Реклама / Ads
17| 11763 |29.09.2023 ИНТЕРВЮ

Проф. Дайнов пред ФрогНюз: Борисов играе с двама кандидати в София. Не бива да мислим, че подарява с лекота изборите

.
проф. Евгений Дайнов
На местните избори ГЕРБ ще загубят позиции по-малко от очакваното, а ПП-ДБ ще спечелят, но не толкова колкото се надяват. Интересна ще е битката за София. Борисов играе с двама кандидати - Хекимян и Вили Лилков. Ще видим дали маньовърът ще успее. Най-вероятно до балотаж ще стигнат Терзиев и Хекимян. Масата софиянци не са либералите от центъра на София и Борисов ги разбира по-добре. Не бива да си представяме, че с лекота подарява тези избори. Ще видим и какво ще направят БСП с Ваня Григорова. Левицата очевидно се опитва да разшири вота си извън червените крепости в “Младост”.
 

Това заяви пред ФрогНюз проф. Евгений Дайнов по повод старта на предизборната кампания за местния вот на 29 октомври.

 

Ето и цялото интервю:

Проф. Дайнов, предизборната кампания за местния вот започна. Какво очаквате да видите?

 

Очаквам да видя ГЕРБ да загуби позиции, но не толкова, колкото изглежда, както и ПП-ДБ да спечели такива, но не колкото се надяват.

 

Как гледате на думите на Борисов за това, че очаква резултатите на местните избори да покажат “обществения консенус” около така наречената “сглобка”? 

 

Местните избори никога нямат пряко отношение към националното ниво на политика. Хората гласуват за местни хора, които да правят местни неща. Нищо такова няма да покаже. 

В такъв случай какво означава сблъсъкът между Васил Терзиев, Вили Лилков и Антон Хекимян за софиянци? Васил Терзиев не беше особено познат за обикновения избирател в София. Антон Хекимян пък родом е от Стара Загора.

 

В София интересни неща се случват. Гледам отстрани това състезание, не съм софиянец. Очевидно е, че Борисов играе с двама състезатели на изборите в столицата - Антон Хекимян и Вили Лилков, опитвайки се да загради по някакъв начин Терзиев. Интересно е да видим до каква степен този маньовър ще успее. Интересно е какво ще направи и Ваня Григорова. 

 

Какво мислите, че ще се случи с кандидата на БСП? 

Очевидно е, че левицата се опитва да разшири вота си извън червените крепости в “Младост”. Интересно ще е дали ще може. Очертава се интересна кампания. Освен това в София има още един пласт - обсъждането на миналото и обсъждането на бъдещето. 

 

Заради сблъсъка с Държавна сигурност ли? 

 

Да. Хекимян не е заел сякаш още позиция за това дали ще говорим за неща от преди 40 години, или ще говорим за бъдещето и за това какво ще се случва. Вили Лилков очевидно заживя в миналото. Васил Терзиев се опитва да говори за бъдещето. Интересно ще е Хекимян и Ваня Григорова къде ще се разположат.

 

Как гледате на тезата, че с издигането на Антон Хекимян всъщност ГЕРБ са подарили изборите в София? Говори се, че Хекимян може би има предимство заради това, че е популярен и би донесъл гласове извън твърдия електорат на ГЕРБ. Виждате ли шансове за него? 

 

Борисов познава София и масата софиянци по-добре, отколкото да речем Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Кирил Петков, защото беше представител на голямата маса софиянци, които не живеят в центъра, а в “Дружба”, “Левски”, “Толстой”, “Надежда”. 

 

Интересно е тези хора как ще гласуват. Би трябвало да припознаят Хекимян, защото са го виждали по телевизията. В такъв случай няма да обърнат внимание на Вили Лилков, който ги занимава с неща, които са им дълбоко безразлични. 

 

Интересно е как ще реагират на Терзиев и дали ще дадат шанс на младото момче или ще го видят като “льольо”, който нищо не разбира от техния живот. Масата софиянци не са либералите от центъра на София и Борисов ги разбира по-добре. Не бива да си представяме, че с лекота подарява тези избори. 

Кого очаквате на балотаж в София? 

 

Най-вероятно до балотаж ще стигнат Терзиев и Хекимян. За Терзиев всички вече чуха, а Хекимян всички са го виждали по телевизора.

 

Можем ли да говорим за тежка компроматна война? Имаше такива очаквания при кампанията за парламентарните избори, но залогът за местния вот традиционно е по-голям. 

 

Смятам, че повечето политически сили разбраха, че компроматните войни не им дават кой знае какви плюсове, особено на местно ниво. Не очаквам такава. 

А скучна ли ще е кампанията? 

 

Очевидно ще е интересно за този, който не може да определи зад кого да застане и ще е неясно до последния момент, какъвто е случая с Бургас. В София се появи един интересен щрих с тази независима листа с Васил Гюров, Мартин Заимов и всякакви такива хора. Тази листа очевидно иска да събере най-яростните европейски жълтопаветници, които смятат, че ПП-ДБ са меки, предателски настроени са и искат нещо много по-твърдо. Така ще измерим колко голяма е София.

Как стои въпросът с “Възраждане”?

 

Това също е интересен въпрос. На Копейкин не му проработи стратегията да имитира точно Хитлер от 30-та до 33-та година с масово улично присъствие и призиви за насилие. Улицата не го прие. 

Можем ли да очакваме да видим въпросът с Паметника на Съветската армия в кампанията в София?

 

Добър въпрос. Нямам представа защо, но мисля, че няма да го видим. Според мен големите драми и страсти покрай паметника приключиха и сякаш всички се примириха, че той ще бъде преместен.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9363 |27.09.2023 Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили . 6| 13454 |26.09.2023 Георги Готев за ФрогНюз: Преминаването на Хекимян в политиката разкрива, защо нещата са толкова грозни . 7| 7701 |22.09.2023 Доц. Стефан Дечев пред ФрогНюз: Независимостта е последната логична стъпка за възстановянето на една изцяло суверенна държава . 46| 14236 |13.09.2023 Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads