Реклама / Ads
22| 4252 |30.10.2023 НОВИНИ

Може ли Ваня Григорова да стигне Васил Терзиев?

.
Андрей Райчев и Димитър Ганев
Как се очертава балотажът в София и може ли Ваня Григорова да стигне Васил Терзиев - това коментираха социологът Андрей Райчев и политологът Димитър Ганев.
 

„Дистанцията отива на по-къса, отколкото изглеждаше снощи между първия и втория. Ваня Григорова трябва да си зададем въпроса може ли да настигне Терзиев. Отговорът е да. Ако е вярно, че е 10-12% дистанция. Ми то 5% вече е преодоляно с „Има такъв народ“ (ИТН). Зависи от ГЕРБ и "Възраждане", посочи Райчев в ефира на NOVA. 

 

Ако разликата между двамата е 10%, това са около 45 хил. гласа.

 

Димитър Ганев от "Тренд" обаче птк смята, че ще е трудно да бъде стопена разликата. "Васил Терзиев изглежда като фаворит. Много е ключово поведението на ГЕРБ – колко от тях ще излязат и какво поведение ще имат. Те ще бъдат максимално мобилизирани. Заради районните кметове. В голяма част от районите техни кметове отиват на балотаж. Ключово е поведението на лидера на формацията“, посочи той.

 

"В Бургас предимството на кмета е толкова голямо, че няма съмнения, че това е волята на народа. Относно София – дистанцията отива към по-къса от тази снощи”, смята пък Андрей Райчев от "Галъп".

 

Според него скандалът с машините не повлия на резултата на ПП-ДБ, но усили чувствата срещу тях.

 

Според Ганев на места, където ГЕРБ отиват на балотаж с кандидат, който не е на ПП-ДБ, ще искат подкрепа за подкрепа.

 

Той смята, че ще видим в някои общини "франкенщайни" – например ДПС и „Възраждане”, ПП и ИТН, "защото политиката на местно ниво няма такава връзка с тази на национално ниво. В София – ПП-ДБ има много убедителен резултат в общинските съвети, ако имат над 25 души в ОбС, ще се върви към плаващо мнозинство".

 

"Възраждане ще влезе в общинските съвети, но няма никъде „уау ефект” за тях. Не видях никъде балотаж за тях. БСП направи пробив в София, но това не е пробив на Корнелия Нинова и всички знаят това”, каза още той.

 

"Възраждане" са прекалено крайни, за да се приемат в битова ситуация. Хората гледат Костадин Костадинов с интерес. Само той и Ваня Григорова говорят искрено на тези избори – каквото мислят го казват”, подчерта Райчев. 

 

Според Ганев, Ваня Григорова има политическо бъдеще: "Роди се нова политическа звезда в лявото пространство. Това няма да атакува властта в БСП, а по-скоро да формира нещо алтернативно в ляво".

 

"Хекимян в началото игра слабо, но после се разви. В него виждам обаче политическо бъдеще”, каза още Райчев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4347 |30.10.2023 Осем областни града вече имат своите нови кметове. В останалите - балотаж . 3| 3992 |30.10.2023 ISW: Кремъл е притеснен от положението си в Херсон, Путин лично уволнил командира край Днепър . 0| 3869 |30.10.2023 За седми пореден път: Златко Живков взима кметска победа в Монтана . 4| 4479 |30.10.2023 Тълпа в Русия щурмува летището в Махачкала. Какво знаем на 24-ден от войната между Израел и Хамас?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads