Реклама / Ads
5| 15086 |11.10.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: В пазарлъка на ГЕРБ за правителство, Гешев може да се окаже разменна монета

.
Адвокат Михаил Екимджиев
В пазарлъка на ГЕРБ за правителство, Гешев може да се окаже разменна монета. В самото начало видяхме “Гешев отмъстителя”, след това “Гешев Божият инструмент”. Това каза пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев. Ето какво още допълни той:
 

Адвокат Екимджиев, защо главният прокурор Иван Гешев се появи в ромския квартал след един криминален инцидент? Това изненада ли ви?  

 

Гешев не е прокурор, той е актьор. Неговите кукловоди просто го вкарват в нова артистична роля. В самото начало видяхме “Гешев отмъстителя”, след това “Гешев Божия инструмент”. Сега виждаме “Гешев пророка”. С назидателен тон той ни казва: “Нали помните какво ви рекох - ако бъдат закрити специлизираните прокуратури и съд, ще настане хаос, престъпност и т. н”. Свикнал съм да не очаквам, да не търся, а в случая и не намирам здрав разум и логика в популистките послания на Гешев. Защото той действа като един треторазряден политик-популист. Отиде в ромския квартал и говори, че битовата смърт е резултат от това, че властите не си говорят и че са закрити специализираните прокуратури. 


Кого убеждава в тезите си - нас, ромите? Или посланията му имат друг адресат?


Не мога да търся цел и стратегия в действията на човек, който се движи импулсивно, ситуационно и конюнктурно. В случая, след като неговият бос Бойко Борисов, когото самия Гешев нарича галено “шефе”, спечели изборите, това му дава артистичен импулс да изпълзи отново на светло и да прави това, което може. А именно да залива публиката, а той си я избира, с абсолютно произволни популистки, неаргументирани и недоказуеми тези.  Би било добре, например,  Гешев да каже какво точно са си говорили с руския главен прокурор  и защо до момента няма осъден за десетината взривове в български военни заводи. Защото според мен там има топла руска връзка.

 

Гешев твърди, че престъпността от 90- те години на миналия век се е върнала с нова сила.  Светът изглежда напълно различен от тогава, но всички се питат това така ли е?

 

Ние не виждаме на официалния сайт на прокуратурата дали престъпността изобщо расте. Даже напротив, имаше данни от ваши колеги на базата на официална информация от МВР и държавното обвинение,  че престъпността не е претърпяла съществени  изменения в периода от последните две години. От друга страна самата теза, че закриването на специализираните прокуратури едва ли не е отприщила престъпността, е категорично неиздържана, нито юридически, нито логически. Защото ние помним как до преди три месеца, когато се закриваха тези паразитни, рекетьорски структури, и Гешев, и негови щатни оплаквачки непрекъснато повтаряха мантрата: “Ние съществуваме едва от 10 години и е рано да се види резултата от нашата работа”. 






Защото тогава основната критика бе, че няма осъдителни присъди. След като 10 години не може да се види резултата от работата им, как тогава може, според Гешев, за три месеца след закриването на прокуратурата, това да се отрази на някакъв ръст на престъпността?! Отделно, че специализираните прокурори продължават да работят в нормалните прокуратури и спокойно биха могли да използват “специализацията си” , за да громят престъпността. Единственото, от което са лишени е, че са в други сгради и не получават бонуси, които дискриминационно им бяха дадени, за да изпълняват политически поръчки, както и да бъдат използвани за рекет и изнудване. 

 

Същите хора със същата специализация продължават да работят и няма никаква  логика коефициентът на полезно действие на прокуратурата да спадне само от това, че те са преместени от една в друга сграда.  Друг е въпросът дали някои от тях не са решили, както заплаши една злощастна прокурорка, да минат от другата страна на барикадата. Примерно в знак на недоволство, че заплатите им са равни на останалите им колеги, които наистина работят като магистрати, а не като бухалкаджии.

 

Заради това няма никаква логика в тезата на Гешев, че закриването на прокуратурата се е отразила върху престъпността. Отделно от това - престъпленията, в които сме фиксирани от известно време - пияни и дрогирани шофьори, полицайки с чалгаджийско криминално поведение, които им помагат, никога не са били от компетентността на специализираната прокуратура. Те са си били от компетентност на районните, а в някои случаи на окръжните прокуратури, където както казах вече работят бившите специализирани прокурори. Това е още един аргумент за това, че Иван Гешев говори небивалици и каквото му дойде в главата. 


Защо главният прокурор “навири гребен” - заради забавената, но така очаквана съдебна реформа или заради това, че ГЕРБ победиха на изборите? А може би заради двете? 


Освен, че ГЕРБ спечели изборите, в този пазарлък, който  Борисов води и не му се получава играта за т. нар. евроатлантическо парламентарно мнозинство, не е изключено Гешев да се окаже разменна монета. Аз не изключвам вариант единствения шанс ДБ и ПП да приемат някаква форма на съвместно управление, е просто да се стигне до такова споразумение на ВСС, което да елиминира Гешев, както и да се намалят правомощията на фигурата главен прокурор. Не мога да изключа, че с поведението си,  в момента Гешев се опитва да трупа популистки и политически актив, за да направи трудни подобни процеси. Ето, че той тръгва сред народните маси и обяснава колко лошо е безвластието и това, че МВР и прокуратурата са се конфронтирали. Това му дава нов заряд да влиза в нови политически роли. 








Каква е целта да повтаря непрестанно, че проблемите идват от противоборството между МВР и държавното обвинение?  


Неговата теза е: “Имаше стабилност, докато съществуваха специализираните прокуратури и ГЕРБ управляваше. А сега, когато МВР се опита да се пречисти и да покаже някои от безобразията в прокуратурата, виждате до какъв хаос се стигна”. Хората биват плашени с непредвидимост и с това, което виждаме ежедневно по улицата. А това с дрогираните и пиани шофьри, полицаи, служители на ГДБОП, знаете ли откъде идва?


Кажете ни?   


Идва от това, че в резултат на тази конфронтация между МВР и прокуратурата бе счупена прокурорско - полицейската омерта за мълчание и покриване на такива случаи. И преди  е имало дрогирани и залавяни полицаи и техни сътрудници. Често пъти полицията използва тези хора не само за сътрудници, но и за мокри поръчки, след което плячката се поделя. Тези хора практически са ненаказуеми. Те имат неписан имунитет, защото формално някъде по тайните прокурорски и полицейски регистри, се водят, че са сътрудници и помагат в разкриването на престъпления. Често пъти не помагат, а безнаказано извършват престъпления и си поделят плячката с тези, които им слагат отгоре чадъра. Има и нещо друго - на по-ниско ниво много изкусително за обикновените редови полицаи, е да си кажат: “Добре, щом високопоставени прокурори от казусите “Осемте джуджета”, “Веселин Денков и Ивайла Бакалова” могат да рекетират мастити бизнесмени за милиони и да присвояват  и плячкосват бизнеси, защо ние да не можем на дребно, на квартално ниво да се сдушим с местните наркопласьори, да си делим пачката или плячката и да ги покриваме при  някои техни ПТП-та”? 



Т. е в момента ние берем плодовете на кадровата политика на ГЕРБ в МВР през последните 12 години. Спомнете си само какви клоуни управляваха вътрешното ведомство, с изключение на Веселин Вучков, който навреме си тръгна от тази прогнила система по времето на ГЕРБ. От друга страна ние виждаме как се отразява този разлагащ,  корупмиращ пример  от високите нива на прокуратурата, когато заместници на Гешев като ръководители на прокуратурата действат като добре организирана престъпна банда. Това вече е прекрасен пример за всички имитатори под пагон - прокурори, полицаи. Всеки започва да действа по този начин, щом от най-високо ниво се дава този пример, че така в тази държава работят публичните институции. 


Песимист или оптимист сте относно възможността за съставяне на кабинет и върховенство на закона? 


Ще започна с черен хумор, знаете ли каква е разликата между песимиста и оптимиста? Песимистът казва - по-лошо не може да стане, а оптимистът - и по-лошо ще стане. Ако търсим оптимистична перспектива, тя е свързана с геополитиката. Тоест, ако при  конфликта в Украйна надделеят пронатовските и проевропейски сили, това ще има сериозно отражение във вътрешно-политическата ситуация. Защото руското и азиатско влияние върви в България през корупцията. Ако консолидацията на НАТО се затвърди, няма как Гешев да оцелее. Защото статусът на прокуратурата е несъвместим с понятието евроатлантизъм.  Ако по някаква причина,  а това не мога да го изключа, ние бъдем тласнати към азиатщината и се окажем в едно още по-силно руско влияние, въпреки формалното членство в НАТО и ЕС, тогава ще се увековечат тези азиатски форми на управление, които се базират на корупцията. Ще ми се да мисля, че статистически е по-вероятно да се случи добрия сценарий.   

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8907 |04.10.2022 Поптодорова пред Фрог: С решението си за Украйна и НАТО Радев прояви малодушие в критичен момент . 14| 34188 |04.10.2022 Осман Октай пред Фрог: ПП отново издържа теста на войната срещу вълната на промяната. Нови избори през март . 1| 6009 |28.09.2022 Анна Заркова пред Фрог: Журналистиката е самотна професия, която не може да се работи без призвание . 2| 6877 |23.09.2022 Проф. д-р Николай Димитров пред Фрог: Искам пациентът да излиза от болницата здрав и щастлив, а не разорен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads