Реклама / Ads
12| 5722 |04.09.2023 ИНТЕРВЮ

Евелина Славкова за ФрогНюз: Местните избори ще са повратен момент на сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

.
Евелина Славкова, социолог Източник: БГНЕС
ГЕРБ-СДС и ”Продължаваме промяната - Демократична България” нямат интерес от разваляне на тази коалиция или сглобка поне до местните избори. По-нататък ще зависи от това, как ще се представят ПП-ДБ на тези избори, ще покаже ли кабинетът ”Денков” някакви положителни резултати, така че този електорат, които бе изгубен след формирането на сглобката, в каква посока ще отиде - ще се върне ли при тях, няма ли, ще продължат ли да падат.

Това заяви в интервю за ФрогНюз социологът Евелина Славкова. Вижте и цялото интервю:

Г-жо Славкова, какви са според Вас актуалните отношения между ГЕРБ и ПП-ДБ? Стабилна ли е "сглобката"?

 

 

Може би в най-голяма степен това, което виждаме в публичното пространство, създава усещане за нестабилност. Но в същото време трябва да погледнем и под повърхността. И двете коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" нямат интерес от разваляне на тази коалиция или сглобка поне до местните избори. Разбира се, ние вече чухме и Кирил Петков, и Бойко Борисов. Те влязоха вече в режим на предизборна кампания, свързана с местния вот. Такъв тип дрязги и напрежение със сигурност ще продължаваме да чуваме до местните избори.

 

Местните избори със сигурност ще бъдат някакъв повратен момент в отношенията в коалицията. Със сигурност ГЕРБ в зависимост от изборните резултатите ще търсят някаква форма на предоговаряне в рамките на тази коалиция. Това не е свързано задължително с постове, с повече министри и т.н. А може би ще се касае по-скоро до генерална промяна в конструкцията на тази сглобка преди изобщо да стигнем до ротацията. Със сигурност напрежение има, но то е по различни линии. Забележете, че напрежение има не само в рамките на тази сглобка, напрежение има и между самите "Продължаваме промяната" и "Демократична България", което прави още по-сложен диалогът в рамките на това правителство.

 

Нека да обобщя, сложни са взаимоотношенията, които наблюдаваме, но просто нито една от политическите партии няма интерес от нови предсрочни избори. Ако има някаква промяна на тази конфигурация преди ротацията, тя ще бъде в рамките на това Народно събрание, защото един от аргументите на политическите партии изобщо за съставянето на тази толкова трудна конфигурация беше именно това, че не трябва да даваме властта на служебни кабинети и на Румен Радев.

 

От изказване на лидера на ГЕРБ стана ясно, че Алексей Петров е осъществил логистиката, за да могат да се срещнат Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов. Как бихте коментирали думите му?

 

 

Много е сложна тази ситуация. Особено в контекста на това, че едно от лицата в този разговор беше убит наскоро. Трудно се потвърждават от трета страна тези думи. Със сигурност от това, което знаем и което анализираме от публично достъпната информация, може да се твърди, че Алексей Петров вероятно е имал по-голямо влияние в този разговор, отколкото анонсирания екип от Плевнелиев и Паси в търсене на отговор на въпроса "Как да се разберем и как да съставим правителство?". Със сигурност може да твърдим, и че осъществяването на тази логистика по един или друг начин е била успешна, след като имаме този вариант на правителство и намирането все пак на някакъв подход да се състави тази сглобка.

 

Много трудно е, разбира се, да коментираме детайли и неща, които в крайна сметка не са публична информация. Това прави още по-труден анализа. Но със сигурност е имало влияние. Разбира се, това е хвърляне на камъни в градината на "Продължаваме промяната", които Борисов посочи, че са имали по-тесни връзки с Алексей Петров. Той е осъществил всъщност с тяхна благословия този подход за осъществяване на среща между тях.

 

Дали бихте могли да обобщите какво да очакваме от местните избори?

 

Сложни местни избори ни очакват. В някои областни градове със сигурност ще има голяма интрига. В София също ще бъде голяма интригата. Но всъщност това, което прави по-сложни местните избори, е фактът, че все още нямаме кандидати. Или поне няма официално обявени такива. Спекулира се с имена на определени фигури, част от една или друга политическа партия. По този начин ще се намали възможността на хората да се информират адекватно за отделните кандидати. Ще се намали и възможността на политическите формации да наложат кандидати, които не са толкова публично известни в дадено населено място и по-трудно ще могат да се разгърнат в кампанията.

 

Така че политическите партии в опита си да подредят националната картина някак си забравят най-важните основи на всяка една политическа партия - а именно кметовете и местната власт. Знаем, че политическите партии, които държат местната власт, в крайна сметка са много по-устойчиви и стабилни. Има достатъчно примери в това отношение. Ще бъде оспорвана битката в доста градове - било то областни или по-малки населени места. Интересното ще бъде, разбира се, това, което кандидатите артикулират пред своите избиратели. И именно заради тази сглобка, която имаме в момента, този разговор с избирателите ще бъде още по-сложен. Със сигурност ще има разочаровани избиратели от тази сглобка. Ще има и хора, които ще искат да накажат тази сглобка. Така че на местните избори могат да се очакват интересни резултати по места, несъмнено.

 

 

Ако се абстрахираме малко от ситуацията у нас и погледнем към европейския контекст, крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече е втора политическа сила в Германия. Има ли според Вас шанс у нас "Възраждане" да постигнат подобен успех?

 

 

"Възраждане", откакто се появиха на политическата сцена, и влязоха в Народното събрание, на всеки следващ избор, които бяха доста начесто последните 3 години, показват повишаване на своя електорален потенциал. Това до голяма степен се дължи на факта, че те са ярка опозиция. Не се докосват до властта, не водят разговор с политическите партии. Така че тяхната позиция е изключително благодатна в контекста на това да печелят гласове през критика и през позициите, които те заемат. Много често позициите им са обществено популярни.

 

Не изключвам възможността "Възраждане" да станат втора политическа сила, но това зависи от развитието на цялостния политически контекст в следващите месеци. До това как ще се представят ПП-ДБ на местните избори, ще покаже ли кабинетът "Денков" някакви положителни резултати, така че този електорат, които бе изгубен след формирането на сглобката, в каква посока ще отиде - ще се върне ли при тях, няма ли, ще продължат ли да падат. Отговорите на всички тези въпроси зависят от политическата конюнктура, която ще се развива в следващите няколко месеца. Ще стане ясно дали една такава алтернатива, за каквато се представят "Възраждане", няма да обере тези хора, които са гневни на политическата ситуация в момента. Разбира се, през инструментите на социологията, ние ще уловим всички тези детайли. Така че просто трябва да наблюдаваме целия пейзаж и дали това няма да налее още гласове във "Възраждане".

 

Броени дни след като прокуратурата започна ново разследване на строителството на "Турски поток" у нас, Бойко Борисов, който беше премиер по време на строителството му, направи първи коментар. Според него са спазени законовите изисквания и "Турски поток" е на печалба. Каква развръзка да очакваме по този казус?

 

 

Съвсем естествено е Борисов да защити това, което се е правило по време на неговото управление. Вече какво ще излезе от проверките и от цялата тази ситуация компетентните органи трябва да отговорят. Със сигурност може да се каже, че няма нищо неестествено в реакцията на Борисов по отношение на този казус. В крайна сметка, най-важното нещо е България да бъде преди всичко енергийно независима и да нямаме ситуации, в които българското общество да чувства напрежение за това какво може да се случи, ако няма газ.

 

Интервю на Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11877 |31.08.2023 Йонко Иванов за ФрогНюз: Държавен рекет са новите правила за автоизпитите . 10| 10379 |24.08.2023 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Русия вече няма нужда от ”Вагнер”, Путин иска да се завърне на картата чрез БРИКС . 48| 6698 |23.08.2023 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Радев играе на все по-свиващия се терен на псевдо-патриотизма, обслужващ кремълския диктатор . 30| 7087 |22.08.2023 Кремена Кунева за ФрогНюз: Най-лесно се управлява общество, което не е заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads