Реклама / Ads
6| 2382 |03.10.2024 НОВИНИ

Русия пак тероризира Харков. "Човешко сафари" на руснаците в Херсон

.
През нощта на 2 октомври Русия атакува Харков с управляема бомба КАБ, която порази жилищна сграда и рани най-малко 10 души, включително дете, съобщават местните власти.
 

Руската управляема бомба КАБ е поразила пететажна жилищна сграда между третия и четвъртия етаж, съобщава губернаторът на Харковска област Олег Синехубов.





Ранени са десет души, включително 3-годишно момиченце, съобщи кметът на града Игор Терехов.

 

Всички обитатели на сградата са евакуирани, а на мястото на нападението работят спасители. Възможно е под развалините да има погребани хора, каза Синехубов.

 

Ударът е предизвикал и пожар в сградата, който се е разпространил върху близките автомобили. След нападението най-малко 10 автомобила са били в пламъци. Близките сгради са загубили електрозахранване, а стотици прозорци са били разбити.

 

По данни на Харковската областна прокуратура Русия е изстреляла пет управляеми въздушни бомби по Харков и предградията му около 23:00 ч. на 2 октомври. Две от тях са паднали на територията на предградие, а другите три са ударили Харков.

 

Едната е попаднала в жилищна сграда, намираща се в градския район Салтивка, а другите две са паднали на открита площ в Шевченковски район.

Президентът Володимир Зеленски разгледа бомбения атентат в официалния си канал в Телеграм, като публикува видеоклип с повредената сграда и призова световните лидери да помогнат на Украйна да предотврати подобни нападения.

 

„За да бъдат прекратени подобни руски удари, Украйна трябва да получи необходимата и, най-важното, достатъчна помощ от света и своите партньори“, заяви той.

 

Харков търпи постоянни руски атаки повече от две години, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. През последните няколко месеца се наблюдава засилване на ударите срещу гъсто населените райони на града.





„Човешко сафари“ - цивилни жители на Херсон, преследвани от руски безпилотни самолети

 

В една топла септемврийска вечер денят на Олга Чернишова се променя мрачно, когато се прибира от работа в центъра на Херсон. Слизайки от колата си, тя чула силно жужене и веднага разбрала, че това не е бръмбар, разказва Зарина Забриски в Kyiv Independent.

 

Тя се втурнала към входната врата на дома си. Оглушителен взрив разтърсил двора. Безпилотен самолет е хвърлил експлозив върху колата ѝ. Времето замръзна.

 

Върнала се в двора, Чернишова видяла натрошено стъкло, пластмаса и малък метален цилиндър. Сърцето ѝ се разтуптява и тя се обажда в полицията. Екип от сапьори скоро извадил невзривена част от осколъчна граната. Същия ден други безпилотни летателни апарати се прицелват в близките автомобили и раняват трима съседи на Чернишова.

 

Седмица след ужасяващия инцидент тя разговаря с Kyiv Independent близо до дома си, криейки се от друг дрон под голям кестен.

 

„Къде ще се скрием, когато листата изчезнат?“ - попита тя. „Това ще бъде открит сезон за хората“.

 

Собственик на семеен магазин за хранителни стоки в Херсон, столицата на южната област на Украйна на река Днепър, Чернишова живее в град, който търпи непрестанни руски артилерийски и въздушни удари от освобождението си от окупация през есента на 2022 г. Миналата година местните жители преживяха огромно наводнение, предизвикано от взривяването от Русия на язовир Каховка северно от града.





Сега, подобно на други жители, тя се оказва принудена да избягва ударите на руските безпилотни самолети камикадзе, обикновено така наречените FPV (first-person view) търговски дронове, заредени с гранати или други експлозиви. Тяхното използване по фронтовата линия на пълномащабната инвазия на Русия за убиване както на пехота, така и на танкове е широко разпространено, променяйки бъдещето на военните действия.

 

Но в опустошения град Херсон, където територията, контролирана от Украйна, и руските сили са разделени от река Днепър, вместо от ничията земя между окопите в източната част на Донбас, цивилните са рутинна мишена. Ужасените местни жители наричат новата стратегия „човешко сафари“.

 

„Първо виждате разузнавателен дрон като Mavic“, казва Светлана, лекарка, която живее край реката.

 

„Почти не се чува, а той просто се оглежда и изпраща видео на руския пилот от другата страна на реката“, казва тя, визирайки източния бряг на река Днепър на юг, където руските сили все още контролират части от Херсонска област.

 

„След това се появява FPV (first-person view) дрон, който хвърля граната върху вас. Или пък кутия с експлозиви. Понякога дронът се разбива и се взривява. Една 90-годишна жена беше тежко ранена в съседство, в двора си“, добавя тя.

 

Екипите за обезвреждане на взривни вещества реагират на нападения с дронове в Херсон всеки ден.

 

„Често, докато пътувам към мястото, дроновете преследват колата ми: те правят „двойни удари“, поразявайки служителите на първа помощ и сапьорите“, казва водещ експерт при условие за анонимност, позовавайки се на липсата на пълномощия да говори с медиите.





„Често, докато пътувам към мястото, безпилотни самолети преследват колата ми: те правят „двойни удари“, поразявайки първите спасители и сапьори“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2233 |03.10.2024 Ремонт с материали 30 пъти по-скъпи от стандартното. СОС заседава за Столичен автотранспорт . 3| 2191 |03.10.2024 Израел атакува още една крепост на Хизбула. Байдън не подкрепя израелски удар по ирански ядрени съоръжения . 0| 2182 |03.10.2024 Двама полицаи са тежко ранени при катастрофа в Бургаско . 0| 2177 |03.10.2024 Ще духа слаб южен вятър, дневните температури ще се повишат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads