Реклама / Ads
6| 4870 |19.06.2023 ИНТЕРВЮ

Атанас Радев: Изявлението на Гешев - като в читалище. Това ли беше важното, което имаше да каже?

.
Преди прокурорско-политическите му слова бяха по-интересни и по-въздействащи. Атмосферата в Съдебната палата му даваше много по-голям авторитет и словата му имаха различен контекст. Сега Гешев се опитваше да обяснява на своите съграждани политическата обстановка в страната от някое читалище с две знамена зад себе си. Това ли е важното, което трябваше да чуем? Че той ще направи политически проект? Това е злоупотреба с публичната позиция, която имаше. Възползва се от това, че е популярен, независимо с какъв имидж, за да реализира политически дивиденти.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Атанас Радев.

 

Ето и цялото интервю: 

Господин Радев, бившият вече главен прокурор Иван Гешев днес направи интересно изявление. Мнозина го разчетоха като ясна заявка за влизане в политиката. Вие така ли го разглеждате? 

 

Бих искал първо да обърна малко внимание на реториката на Гешев и умението му да говори пред публика. Преди прокурорско-политическите му слова бяха по-интересни и по-въздействащи. Атмосферата в Съдебната палата му даваше много по-голям авторитет и словата му имаха различен контекст. Сега Гешев се опитваше да обяснява на своите съграждани политическата обстановка в страната от някое читалище с две знамена зад себе си.  

 

Гешев дава заявка за политически проект и доста дълго се спекулираше за това. Тук вече не бих могъл да кажа, че това може да му донесе дивиденти. 

Защо? 


Това е по-скоро в рамките на някаква заявка. Бившият главен прокурор говори за задкулисието, договорките, превзетата държава. Къде е бил през четирите години, в които беше главен прокурор? Далеч съм от мисълта, че не е имал информация за това, изпълнявайки тази длъжност. 

Гешев не просто говореше за задкулисието, но и се представяше за “виден борец” срещу олигархичния модел, който, съдейки по думите му, в момента го е свалил от поста. 


Експерти по отношение на съдебната власт могат да коментират това какво е свършила прокуратурата в рамките на неговия мандат с повече детайли. Но в рамките на тези 4 години ние не сме видяли някакво отношение на прокуратурата по важните теми, за които политиците се нападат едни други - именно през съдебната власт трябва да бъдат решени тези спорове и да възтържествува справедливостта. И по време на протестите през 2020 г., и назад във времето имаше различни скандали, има внесени дела. Не се вижда обаче никакъв резултат. 


Гешев заговори за БарселонаГейт, шкафчета, кюлчета и подкупните партийни лидери едва преди да бъде освободен от Висшия съдебен съвет.

Какъв е политическият прочит на думите на бившия главен прокурор обаче. До какво ще доведе изявлението му и може ли Гешев да генерира доверие спрямо себе си? Кой би застанал зад подобен политически проект? 


Каквото и да каже Иван Гешев, не бива да пропускаме, че това е Иван Гешев и поведението му в последните 4 години беше показателно. Прокурорско-политическата му реч наподобяваше това неразбиране за работата на прокуратурата и съчетаването му с някакви политически нотки за нуждата това да представляваш някого, да защитаваш неговите интереси. 


Политически проект на Гешев само времето може да покаже до какво може да доведе. В рамките на предизборни кампании сме видели какво ли не. Политически субекти със затихващи функции се връщат в парламента съвсем ненадейно. Нищо не се знае. По-скоро главният прокурор би могъл да спечели евентуално, ако си представим, че се случи нещо много драстично, има предсрочни избори и предвид популярността си може да реализира някакъв процент. 

Достатъчен ли би бил, предвид спорната му биография? 


Не бих могъл да кажа. Не виждам на каква основа би могъл да стъпи, предвид по-скоро политическите му действия, отколкото прокурорски. В последните години има много сериозно пренасищане от спорещи за представителството участници. Предвид патриотичната му реторика, Гешев би се заявил като националистически проект, борещ се за възтържествуването на справедливостта и защитата от “грабливите политици”. 

Това означава ли, че Гешев би обрал електорат от актива на “Възраждане”, например? 


Много рано е да се говори за подобна ситуация. Все още няма създаден политически проект. Това, което може да се види с тази заявка, е как биха реагирали гражданите на такъв субект и би ли могло това да канализира нагласи. 

Виждате ли някаква връзка с президента Румен Радев, който бе обвинен за използването на Гешев за торпилиране на преговорите между “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” и ГЕРБ? 


Не бих могъл да се съглася, че президента има съществена намесата му в преговорите. По-скоро може да се търси друга връзка по отношение на ВСС и квотите вътре и политическото влияние, което се упражнява. ВСС е бил мотивиран да приеме оставката на главния прокурор, която се иска от четири години. 

Имаше ли истерия в думите на Гешев? Предимно ясна бе заявката на бившия главен прокурор спрямо българските граждани, но какво се опита да каже той на политическите си съперници?


Истерията се вижда с оглед вербалното ме поведение с това повишаване на тон. Има дисонанси в самото слово. Гешев можеше да каже много на политическите си съперници в последните дни на своя мандат, при изслушването си в комисията LIBE и по отношение на тези заявки, че има да каже “нещо много важно”. 


Това ли е важното, което трябваше да чуем? Че той ще направи политически проект? Това е злоупотреба с публичната позиция, която имаше. Възползва се от това, че е популярен, независимо с какъв имидж, за да реализира политически дивиденти. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 31900 |18.05.2023 Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката . 0| 11826 |02.09.2022 Политологът Атанас Радев пред Фрог: Президентът е в развод с всички партии. Трифонов му намигна в опит да спаси ИТН . 0| 6288 |20.07.2022 Политологът Атанас Радев пред Фрог: Скептичен съм за третия мандат. Предсрочните избори са сигурни . 0| 13338 |10.06.2022 Весислава Танчева пред Фрог: Бойко Атанасов вече винаги ще е кандидатът на „Възраждане“, колкото и добър професионалист да е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads