Реклама / Ads
13| 4563 |22.06.2023 ИНТЕРВЮ

Д-р Йовчева: Допускам, че всякакви размествания са възможни. Тази коалиция се клати още от създаването си

.
Източник: личен архив
Допускам, че всякакви размествания са възможни. Тази коалиция се клати още от създаването си, даже преди това. Реално имаше много сериозни външни фактори, които спомогнаха за нейното създаване. Но според това, което социолозите сочат, че ГЕРБ на този етап не губят от коалицията, то при развалянето й, образно казано, те може да са изправени пред риск дали нещо различно като сглобка няма да им донесе електорални щети.
 

Това каза политологът д-р Теодора Йовчева пред ФрогНюз.

 

Ето го и цялото интервю:

 

Д-р Йовчева, как ще коментирате изказването на Кирил Петков от сутринта, че ако ГЕРБ продължи с плаващите мнозинства, този парламент няма как да продължи. Пропуква ли се коалицията?


Допускам, че всякакви размествания са възможни. Тази коалиция се клати още от създаването си, даже преди това. Реално имаше много сериозни външни фактори, които спомогнаха за нейното създаване. Но според това, което социолозите сочат, че ГЕРБ на този етап не губят от коалицията, то при развалянето й, образно казано, те може да са изправени пред риск дали нещо различно като сглобка няма да им донесе електорални щети. 


Същевременно на всички, дори и на политическите елити им е ясно, че това правителство не е създадено с цел да издържи 4 г., то е създадено да издържи 18 месеца, което означава, че като зададеш такъв кратък хоризонт на управлението, посланието, което се изпраща е за нещо временно, крехко и означава, че може да бъде счупено всеки момент.

Според последното проучване на "Тренд"политическата динамика от изборите насам е дала някакво отражение върху електоралната картина в страната. Наблюдава се ерозия в подкрепата на втората политическа сила, става дума за 5% спад сравнение с изборите на 2 април. При ГЕРБ също се наблюдава подобна тенденция, но в рамките на около 2%. Все пак ще има ли някаква структурна промяна в нагласата на българите в сравнение с последните парламентарни избори? 

 


От тези резултати от изследването, аз по-скоро бих казала, че няма някакво ясно и сериозно разместване в подкрепата на политическите сили, в следствие на компромисите и последните събития. Не се очертава и засилена подкрепа за нова партия и навлизането й в парламента. Виждаме, че ИТН запазва представителство, което за мен е достатъчно ясна индикация, че няма никакви сериозни сътресения в партийната система на страната. 

 

От гледна точка на живота на правителството, първо трябва да се вземе одобрението и неодобрението, които всъщност са едни доста сходни стойности. Както вече казах, допускам всякакви размествания  и в рамките на този парламент и да се стигне до нови предсрочни избори, всичко стои на масата. Но това, което социологическото проучване показва, че засега няма някаква много рязка загуба от съставянето на тази коалиция. Образно казано, ако тя се разпадне, това ще изправи пред риск дали една нова сглобка няма да се окаже по-непечеливша от тази. 

 

Според "Тренд" оценката за работата на парламента не е много положителна. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%. Как ще коментирате тези проценти?
 


Нагласите за парламента според мен не са особено индикативни, защото той традиционно има много ниски нива на одобрение. Ако не се лъжа парламентът, който излъчи Пламен Орешарски, беше стигнал до 8% подкрепа, което показва, че традиционно се движим около 10-15% одобрение на парламента в последните поне 10-15 години. 

 

Социолозите регистрират сериозен спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. На какво се дължи тази ерозия, която наблюдаваме при Радев. Предвид спекулациите, че подготвя свой собствен политически проект и слуховете, че Дондуков 2 готви свои кандидат-кметове, как ще му се отрази този рейтинг?

 

Нека кажем, че тук недоверието надвишава доверието. Радев допреди година, година и половина беше единствения политик, при който доверието превишаваше доверието, но виждаме, че нещата се обърнаха. Това е в резултат на неговата по-активна намеса в текущата политика. Тук нямам предвид намеса само чрез служебните кабинети. Вероятно ако Гълъб Донев беше оставен постоянно на преден план, нямаше да наблюдаваме чак такава ерозия, по-скоро може да се направи извод, че президентът се радва на по-голямо одобрение, когато не влиза в ежедневни политически битки. 

 

Фактът, че той беше намесен в текущи политически събития, взе отношение по злободневни въпроси, според мен това му нанесе най-сериозна щета на рейтинга, защото неговата позиция е силна, когато се изказва рядко и по ключово-значими  въпроси.


Относно политическия проект, това са само спекулации, но на фона на твърденията, че наистина се опитва да получи влияние в местната власт, тези спекулации започват да придобиват все по-материално изражение. Въпреки това се съмнявам, че Радев би излязъл с лицето си и би застанал зад партиен субект, дори и след време, по начина, по-който Първанов го направи например.

 

Според мен, би се опитал по-стратегически да отвори ниша, да се опита да се вклини в нея през по-широко обединение. От тази гледна точка, ако той не застане пряко с лицето си, може би този моментен рейтинг няма чак толкова фатално да му навреди. 

С последното си изявление бившият главен прокурор Иван Гешев даде ясна заявка, че има намерение да влезе в политиката. Ще просъществува ли  подобен проект?

 

Ако съдим и по това проучване на “Тренд”, интересното е, че не се наблюдава такава нагласа, но това е нормално, тъй като тази заявка стана през последните дни. Според мен българската партийна система се е доказала като много отворена и пропусклива за нови проекти и един такъв по-скоро би отнел от всички, но ако приемем, че се позиционира в по-консервативната ниша, има вероятност да намали ръста на “Възраждане”, защото към този момент те обират вот, който надхвърля техния идеологически профил, т.е. обира всякакъв вид недоволни, просто, защото вятърът духа в техните платна. 

 

Въпреки това подобен проект на Гешев, по-скоро няма да надхвърли успеха на Марешки, Бареков, Янев и т.н. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7927 |21.06.2023 Сергей Рибалко, депутат от Херсон: Падне ли ”Каховка”, ще научим за хиляди загинали и изчезнали хора/видео/ . 6| 4871 |19.06.2023 Атанас Радев: Изявлението на Гешев - като в читалище. Това ли беше важното, което имаше да каже? . 2| 7732 |19.06.2023 Адв. Даниел Божилов: Политическият проект на Гешев е де жавю с този на Цветанов, ще постигне същите резултати . 10| 12890 |16.06.2023 Осман Октай: Главният прокурор на задкулисието няма да е ”временен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads