Реклама / Ads
15| 8962 |27.09.2023 ИНТЕРВЮ

Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили

.
Емил Соколов, историк и политически анализатор
"Медийте са четвъртата власт. Очевидно между някои партийни централи и четвъртата власт съществува много топла връзка. Големият въпрос, на който г-н Хекимян ще трябва да отговори по време на тази кампания, е какво са му предложили и колко са му платили. Това ще е клеймото върху него".
 

Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор д-р Емил Соколов.

 

Ето и цялото интервю:

Д-р Соколов, вчера ГЕРБ обяви, че Антон Хекимян е кандидатът на партията за кмет на София – според Вас Хекимян има ли шансове за победа?

 

Хекимян няма голям шанс за победа, тъй като кандидатурата му бе обявена е последния момент по много нестандартен начин – изглеждаше форсмажорно. Вчера самият г-н Хекимян звучеше доста неубедително, говорейки за визията си за София. Повтори няколко пъти „столицата“ и „образование“, като не стана ясно какво има предвид. Изглежда сякаш влиза в надпреварата много късно – това е последната от кандидатурите на големите партии. Хекимян има доста да наваксва, което не мисля, че може да стане за четири седмици. Васил Терзиев води поне с няколко обиколки пред Антон Хекимян.

 

Късното обявяване ли е единственото нестандартно, което виждате, или има и притеснителни елементи?

 

Нестандартно е още това, че директор на новините в голяма частна медия от днес за утре става партиен кандидат за кмет на партия, която е била силно обвинявана в това, че нарушава медийната свобода, че оказва натиск над журналисти. Беше загатнато – включително от журналиста Виктор Николаев, че с кандидатурата си г-н Хекимян потвърждава, че ГЕРБ задушава медиите или най-малкото упражнява контрол над тях, независимо дали твърд, или мек. Вече е категорично потвърдено, че такъв контрол има.

 

Опорката на ГЕРБ е, че и преди е имало такива кандидатури. Издигане на кандидатура на толкова високопоставен журналист не е имало – това със сигурност не може да се представи като нещо обичайно, нормално и в реда на нещата.

 

Сигнализира ли настоящият случай на преливане от журналистиката към политиката за обществен проблем?

 

Проблем има. Медийте са четвъртата власт. Очевидно между някои партийни централи и четвъртата власт съществува много топла връзка. Големият въпрос, на който г-н Хекимян ще трябва да отговори по време на тази кампания, е какво са му предложили и колко са му платили. Това ще е клеймото върху него. Човек не става кандидат от днес за утре освен ако не е бил силно мотивиран. Каква е мотивацията, трябва да ни каже г-н Хекимян.

 

Помага ли кандидатурата на г-н Хекимян на кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ г-н Васил Терзиев?

 

Може би улеснява битката с една идея. Това обаче ще са много трудни избори, тъй като освен за кмет, ПП-ДБ и ГЕРБ се борят и за контрол над общинския съвет. По всичко личи, че ГЕРБ разчитат, че тяхната листа, предвождана от г-н Хекимян като кандидат за кмет, ще колаборира с Вили Лилков и неговата листа на „Синя София“. Дори да има някаква яснота по отношение битката за кметското място, битката за общинския съвет е много сложна. Тя може да се яви и по-важна от битката за кметския пост – един кмет без общински съвет зад себе си е като министър-председател без мнозинство в парламента. Аналогията не е точна, но е факт, че способността на кмета силно се ограничава без общински съвет зад него, включително възможността да прави промени.

 

Как прогнозирате - в София ще се стигне ли до балотаж за кметското място?

 

Не мисля, че при първото гласуване ще има победител. Според мен ще се стигне до балотаж, от който г-н Васил Терзиев ще излезе победител.

 

В национален план, какъв е големият залог на изборите за кметове и общински съветници, какво ще решат те?

 

Големият залог е какво ще се случи с правителството, тъй като състоянието между ПП-ДБ и ГЕРБ е в постоянна канадска борба кой ще надделее. Ако ПП-ДБ вземат някакъв превес, правителството ще издържи. Ако ГЕРБ вземе превес, може да станем свидетели на предсрочни парламентарни избори.

 

На-добрият вариант е правителството да продължи и да изкара мандата си. По-лошият вариант е да се озовем в поредните предсрочни избори, което със сигурност няма да е идеално.  

 


 

Емил Соколов е доктор по история от Университета в Екзитър. Историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история. Бил е кандидат на народен представител от „Продължаваме промяната“ в Бургас.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12912 |26.09.2023 Георги Готев за ФрогНюз: Преминаването на Хекимян в политиката разкрива, защо нещата са толкова грозни . 7| 7298 |22.09.2023 Доц. Стефан Дечев пред ФрогНюз: Независимостта е последната логична стъпка за възстановянето на една изцяло суверенна държава . 46| 13959 |13.09.2023 Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат . 5| 10538 |09.09.2023 Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads