Реклама / Ads
14| 31786 |18.05.2023 ИНТЕРВЮ

Петър Чолаков пред Фрог: Борисов е толкова уплашен, че нищо чудно и Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката

.
Петър Чолаков Източник: личен архив
Това, което сме виждали в ГЕРБ е, че действително трябва да има много по-сериозни скандали, това че г-жа Десислава Атанасова си е говорила с Гешев, не значи, че Бойко Борисов ще й “вземе главата”, както се казва. Имам чувството обаче, че Бойко Борисов е толкова уплашен, това го видяхме и докато коментираше изказванията на Гешев за исканата оставка, че нищо чудно и г-жа Атанасова да бъде хвърлена в месомелачката, в опит Борисов да спаси себе си и да покаже, че е безкомпромисен.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков по повод призранията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че именоо тя е била жената, на която  г-н Гешев се е обадил по телефона.

 

Признанието дойде във връзка с изявлението на главния прокурор Иван Гешев, в което той твърди,  че се е обадил на един политик, който „счита за приятел“ – „политик жена“. Тя му е казала: „Разбери ме, бях до нея (до Мария Габриел), от нея го чух за пръв път“.

 

"Въпреки всичко, не бих изключил и вероятността Борисов да прехвърли цялата “вина” за конфликта с Гешев на Мария Габриел и да каже, че и той не е знаел за искането на оставката, а това е някакъв пъклен план на самата нея, която почти сигурно няма да бъде избрана и за министър-председател", смята Чолаков. 


Във връзка с изненадващата оставка на Мария Габриел като еврокомисар политологът каза, че има няколко предположения:


“Едното е, че тя не се е справяла добре с ресора си и просто й е било подсказано да се оттегли, и че грубо казано Урсула фон дер Лайен я е уволнила. Все пак ресорът й е тежък и това, че е пращала да й носят цигари е най-малкия проблем, по-скоро става дума за по-сериозни неща, за несправяне със задълженията".

 

"А това, че Борисов я хвърли и я употреби, няма две мнения по този въпрос. Може би все пак са се надявали на някакви разбирателства с БСП, защото, като че изглеждаше, че такова нещо може да се случи, но Корнелия Нинова ги финтира много грубо и то в момента, в който видя, че Гешев е започнал да се рови. В този случай проработи инстинкта на самосъхранение на Нинова, защото ако Гешев беше започнал да торпилира Борисов, а Нинова е влязла в едно такова правителство с мандата на ГЕРБ, губи и самата тя".


"Освен, че се е колаборирала във властта с ГЕРБ, няма как да не се предизвика напрежение, дори и сега в партията, в която тя много сериозно прочисти. Ако се окаже, че тя се е качила на кораба на корупционерите, това вече окончателно ще я торпилира", каза Петър Чолаков.

 

Политологът изрази притеснение, че някои от хората в ДПС продължават да разчитат на Иван Гешев. 

 

"През последните няколко месеца Иван Гешев много сериозно лобира за себе си в САЩ, на една снимка го видяхме редом до Хамид Хамид. Фактически той лобира за себе си с помощта на хора от ДПС. Вероятно вътре в ДПС има хора, които все още смятат, че той все още може да им върши работа. В ситуацията, в която изпаднаха на взаимни обвинения мисля, че рано или късно Гешев ще бъде пожертван", каза той. 


На твърденията, че ако Гешев бъде освободен от длъжността главен прокурор ще му бъдат развързани ръцете, Чолаков отговори, че е възможно:


“Това е един от сценариите, по които той също работи, да прави политическа кариера. Ако бъде освободен като главен прокурор обаче, това не означава, че той няма да си остане като редови прокурор и като такъв, той пак може да си прави разкрития. Единият вариант е изцяло да се отдаде на политическа кариера. Другият вариант е като прокурор, както се казва “на стари години” да се превърне един вид във Фалконе, което е малко смехотворно, но от гледна точка на това, че са го озлобили, че са развалили дружбата с тези, на които е вярвал и разчитал доскоро, може и това да тръгне да прави", смята политологът. 


"Убеден съм, че той има много интересни неща, които може да разкаже, вероятно има и записи. Появи се и твърдение на Сарафов, че той има записи, които са скандализирани според ВСС. Всички сме чели Конституцията и знаем, че никой не може да бъде фотографиран или записван и т.н. без неговото съгласие. Това обаче не променя факта, в случай, че са си говорили много скандални неща и са правени опити за внушения за политическо въздействие. Такъв тип записи, ако Гешев е достатъчно хитър може да не ги пусне самият той, а някой друг".

 

"Имам чувството, че той от началото на тази година, започна много трескаво да се готви за такъв сценарий, при който подкрепата към него ще бъде оттеглена от страна на ГЕРБ, там като че ли беше неговата тревога и тя се потвърди", каза той. 


"Понеже някои се опитваха да осмеят това, което твърдеше Гешев, че са се опитвали да му предложат посланическо място и как". 


"Ако се вслушаме в начина, по който говори Борисов, той не говори никак логично. Това, че е казал, че ще му предложи посланическо място, не значи, че буквално това са щели да му предлагат, по-скоро му е било намекнато и то не от страна на Борисов, а от някакъв трети човек, че се търси сделка, за да не проговори Гешев. Той като е разбрал каква е ситуацията, и че се подготвя преждевременното му отстраняване, започна да лобира за себе си в Щатите и именно това е неговата стратегия. Не толкова тук в България да се опита да злепостави един или друг и да разказва, а по-скоро там както се казва “от извор да пие вода” и на тях да им разказва".


Според Петър Чолаков твърденията, че Гешев готви политически проект също не са за подценяване:


“Факт е, че той действително започна да говори като политик. Излезе изцяло на този терен. С изказванията си от 3-и март, за спасяването на българските евреи, сравненията между себе си и Апостола, той бил единствения, който се бори за чистотата на съдебната система и т.н., това си е чисто политическо говорене.", смята политологът.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9760 |11.05.2023 Любомир Аламанов за Габриел и Гешев пред Фрог: ГЕРБ правят политическа измама, гавра с избирателите . 35| 8125 |09.05.2023 Проф. Р. Генов пред Фрог: Договорът ”Ленд-лийз” бе решаващ за СССР срещу Хитлер, сега с ”Ленд-лийз” Украйна воюва срещу Путин . 42| 14048 |06.05.2023 Полковник Вилис Цуров пред Фрог: Правим парад, а военният бюджет стига само за заплати и издръжка на инфраструктурата . 1| 4535 |04.05.2023 Художникът Васил Василев – Васо пред Фрог: Аз съм за промяната! Рисувам абстракционизъм, защото се чувствам свободен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads