Реклама / Ads
6| 6863 |29.01.2018 ИНТЕРВЮ

Ген. Румен Миланов: Имаше идея на пет нива да се бори корупцията, но не се възприе

.
Ген. Румен Миланов Източник: БГНЕС
Имаше идея на пет нива да се противодейства на корупцията, но не се прие. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на НСБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов. Ето какво сподели той по повод новосформираният антикорупционен орган:
 

- Г-н Миланов, отскоро започна работа единният антикорупционен орган. Вярвате ли, че благодарение на него страната ни най-после ще се справи с корупцията?
- Ако имам някакви възражения към тази структура, то те са свързани с качеството и ефективността на работата й. Корупцията е сериозен проблем и само бъдещето ще покаже дали въпросната институция ще заработи, така както всички хора очакват. Събирането на много разнородни по своя характер и функция звена крие известни опасности за тяхното бъдещо сработване.

 

- Колко време ще е нужно?
- Поне около три години. Спомням си, че когато в Чехия през 2012 година се създаваше спецструктура за киберсигурност, прогнозата беше, че ще започне да „дава плодове” чак пред 2015 година. Там, между другото, се работи изключително системно. Не е като у нас-на юруш.

- Вие сте бил директор в МВР, след това оглавихте и БОРКОР. Защо в България няма кой знае какви успехи с борбата с корупцията?
- Проблемът с корупцията е световен, но измеренията му у нас са твърде тревожни. Напоследък все си говорим за корупция по високите етажи. А какво се случва по ниските етажи?! Убеден съм, че е интересно да се види.

 

- И какво се случва там?

- Явно е, че корупцията се шири. И за да стигне до високите етажи, трябва да се мине през ниските, казано образно. Вижда се, че липсва решителен и ясен модел за противодействие на корупцията. И в това е генералната ни грешка. Безспорно щетите от корупцията по високите етажи са мащабни. Но сумарната щета от корупцията по ниските етажи може да се окаже много по-голяма. Щом управляващите създават орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, това означава, че признават за съществуването на този проблем. Чудно ми е обаче, кой ще се бори с корупцията по ниските етажи, защото именно тя притеснява ежедневно обикновените хора. Парадокс е, че за едното се създава специален орган, а за другото-не. Това значи ли, че на единият фронт ще воюваме с корупцията, а на другият ще я оставим да си се шири повсеместно? Към управляващите трябва да се гледа с по-висока степен на внимание, защото в техните ръце са съсредоточени ресурсите на страната и именно това създава съмнения и предпоставки за злоупотреби. Затова по проблема с корупцията трябва да има единна опозиция между управляващи и опозиция. В противен случай битката е обречена на неуспех.

 

- Властта много често декларира, че има воля да се пребори с това зло. Вие вярвате ли на такива думи?

 - Щом се  прави закон, значи има воля. Друг е въпросът доколко тази воля ще бъде ефективна и докога ще се прилага. По този проблем трябва да се работи с години. Няма да стане нито за 5, нито за 10 години дори.

 

- Имате ли усещането, че със създаването на антикорупционният орган, властта ни хвърля прах в очите?

 - Има един много смущаващ момент. Идеята да се съберат няколко структури с разнопосочна  дейност, донякъде дублира  идеята за закон на г-жа  Меглена Кунева. Тогава, обаче имаше лют отпор срещу него,  както от страна на  управляващите , така и от опозицията.  Сега, обаче се приема този модел.  И друго нещо ми прави впечатление . През първите една-две години управляващите  се обръщат с огромно внимание към експертите. Впоследствие самите те стават „по-големи експерти” от тях. Това е несериозно.

 

-  Много спорове имаше за това кой  да назначи председателя на антикорупционния  орган-президента или парламента. Вие какво мислите?

 - Въпросът е деликатен и за това към него трябва да се подходи балансирано. Ясно е, че управляващите  ще сложат свой човек на върха. Но заместникът му може да е от първата опозиционна политическа сила. Този модел се практикува в много страни, не сме измислили ние топлата вода. Ако се приложи друг модел, съществува реална опасност той да се деформира. БОРКОР  трябваше да координира работата на службите, които се занимават с борба с корупцията. Този орган беше в изпълнителната власт под ръководството на премиера. Нещата, обаче не сработиха.  А имаше много добри идеи за него.

 

 - Коя е причината БОРКОР  да не може да действа както е било замислено?

 - Попречи нежеланието да се систематизира работата по противодействие на корупцията.  Трябваше да се прави анализ на процесите и събитията, за да се даде обективна оценка на проблема. Беше важно да се знае къде отиват ресурсите.  Идеята беше на пет нива да се противодейства на корупцията. Но явно този модел не се прие.

 

- От властта ли дойде отпора?

 - Явно, че този въпрос не е бил на дневен ред.

 

- Какво се случва в момента с БОРКОР?

 - Сега тази структура диша, колкото да не умре съвсем.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8601 |18.01.2018 Д-р Румен Кънчев: Модернизирането на армията е без стратегическа визия . 0| 9601 |25.10.2017 Румен Гълъбинов: Бюджет 2018 г. няма излишък, има фалирали общини . 1| 13821 |31.03.2017 Вицеадмирал Румен Николов: Партиите да се обединят зад дългосрочните приоритети в отбраната . 3| 15828 |12.01.2017 Румен Миланов: ГДБОП беше служба-машина, после я съсипаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads