Реклама / Ads
25| 14574 |19.05.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Искам журналистите да говорят. Но винаги

.
Искала съм журналистите да мълчат. Не, не искам. Искам винаги да говорят. Бойко Рашков доста бързо поднесе извиненията си. Той има най-малък принос за тази несвобода. Не видях някой да изрази баснословна гневна реакция на “мисирки”, което беше чуто, видяно, разбрано. Нямаше я съсловната реакция. Затова смятам, че със сегашния гняв доста се преиграва. Окей, разгневихте се, искате да си изчистите Авгиевите си обори. Хайде започнете - изпратете обща декларация до Борисов, макар и със закъснение.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз д-р Цветеслава Гълабова.

 

Ето и цялото интервю:

 

Д-р Гълъбова, остра реакция имаше през последните дни заради поведението на журналистите от bTV и последвалата реакция от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който в БНР заяви, че би ги отстранил, ако бе на мястото на техния работодател. Как оценявате случилото се?

 

Спорих вчера с един ваш колега заради мой пост, който бил обиден. Искала съм журналистите да мълчат. А аз не искам да мълчат, а винаги да говорят. Нямам против да се пита, да се настоява. Слушах интервюто с Магдалинчев, което беше непосредствено преди това на Рашков. Те го попитаха по повод закриването на спецправосъдието колко осъдителни присъди има. Той каза, че не знае, не помни… не отговори. Защото са странно малко. И въпросите спряха дотук. Направих разлика с Рашков. Гавазова много настояваше да разбере какво са си говорили с Божков преди 30 г. То звучеше нелепо…

 

Беше възмутително, защото имаше едно особено настървение, злост. Усещаше се много сериозна преднамереност. Ако се беше проявило същото отношение към Магдалинчев или изобщо други гости от партията ГЕРБ, нямаше да направи впечатление. Може би никой не ги е учил какво е да си търсещ, питащ журналист, който на всяка цена иска да стигне до истината и какво значи да си просто невъзпитан. Това са две различни неща.

 

Ти пак можеш настоятелно да си задаваш въпросите, пак можеш да ги повтаряш по няколко пъти, да ги засукваш. Но не трябва да има настървение. Все пак в студиата тези ги наричат “гости”. Никой не се държи така с гостите си. Имаше огромна разлика в начина, по който се проведе интервюто.

 

Много медии и журналисти реагираха. Имаше наистина бурна реакция от страна на гилдията. Симптом ли е всичко това за липсващото свободно слово у нас?

 

Рашков много бързо поднесе извинения. Разбира се, това не спря пропагандната машина. Бойко Рашков има най-малък принос за тази несвобода. Не видях някой да изрази баснословна гневна реакция на думата "мисирки", което беше чуто, видяно, разбрано... Нямаше съсловната реакция.

 

Трябва да се поставят явно основите на една качествена журналистика - остра, силна, смела. Но това трябва да е винаги. Не трябва повече да се позволява да има подлагане. Тогава ще съм първият човек като редови потребител на информация, който ще подкрепи една такава гневна реакция. Загуби се балансът в цялата тази работа.

 

До оня ден бяхме свидетели на наколенки, абсолютно неадекватно лензене пред Борисов, министрите му и всякакви други креатури на ГЕРБ, извинявам се за жаргона. Не знаем как да реагираме. Разбирам, че това е най-лесният начин да го изиграем независими, но това по никакъв начин не променя медийната среда. Това е същественият проблем.

 

Просто едно непремерено изказване на Бойко Рашков се употребява, завърта се. Тръгва лавината надолу, но твърдата основа я няма. Има да се върши много работа.

 

Масовите смени и поведението на служебния кабинет обаче често се определя като "реваншизъм". Вие това ли виждате?

 

То пише какво е "реваншизъм" в речника. Ние сме в състояние на война, за съжаление. Това е войната за нашата България. Фактите, които излизат сега наяве, разбира се, трябва да бъдат проверени, да стигнат до съда. Но 1/10 от тях да се окаже истина… Ние сме грабени по най-безобразния начин. Скубани сме като мисирки, но живи. Какво значи “реваншизъм”?

 

Беден ми е речникът да определя какво значи това шефовете на службите за сигурност да са в неплатен отпуск. Ето - ще повярвам на независимата журналистика, когато се стовари групово запитване към Борисов - той е жив, знае се къде е централата на ГЕРБ, те са били на пряко негово подчинение. С какви мотиви той ги е пуснал в неплатен отпуск? Той няма да отговори, но да видим някой ще посмее ли да изпрати по съответния начин. Това е съзнателно залагане на бомби.

 

Като споменахте "бомби" - една такава бе хвърлена в края на миналата седмица - служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че Българската банка за развитие е отпуснала съмнителни кредити за милиони на фирми, свързани с Делян Пеевски. Вчера Йордан Цонев от ДПС се появи в ефира на Нова телевизия и с гърди бранеше Пеевски, а стана ясно, че той самият той има връзка с една от фирмите, възползвали се от ББР...

 

Прякорът на Цонев си казва всичко за поведението му. Какво да кажа повече? Знам къде се намира. Гостувала съм в Синеморец. Преди повече от 10 г. ми показаха един малък скален нос, който беше заграден. Кой си е позволил, питам, не е ли държавно? Казаха ми - било е. Сега е на Данчо “Ментата”. Малък, но красноречив пример.

 

Той си е жива номенклатура. Речовит е, не може да му се отрече. Ако го заслуша внимателно човек, в речта му твърде често има брюкселски клишета. Така говори и Доган. Нищо не казва - едни красиви думи. И това е уникално говорене - получава се тежък дисбаланс. Речта е структурирана, правилна, няма забележки, все едно го четеш написано. И същевременно са абсолютно кухи фрази. Нищо не казва.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 20231 |11.05.2021 Методи Андреев пред Фрог: Светлината победи тъмата на корупционното управление на Еднокнижния . 17| 11920 |05.05.2021 Полк. Владко Владов пред Фрог: Програмите на партиите за армията са от стара армейска агитация . 10| 10753 |29.04.2021 Бимбалов пред Фрог: В дълги като косите на Мата Хари видеа Борисов хвали свитата си и атакува останалите . 42| 15955 |28.04.2021 Мишел Стоянова пред Фрог: Ставаме свидетели на гладиаторски бой за власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads