Реклама / Ads
0| 13508 |10.06.2022 ИНТЕРВЮ

Весислава Танчева пред Фрог: Бойко Атанасов вече винаги ще е кандидатът на „Възраждане“, колкото и добър професионалист да е

.
Костадин Констадинов, Бойко Атанасов, Весислава Танчева
Странна картинка. Тази сутрин Бойко Атанасов седна между Костадин Костадинов и Цончо Ганев. Сякаш приклещен. Тримата не само седнаха един до друг, ами дружно обявиха – Атанасов е кандидатурата на „Възраждане“ за председател на КПКОНПИ. Увериха как не му били постаняви никакви уславия, всичко било на професионално ниво, но…
 

Нека си припомним, че през януари Гражданско сдружение БОЕЦ обяви, че ще предложи същия този Бойко Атанасов за същата тази позиция – председател на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/. Тогава пред Фрог той изрази готовност да се впусне в тази битка, но ако му бъде оказано необходимото доверие. Кажи-речи сега излиза, че бившият следовател удря шамар на БОЕЦ и оставя лош вкус в устите им. За сметка на това пък дружно си стиска ръката с „Възраждане“, но защо? Потърсихме отговори от двете страни.

 

Весислава Танчева, източник: БГНЕС

Пред Фрог Нюз Весислава Танчева от БОЕЦ заяви, че не би нарекла постъпката на Атанасов „предателство“, но по думите й както тя, така и доста хора от организацията споделят, че „това е изключително неразумен ход“.

 

„На практика така той приключва всякакви възможности да се развива кариерно и да води политическа кариера, ако е имал такива идеи за в бъдеще. Защото ние оценяваме всякакъв досег до „Възраждане“ така, както оценяваме всеки досег до ДПС. Това е токсично докосване. На нас ни е ясно, че „Възраждане“ са вече в предизборна кампания, ясно ни е също, че търсят лица, които да ги легитимират като против статуквото и кой знае още какво. Истината обаче е, че това докосване до тях на практика дискредитира него /Бойко Атанасов – бел. ред/, независимо от това какво са му обещавали или просто не му били поставил никакви условия, за да издигнат неговата кандидатура. Съжалявам много да го кажа, но аз съм чувала много такива изказвания практически от всички сегашни народни представители – членове на групата на „Възраждане“. Осем месеца по-късно обаче нито един от тях не може да ги повтори с чиста съвест. Защото да не ти поставят условия в началото не означава, че след това няма да имат изисквания към теб. Наистина съжалявам, че се случи така. За мен като личен контакт там повече няма за какво да говорим. Той знае нашето мнение като организация“, категорична бе Танчева.

 

По повод думите на Атанасов, че нито една друга парламентарно представена сила не се е поинтересувала от неговата кандидатура, тя зави: „Той беше наша гражданска кандидатура както за главен прокурор, така и бяхме вербализирали нашето евентуално предложение да бъде гражданска кандидатура за КПКОНПИ. Това, че други партии до този момент не са поискали и не са се свързали с него, не означава, че това е невъзможно за в бъдеще. Но както и при други хора, влезли в контакт с „Възраждане“, ДПС и с други токсични политически субекти, на практика той приключва всякаква възможност за кариерно развитие. Оттук нататък той винаги ще е кандидатът на „Възраждане“ за еди-какво си, колкото и добър професионалист да е“.

 

Бойко Атанасов, източник: БГНЕС

Потърсихме за коментар и главния герой в случката – кандидата за председател на КПКОНПИ и бивш следовател Бойко Атанасов.

 

Попитахме го кратко и ясно: „Защо „Възраждане“, а не БОЕЦ?“, а той заобяснява как за официална номинация в парламента правомощията в момента ги имала „Възраждане“. Друга политическа партия не се интересувала от това нито да има официална номинация за шеф на КПКОНПИ, въпреки изтеклата процедура, нито са разговаряли с него. Повтори също, че „Възраждане“ не му поставили никакви условия, а това било определящо за евентуалната му бъдеща дейност, ако бъде избран.

 

Що се отнася до информацията, която циркулира в медийното пространство, че ПП „Възраждане“ е свързана с Русия и дали не се притеснява от това, Атанасов заяви: „Не ми е известно подобно нещо. Аз имам цели, които преследвам. Очевидно в момента целите ни съвпадат. Не съм специалист по международно право, за да мога да коментирам подобни съждения, но пък от друга гледна точка, след като питате, очевидно има други партии, ориентирани към други посолства, които са ни се набили повече на очи, а доскоро са били издържани и от фондации. Може би трябва да ме питате защо съм се ориентирал да приема от партия, която се възприема като българска“.

 

От думите му стана ясно, че вече има реакции, хора му били написали, че е „предател“: „Чух и видях коментари от страна на хора, които са считали, че аз съм ориентиран политически и симпатизирам на някаква друга партия. Искам ясно да заявя на всички, които са ме написали, че съм „предател“. Към момента не съм поемал ангажимент към нито една политическа партия да следвам определени принципи и определено политическо поведение. Приемам единствено политически независима номинация за експерт, каквато беше заявена от председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов“.

 

Дали кандидатурата му крие някакви политически дивиденти, бившият следовател заяви, че няма как да отговори на този въпрос и добави: „Чисто професионална е заявката, чисто професионална е и моята позиция да приема подобна номинация. Политически дивиденти не се преследват от мен. Моята цел остава непроменена – преследване на корупцията. Защото 30 години в България не се извършва това. Преди близо година новото управление направи заявки, че приоритетната цел ще бъде борба с корупцията. Чухме онзи ден, че се заговори за борба с корупцията, едва когато в парламента нямаше сигурно мнозинство. Очевидно отново се захваща някаква предизборна дилема“.

 

На въпрос дали лично е бил потърсен от Костадин Костадинов, Бойко Атанасов бе лаконичен: „Не мога да отговоря на този въпрос. Имаше разговор днес. Той беше без условия. Кой кого е търсил – няма никакво значение“. Многократно обаче повтори, че към него не били поставяни условия.

 

Дали вижда конкуренция в лицето на Бойко Рашков? Отговорът му бе – „Не“.

 

„Не виждам конкуренция в лицето на вътрешния министър. Уважавам го като бивш колега. Мисля, че няма какво да се коментира по отношение на конкуренцията. Ако се стигне до състезание, то ще бъде на личности и на идеи“, завърши Атанасов.


.

 

E, очевидно се оказва, че някои неща са по-силни от морала и честта... Преценете сами...

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16753 |09.06.2022 Филип Аврамов пред Фрог: Този път няма да останем безмълвни . 0| 8244 |09.06.2022 Владо Береану пред Фрог: Ако не приемат бюджета, ще катастрофираме . 0| 66578 |09.06.2022 Осман Октай пред Фрог: Избори наесен ще има. ГЕРБ няма да са първа сила. ИТН и ДБ ще останат извън парламента . 0| 19598 |09.06.2022 Б. Милчев пред Фрог: Над Караджов има шапка, не разбира от пътища. Целта на ИТН е да гепят каквото могат и да бягат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads