд. Това е класическо ляво - дясно разделение.


Това ли е всъщност делението на тези избори? Преди няколко дни Терзиев посочи, че са него делението не е толкова ляво и дясно, колкото модерно - ретроградно. 

Може да го наречем модерно - ретроградно, но със сигурност има и елемент ляво - дясно, когато става въпрос за човек от бизнеса и човек синдикалист. 


Най-яркото деление обаче е Европа и нещо друго. Г-жа Григорова неколкократно заяви, че украински знамена и шествия в подкрепа на Украйна - неща, които сме свикнали да приемаме за даденост в София, при нея могат да се окажат много спорни. Европейската солидарност и символика могат да се окажат недобре дошли в нашата столица. Няма как да знаем, тъй като г-жа Григорова на моменти има много крайни мнения и твърдения по въпроси, свързани с европейския път за развитие на България. Включително е евроскептик по отношение еврозоната.


Според Вас дали тъмносиният избирател в крайна сметка ще се пречупи - вчера и Иван Костов призова да се гласува на балотажа?

 

Не мисля, че трябва да се пречупва, а да гласува стратегически. Тъмносиният избирател трябва да си зададе въпроса: “При кой кмет на София идеите, в които вярвам, няма да бъдат ограничавани?”. Това е въпросът, който трябва да си зададе. Солидарност с Украйна, солидарност с Европа, непреклонно отношение към важността на НАТО и Европейския съюз - това са неща, които тъмносиният избирател не може да си гарантира при едно управление на г-жа Григорова. Може да ги има, може и да ги няма, но отказът от това той да вземе избор и да участва в изборите, може да му излезе скъпо. Ясно е, че при Васил Терзиев всички тези неща не само бъдат защитени, но ще бъдат и поощрявани. 


Това е изборът, който тъмносиният избирател трябва да вземе - дали, за да направи напук, ще рискува да загуби постигнатото за всички тези 30 години или по някакъв начин да го компрометира, или ще гласува стратегически за нещата, които си е отвоювал. Тъмносините избиратели наистина са в основата на европейския път на страната и на нашия цивилизационен избор. Този избор обаче не е нещо, което да не може да бъде компрометирано или застрашено. Изборът за тъмносиния избирател в София ще е дали ще се бори да защити постигнатото от него дотук. Да, Васил Терзиев може да не е инструментът, който те са си представяли, но ако гледаме прагматично на ситуацията, той гледа в абсолютно същата посока като тъмносиния избирател. Ваня Григорова гледа в абсолютно обратната посока.


Има ли шансове за победа Ваня Григорова?


Категорично има шансове. Зад нея стоят много твърди партийни ядра - ИТН, “Възраждане”, части от ГЕРБ, отделно БСП, “Левицата” и т.н. При ниска избирателна активност, тези ядра могат да наклонят везните в нейна полза. Не трябва да изключваме възможността тя да победи. Затова е толкова важно хората да гласуват и да гласуват осъзнато и активно. Ако приемем, че изборът е предрешен, може да осъмнем изненадани в понеделник.


Защо е важно да се гласува в София - какъв е залогът кой е градоначалник на столицата?


Който управлява София, влияе на процесите в цялата страна. Кметът на София е четвъртата по важност политическа фигура в страната - по-важен е от много министри. Ако този кмет е тъмночервен, това категорично ще рефлектира върху останалата част от страната.


Важно е да се гласува, защото София - макар да не е България, е много важна част от България, от която зависи как се представяме пред света, влияе на вътрешнополитическите процеси. София - за разлика от други части на България, успява да съхрани един дух на непримиримост и борбеност, който винаги е имала. В момента с избора на червен кмет от БСП ние рискува да нанесем сериозна вреда на всичко, което е било извоювано, всичко, което сме свикнали да асоциираме със София. София, освен столица, е градът, в който има свобода, градът, в който хората излизат на протест без да се страхуват. Винаги когато в държавата се случи нещо, с което не сме съгласни, в София отговорът не закъснява.


Ако това се промени дори и на милиметър, последствията за цялата страна въобще няма да са добри.

 


 

Емил Соколов е доктор по история от Университета в Екзитър. Историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история. Бил е кандидат на народен представител от „Продължаваме промяната“ в Бургас.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11160 |02.11.2023 Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа Григорова може да увеличи гласовете, но Терзиев има голяма преднина . 14| 7661 |01.11.2023 Христо Панчугов за ФрогНюз: Терзиев и Григорова имат потенциал да разширят подкрепата си. Зависи от стратегиите и комуникацията! . 8| 12689 |01.11.2023 Здравка Евтимова за ФрогНюз: Денят на народните будители е победа над раболепието, доносничеството и предателството . 17| 12802 |31.10.2023 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Ако ЦИК саботира сертифицирането, може и да не гласуваме отново машинно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads