Реклама / Ads
14| 41477 |17.12.2021 ИНТЕРВЮ

Румен Миланов пред Фрог: Ако бях на мястото на Гешев, щях да си мълча за АМ ”Хемус”, вкара си автогол

.
ген. Румен Миланов
Иван Гешев си вкара автогол. Ако бях на негово място, щях да си мълча за делото, свързано с АМ ”Хемус”. Около Борисов се появиха “пиявици”, които го насочиха не в негова, а в тяхна угода. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на ГДБОП и НСО ген. Румен Миланов. Ето какво сподели той за скандала на прокуратурата срещу ГДБОП:
 

Г-н Миланов, ви сте били шеф на ГДБОП. На какво се дължи  атаката на прокуратурата към тази служба и то точно, когато чрез делото за  АМ “Хемус” има реална възможност да се стигне до високите етажи на властта? 

 

Този конфликт е отражение на днешните реални отношения между МВР и прокуратура. Спомням си, че преди 15-20 години двете институции работехме и си взаимодействахме успешно. Разбира се, че е имало професионални спорове. Прокуратурата тогава, освен партньор, бе и коректив,  ще призная - допускахме грешки. Казано е, че в досъдебното производство господар е прокурорът. А щом има господар, ще има и слуга. Ето това не е добре. През последните десетина години прокурорът се оказа едноличен ръководител на целия процес. В същото време се минимизира оперативната самостоятелност на полицейското разследване. Затова имам две предложения. Едното е да се даде по-голяма оперативна възможност на полицейските служители. Такава практика има във всички европейски страни. И второ - да се въведе система за контрол на досъдебното производство. Защото една система, оставена без контрол, колкото и съвършена да е тя, рано или късно се деформира.  Има случаи, в които прокурори разпореждат на полицейски служители да извършат процесуални действия по един гражданско-правен спор, което е недопустимо. 

 

Какви изводи си направихте от есемесите, изпратени от прокурора към антимафиотите? 

 

От разменените чатове ние не виждаме заинтересованост от тази дама-прокурор да работи максимално ефективно. Много е чувствителен момента, когато един човек решава да говори и да стане свидетел. Това се случва за  миг. След това може да бъде разколебан заради други мисли, страхове и т. н.  Неговата вътрешна борба зависи от различни външни въздействия. Свидетелят е наясно, че пътят, по който тръгва, може да го отведе до неговата гибел. Тази мисъл доминира през цялото време в съзнанието му.  Затова трябва да се действа бързо и много внимателно. Видях, че прокурорката иска служителите на ГДБОП да я вземат с кола. Ама как така, те да не са ти чираци?! Като въпрос стои дали това поведение на въпросната дама е продиктувано от нейната некомпетентност и незаинтересованост, или става дума за отражение от страна на  по-висшето ръководство на прокуратурата. Аз ако бях на мястото на главния прокурор Иван Гешев, този случай нямаше да го направя публичен. 


Защо?


Защото това си беше автогол. Нека да кажа, че много държавни обвинители са професионалисти и си вършат съвестно работата. Затова не е коректно негативите от подобни гафове да се лепят като етикети върху всички в тази  институция. 


Защо опозицията в прокуратурата мълчи?


Защото се страхува. 

 

След действията на прокуратурата по делото за АМ “Хемус”, поставя ли се под въпрос решимостта на държавата да се бори срещу организираната престъпност? 

 

У нас преди години бе въведено понятие организирани престъпни групи, но то реално характеризира на т. нар. групова престъпност. Затова преди време службите започнаха да работят  активно срещу организирани престъпни структури. Защото те са тези, които имплантират влиянието си във властта и политиката, те са и тези, които държат най-големия финансов ресурс. За нас бе важно да знаем кого имаме на среща си. След това тази работа бе изоставена. Най-страшното е, че днес ние нямаме реален поглед върху организираната престъпност. Не знаем какви са нейните мащаби и измерения - кои са хората, къде са парите им? Отидоха ли тези средства в реалната икономика? Кой сектор “хранят” - белия, сивия или черния? Никак не е за подценяване черната икономика. 


Вие сте експерт в строителството. Как ще коментирате данните, които вътрешният министър Бойко Рашков оповести за строителството на АМ “Хемус”? 


- Имахме обществени поръчки-кой се възползва с връзки, кой без връзки. Така се построиха не малко пътища.  Процедурата “ин хаус” по същество деформира традиционната процедура на обществените поръчки. На “Автомагистрали” бяха осигурени средства за изграждане на пътища и тя започна да ги възлага на големите фирми. Строителството на магистрали е скъпо занимание и най-големият проблем са изненадите от геологията. Как изтекоха тези милиони? По принцип движението на паричните средства се следи. Ако искам аз сега  да изтегля 10 000 лева, ДАНС вероятно ще бъде информирана. Допускам, че милионите за АМ “Хемус” са изтеглени  поетапно. Но въпреки това няма как това да не се забележи. Загадките обаче остават -  какъв е бил механизма за тегленото на тези 53 млн. лв,  на кого са предадени, къде са били внесени,  за какви цели тези пари са използвани след това? Зад всичко, на което сега ставаме свидетели,  стои безхаберие. Често пъти чуваме прокурорите да  казват “вътрешно убеждение”. Не ми харесва този институт в правото. “Вътрешното убеждение” е относително понятие. Освен това може да се подлага на външна мотивация. Ако преди 50-100 години тази категория е имала един смисъл в правото,  днес тя намалява своята тежест при взимането на правни решения. 

 

Къде според вас беше основната грешка на Борисов, за да стигне до тук?

  

Бях негов съветник и не мога да скрия, че в началото Борисов тръгна успешно. Но има опасност, когато човек започне да жъне успехи, да д.се вземе на сериозно. Практика е, около такъв човек  като него, да се появят “пиявици”. Те  го деформират, и го насочват в посока, която няма да е в негова, а единствено в тяхна угода. Мисля, че това са по-значимите му грешки.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 37898 |16.12.2021 Николай Милчев пред Фрог: Гешев се отлепи от земята. Мислеше си, че може да прилича на Борисов . 8| 10273 |13.12.2021 Адв. Черногорски пред Фрог: Докога прокуратурата ще се крие под маската и високопарни слова за независимост и вътрешното убеждение? . 19| 19798 |09.12.2021 Румяна Ченалова пред Фрог: Докато Октоподът диша, словото ще бъде само шепот . 8| 9278 |07.12.2021 Адв. Черногорски пред Фрог: Освен поръчков орган, КПКОНПИ е и като губещо предприятие. Нужни са дълбоки реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads