Реклама / Ads
21| 7908 |21.06.2023 ИНТЕРВЮ

Сергей Рибалко, депутат от Херсон: Падне ли ”Каховка”, ще научим за хиляди загинали и изчезнали хора/видео/

.
Сергей Рибалко
Ройтерс публикува кадри на открити тела на загинали в наводнени къщи в окупирания град Голая Пристан. Точният брой на жертвите в окупираната част на Херсонска област остава неизвестен. Назначените от Москва власти обявиха 38 загинали. В същото време Украинският център за съпротива смята, че само в окупирания град Олешки може да са загинали над 500 местни жители.
 

"Настоящее время" пита Сергей Рибалко, депутат от областния съвет на Херсон, за ситуацията в зоната на наводнението.

 

– Бих искал да започна нашия разговор с информация от Украинския център за национална съпротива. Те съобщават, че в окупирания Олешки в резултат на пробива на Каховската водноелектрическа централа са загинали повече от петстотин души. В същото време министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко казва, че лично той не разполага с официални данни за жертвите на окупирания ляв бряг. Доколко на вас лично изглежда правдоподобна цифрата от петстотин загинали?

 

 

- Олешки, Голият кей, Кохани, Кардашинка пострадаха най-много. Например в Гола Пристан водата се покачи с пет-шест метра за четири-пет нощни часа, хората не очакваха това, никой не беше готов. Вечерта те се опитаха да напуснат Голая Пристан, но бяха спрени на контролно-пропускателни пунктове, обърнаха се и казаха: "Всичко е спокойно. Дори в Нова Каховка, до наводнението, всичко е наред, така че няма да има нищо ужасно, прибирай се и бъди спокоен. Ако трябва, ще помогнем." Естествено, няма помощ, никой не е бил там.


.

Най-лошото се случи през нощта. Хората бяха напълно изненадани, хората си лягаха вкъщи, мислейки, че водата се е вдигнала съвсем малко и в два-три през нощта вече е наводнила първите етажи. Има видео, че в центъра на църквата Хола Пристан, чиято височина е най-малко четири метра, водата се е повишила с четири метра. В центъра е. Какво да кажем за низините? До днес имаме четиринадесет официално загинали и 31 изчезнали на десния бряг. И това е висок бряг, от който винаги можеше да се изкачи и да се отиде по-високо, но на левия бряг хората нямаха тази възможност. На левия бряг хората просто се удавиха в къщите си.

 

Тази катастрофална ситуация ще наброява стотици, може би хиляди. Не съм готов да кажа сега, виждаме първите последствия, когато хората са опаковани. Помете в морето, в реката много хора. Много хора ще липсват. Окупационните власти не пуснаха хората да си тръгнат първата вечер, а после се правеха, че се евакуират, че тичат, опитват се да направят нещо там, вече беше ужасно. Това, което самите те не са очаквали, е сигурно. Те не разбираха на 100% какво ще се случи. Фактът, че техните хора не са били предупредени, не е изненадващ за московските власти. Ако погледнете историята, колко хора се удавиха през 1941 г. след експлозията на Запорожската водноелектрическа централа. Удавиха се десетки хиляди, които никой не предупреди. Това е нормално за тези хора.

 

Не говоря за това, че сега може би около една трета от къщите на Голия пристан, които са останали непокътнати по върховете. Две трети от къщите са напълно разрушени или наводнени. Но наводнените къщи не се възстановяват, много е трудно. Хората днес се крият по селата. Относно труповете и погребенията, днес получих информация, че дори в селата на Каланчакски окръг, който е доста далеч - на 70-80 километра от Олешки, носят хора, за погребване, разпръснати из селата. Това е така, за да няма концентрация на погребения на едно място.

 

- И сега има ли някакъв списък, някой брои ли? Как може да се изчисли това, за да се разбере мащабът?

 

- Очевидно никой няма да направи това сега. И мисля, че цялата бройка на мъртвите вече ще бъде известна след деокупацията. Знаем епизоди, когато хората с украински паспорти изобщо не са били евакуирани. Второ, те сега правят филтрационни лагери в същото Железно пристанище. Събират хората и казват: „А сега всички заминаваме за Русия, няма къде да живеете, ще ви депортираме“. И това депортиране се случва на всяка крачка. Всеки етап от присъствието на руските войски е депортиране на украинци, това е геноцид, това е изселване от техните територии, това е опит да се унищожи цялата фронтова зона.

 

- За мащабите на тази трагедия, казахте, може да се съди след деокупацията. Но кога ще можем да видим поне някои първични признаци? След като водата изчезне напълно?

 

- Когато водата падне, ще научим за стотици загинали, за стотици изчезнали хора, това ще е много. И ще видим всички разрушения. Приятелите ми, всъщност почти всички, са с наводнени къщи. И всички те сега са принудени да напуснат, да търсят места за настаняване, много от тях просто се сринаха у дома. Сега руските окупационни власти откриват празни къщи, които не са повредени и се нанасят в тях. Няма логични обяснения за разрушаването на язовира. Това е просто вандализъм да покажеш: "Ние можем да го направим. Вие се страхувате от нас, защото ние сме такива тъпаци, че можем всичко."


"Настоящее время",, превод Фрог нюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4343 |14.06.2023 Наталия Киселова: Какво казва законът за отнемането на депутатски имунитет? . 14| 17240 |07.12.2022 Методи Андреев пред Фрог: Проф. Габровски, сбъркахте! Аз също сбърках, като приех да съм депутат от ГЕРБ  . 2| 4845 |25.10.2022 Даниел Янев пред Фрог: Критичното мислене има повече потенциал за промяна от всяка партия или депутат . 0| 16565 |05.08.2022 Експертът Иван Хиновски за Фрог: ”Газпром” има силни лобистки интереси в България - експерти, имиджмейкъри, депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads